Cum a fost anulat concursul pentru postul de manager al Spitalului Drăgăşani, deşi se desfăşurase legal

După ce s-a desfăşurat în conformitate cu legea, concursul pentru postul de manager al Spitalului Municipal „Costache Nicolescu” Drăgăşani-Vâlcea a fost anulat din motive care ridică mari semne de întrebare. Se vorbeşte despre presiuni de ordin politic, despre teama unora dintre membrii comisiei de contestaţii de a nu-şi pierde funcţiile, despre recuzarea managerilor de spitale propuşi să facă parte din comisie, despre sforile trase în aşa fel încât concursul să fie câştigat de cine trebuie. Dar decizia de anulare a concursului de la Spitalul Drăgăşani se soldează şi cu procese şi plângeri penale.

0

Interimatul de peste un an al managementului   Spitalului Municipal „Costache Nicolescu” Drăgăşani intră din  nou în prelungiri, după ce concursul desfăşurat la jumătatea lunii februarie a fost anulat. Motivul invocat de Consiliul de Administraţie:  o scăpare a regulamentului care nu precizează ce se întâmplă în cazul în care unul dintre membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor nu se prezintă  la comisie.  La concurs au participat doi medici,  un  angajat al Serviciului de Ambulanţă Horezu şi un întreprinzator privat.  

Totul a fost în regulă, până când cineva din comisie s-a îmbolnăvit

Concursul propriu-zis s-a desfăşurat fără probleme, însă, ulterior, au apărut „bâlbele” şi o situaţie „neprevăzută”.
Etapa de susţinere şi prezentare a proiectului de management de către cei patru candidaţi s-a desfăşurat pe 14.02.2022.
Pe 15 februarie 2022 la ora 14.00,  se afişează rezultatele concursului, cu menţiunea că depunerea contestaţiilor privind evaluarea proiectului de management  se va face până pe 16.02.22 , ora 16.00.
În ziua următoare se depun două contestaţii. Candidatul care a obţinut cea mai mare notă depune o contestaţie la ora 15,55   şi candidatul de pe poziţia a treia contestă şi el  la ora 15.50. Apar primele semne de întrebare.  Potrivit  art.21  din regulament,  candidaţii au dreptul să conteste rezultatele în termen de 24 de ore de la data publicării rezultatelor (ora 14.00). Însă contestaţiile depăşiseră termenul, fiind induse în eroare şi de anunţul comisiei care preciza ora 16.00
Pe  17. 02.2022, ora 14.00,  era programată soluţionarea contestaţiilor, iar la ora 16.00, afişarea rezultatelor finale. Însă, la această dată, comisia de soluţionare  a contestaţiilor anunţă că nu s-a putut întruni legal deoarece un membru al acestui for  nu s-a prezentat din motive medicale.  Anunţul mai precizează că  a fost informat  Consiliul de Administraţie al spitalului care urmează să se întrunească  în  data de 18.02.2022 pentru a lua o hotărâre cu privire la soluţionarea concursului
În ziua de  18. 02.2022, Consiliul de  Administraţie anunţă că a decis  prelungirea termenului de soluţionare a  contestaţiilor depuse de candidaţi până pe 25.02.2022
Nu se întâmplă însă aşa.  Într-o grabă suspectă, pe 23.02.2022, Consiliul de Administraţie este convocat de către preşedintele Constantin Greere, pentru a se întruni pe 24.02.2022  într-o şedinţă ce avea pe ordinea de zi punctul „anulare concurs manager”.
În şedinţa din 24.02.2022, Consiliul de Administraţie al spitalului decide anularea concursului.

„Nu am ştiut ce să facem, aşa că am propus anularea concursului”

Întrebat din ce motiv s-a pus problema anulării concursului, Constantin Greere, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Drăgăşani, a invocat un vid al legii. „Concursul s-a organizat în baza OMS 152/2016 şi în baza regulamentului Consiliului Local Drăgăşani. Nu se precizează ce se întâmplă dacă unul dintre membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor nu poate participa la comisie. În cazul acestui concurs a existat o astfel de situaţie. Nu am ştiut  ce să facem, aşa că am propus anularea concursului”. Întrebat dacă legea nu permite înlocuirea persoanei care  nu poate să participe la comisia de contestaţii, Constantin Greere nu a putut să dea un răspuns cert. Şi  după ce a spus că va demisiona din funcţie, fiindcă este scârbit de ceea ce se întâmplă, domnul Greere a adăugat că data viitoare va aduce în comisie specialişti de la Bucureşti.

Candidat: „Îmi voi căuta dreptatea în instanţe”

Ilie Fârtat, candidatul care a obţinut cea mai mare notă la acest concurs, a declarat că îşi va căuta dreptatea în instanţe. „Am făcut astăzi (n.r. 1 martie) o plângere prealabilă. Mâine urmează două procese în instanţa  de Contencios pentru anulare act administrativ;  şi în penal, pentru abuz”. 

Facebook Comments