Fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Piteşti a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, vâlceanul Laurențiu Baranga. Astfel, instanța de la Piteşti a desființat în parte sentința Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, care în procesul pe fond îl condamnase pe Baranga o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Pe lângă un parcurs profesional fabulos, ce are la bază falsificarea diplomelor de studii, începând cu diploma de Bacalaureat, Baranga a candidat în 2012 la Senat în Vâlcea din partea Forţei Civice a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fost şef al SIE.

0

Desfiinţează în parte sentinţa şi, rejudecând: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art.91 Cod penal, cu toate consecinţele. Dispune executarea pedepsei rezultante în condiţiile art.60 Cod penal. În baza art.241 alin.1 lit.c) Cod procedură penală, constată încetată măsura controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei Curţii de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”, se arată în minuta instanței.

Pe lângă cei trei ani de închisoare cu executare, fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor va trebui să returneze toate salariile şi indemnizațiile primite în aproape 20 de ani, care se ridică la circa 260.000 de euro. Baranga a fost reținut în luna octombrie 2020, la doar o lună după ce a fost numit în funcția de preşedinte al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. El a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi uz de fals, după ce şi-a falsificat diploma de Bacalaureat şi a folosit documente care atestau în mod nereal absolvirea de studii universitare de licenţă şi doctorat.

Parcursul profesional al acestui falsificator de succes este năucitor

Timp de 11 ani, a ocupat funcţia de şef în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete (2009 – 2016). De asemenea, a fost profesor universitar la: Universitatea „Valahia” din Târgovişte (2012 – 2020), Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (2015 – 2017), ambele din Bucureşti . În 2020, timp de o lună, a fost preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. O viață de impostură care a ajuns până la cel mai înalt nivel.

Facebook Comments