Proiectul Big Brother Craiova, înfiorător. De scump!

Planul de instaurare a unui sistem de supraveghere în masă la nivel municipal a făcut primul pas, luni, la şedinţa Consiliului Local Craiova. Aleşii municipali au aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul estimat la peste 141 de milioane de lei sau 28 de milioane de euro.

0

„Se aprobă Studiul de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii «Sistem de supraveghere video în Municipiul Craiova» – scenariul 2, având următorii indicatori tehnico-economici: Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) 141.292.255,06 lei din care: construcţii montaj (C+M) (inclusiv TVA) 31.806.843,85 lei; durata de execuţie a investiţiei: 15 luni”, se arată în proiectul de hotărâre. De menţionat că studiul de fezabilitate propus edililor craioveni prevedea două variante de realizare a proiectului, mai-marii primăriei optând pentru cea mai ieftină. Alternativa era estimată la 171 de milioane de lei sau 36 de milioane de euro.

Paradoxul USR: E prea ieftin, dar prea scump!

În lipsa consilierilor liberali plecaţi să se mai numere o dată după ce mai pierduseră doi colegi în siajul PSD la votul pentru postul de viceprimar al Craiovei, în sală au mai rămas să se certe cu Executivul doar reprezentanţii USR. A dat glas nemulţumirilor useriste liderul Cezar Drăgoescu, care a punctat decisiv pe cele două mari hibe ale proiectului propuse de conducerea pesedistă a primăriei: prima – e prea ieftin; a doua – e prea scump. „Este un proiect foarte important pentru municipiul nostru. Noi susţinem montarea de camere video, însă la acest punct nu vedem oportunitatea de aprobare a acestui SF. În primul rând,  acest studiu e făcut în urmă cu doi ani. În al doilea rând, dintre cele două variante din SF noi am ales-o pe a doua, pentru că e mai ieftină, dar cred că era mai înţelept să o alegem pe cealaltă, care prevedea cabluri îngropate. Era normal să optăm pentru cealaltă variantă, cu cabluri îngropate. Suma de 140 de milioane este imensă pentru municipiul Craiova. Practic, ar trebui să începem cu un proiect mult mai mic, un proiect pilot şi să vedem cum funcţionează”, a spus Drăgoescu.

Olguţa Vasilescu: Înfiorător de mare, dar e preţul pieţei

Pe Drăgoescu „l-a contrazis” imediat primarul Lia Olguţa Vasilescu. „Preţul nu e mare, ci înfiorător de mare”, a spus edilul-şef, care a precizat însă că municipalitatea nu are alternativă la aprobarea SF-ului dacă vrea să urnească realizarea sistemului de supraveghere video, fie chiar şi la o scară mai mică. „Pot să vă spun că sunt de aceeaşi părere cu domnul Drăgoescu. Sunt de acord că suma este mare. Şi mie mi s-a părut înfiorător de mare. Dacă vă uitaţi însă pe indicatori, se justifică. Nu sunt numai camere, sunt si sirene, o reţea întreagă de fibră optică pentru tot oraşul. Dacă ar fi să o facem din bugetul nostru, nu ne-am permite niciodată. Dacă după apariţia ghidurilor vom putea să identificăm o axă europeană, e altă discuţie. Dar, chiar dacă vrem să facem etapizat, să spunem că nu ne trebuie 5.000 de camere, ne trebuie 500 într-o primă fază,  tot avem nevoie de acest studiu. Trebuie să avem aceşti indicatori aprobaţi. Aşa cum au fost evaluaţi de mai mulţi experţi în domeniu, sumele se justifică. Acestea sunt preţurile din piaţă”, a mai spus primarul Craiovei. 

5.000 de camere şi 500 de km de fibră

Potrivit documentaţiei înaintate consilierilor locali, implementarea proiectului implică montarea a aproape 5.000 de camere de supraveghere video în municipiu (4.648, mai precis) plus o reţea de 500 de kilometri de fibră optică (440 de km reţea aeriană şi 60 de km îngropată) pentru asigurarea legăturii cu dispeceratul, acesta fiind „necesar şi oportun pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor municipiului Craiova, paza şi protecţia bunurilor publice împotriva furturilor, distrugerilor sau actelor de vandalism, prevenirea şi sancţionarea unor fapte de natură contravenţională sau infracţională în domeniile de ordine şi linişte publică, circulaţie şi siguranţă rutieră, în domeniul protecţiei mediului, precum şi al activităţilor comerciale, în preajma zonelor de interes: pieţe publice; parcuri, grădini şi locuri de recreere; locuri de joacă pentru copii; intersecţii şi zone cu trafic pietonal şi rutier aglomerat şi a altor aglomerări urbane; cimitire; puncte de colectare gunoi; căi rutiere de intrare/ieşire în şi din oraş”.

Ordine Publică, next gen: Poliţia Locală se poate răsti în timp real la infractori

În raportul întocmit de funcţionarii primăriei sunt lăudate capabilităţile instalaţiilor pe care primăria le-ar achiziţiona pentru supravegherea video a localităţii, acestea urmând a oferi oamenilor de ordine din slujba primăriei capacităţi la data desfiinţării corpului de gardieni publici şi înfiinţării poliţiei locale. „Camerele vor fi cu vedere pe timp de zi şi de noapte, cu comunicaţie de tip TCP/ IP. Amplasarea acestor camere a fost aleasă în funcţie de obiectivele care se află în zonă şi de gradul de vizibilitate al punctelor respective. În funcţie de necesitate o parte din camerele video va avea ataşat un difuzor tip horn, bazat pe tehnologie IP. Pe această cale, operatorul din dispecerat se poate adresa persoanelor supravegheate şi să descurajeze astfel activităţi nedorite”, se arată în raport.

Facebook Comments