Craiova, alături de refugiaţii ucraineni

La fel ca foarte multe oraşe din România, Craiova s-a implicat în sprijinirea ucrainenilor care fug în ţara noastră de teama războiului. Fie că este vorba despre spaţii de cazare puse la dispoziţia refugiaţilor ori despre strângerea de ajutoare, constând în alimente şi haine, craiovenii, dar şi instituţiile publice din oraş, au înţeles că nu putem rămâne indiferenţi la drama prin care trec vecinii noştri de la Nord.

0

Una dintre primele entităţi care au reacţionat a fost Primăria Craiova, care a anunţat că a identificat 700 de locuri de cazare ce pot găzdui refugiaţi. „Împreună cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi a Direcţiei Judeţene de Sport (…) am identificat aproape 700 de locuri de cazare în hotelurile şi căminele de elevi care aparţin instituţiilor statului, pentru primirea refugiaţilor din Ucraina. Practic, putem spune că, din acest moment, suntem pregătiţi să primim oaspeţi care au nevoie de ajutorul nostru, în momentele atât de grele prin care trec“, a precizat primarul oraşului, Lia Olguţa Vasilescu.
O zi mai târziu, conducerea Universităţii din Craiova a anunţat că se va înscrie pe platforma guvernamentală „Ucraina – împreună ajutăm mai mult“, oferind posibilităţi de cazare şi masă pentru 50 de refugiaţi ucraineni. „Universitatea din Craiova condamnă agresiunea sub orice formă, condamnă violenţele armate care generează atâta suferinţă şi abuzuri. Libertatea şi pacea sunt stări şi drepturi de care oricine trebuie să se bucure în secolul al XXI-lea. Negocierea acestor principii şi valori este inacceptabilă. Comunitatea academică a Universităţii din Craiova se solidarizează cu victimele conflictului şi cu întreaga comunitate educaţională şi de cercetare a statului ucrainean. Universitatea noastră se va înscrie pe platforma guvernamentală oferind posibilităţi de cazare şi masă pentru 50 de refugiaţi ucraineni. Îi invităm pe toţi partenerii noştri, pe toţi absolvenţii noştri, întreaga comunitate alături de care am construit şi protejat valorile democratice să se solidarizeze cu un popor aflat în grea încercare, în baza respectului faţă de principiile pe care s-a realizat spaţiul european“, au anunţat reprezentanţii Universităţii din Craiova.

Studenţii au început să strângă ajutoare

În sprijinul refugiaţilor ucraineni au sărit şi studenţii din Craiova, care, strânşi sub sloganul „ALL4UKRAINE“, au început o amplă acţiune de colectare de ajutoare, în special alimente şi haine. „Din păcate, Rusia a invadat Ucraina şi, cum era de aşteptat, foarte mulţi cetăţeni ucraineni au părăsit ţara şi au căutat adăpost în România. Deja sunt zeci de mii care au ajuns în ţara noastră şi destul de mulţi care sunt la vamă şi care se apropie.
Majoritatea au plecat cu copii, cu prea puţine dintre cele necesare, poate doar cu o valiză şi cu speranţa că cineva le va întinde o mână.
Ne-am adunat, prieteni din România, am adus entităţi de partea noastră, ONG-uri, oameni şi am creat mişcarea. Suntem oameni simpli, dar în suflete mereu voluntari. Ne-am adunat să ajutăm ucrainenii care poposesc în ţară.
E nevoie de multe… şi credem că, împreună, putem să ajutăm mulţi oameni.
Colectăm, sortăm, împachetăm, transportăm, oferim. Facem totul centralizat“, spun tinerii studenţi.

Iar pentru cine îşi doreşte să ajute au făcut şi o listă cu cele necesare:
– haine care să le fie utile (geci, pantaloni, bluze, încălţăminte, pulovere) – orice mărime, pentru orice vârstă, mai ales pentru copii;
– măşti chirurgicale pentru taberele de refugiaţi;
– produse pentru nou-născuţi: scutece, tetine, biberoane (sterile), haine, mâncare, şerveţele umede;
– alimente neperisabile: ulei, orez, paste, fasole, conserve, zahăr, supe instant, făină, mălai etc.;
– pilote, perne, paturi, cearşafuri, prosoape;
– produse de igienă: şampon, săpun, gel de duş, pastă de dinţi, periuţe de dinţi, şerveţele umede;
– jucării, cărţi de colorat, creioane şi orice ar bucura un copil care a rămas fără jucării şi fericire peste noapte;
– medicamente de uz larg.

Şi încă ceva. „Nu primim bani!“. Pentru mai multe informații îi găsiți pe Facebook: https://bit.ly/all4ukraine.

Facebook Comments