Firmele din Olt, exporturi de 1,4 miliarde de euro în primele 10 luni ale anului trecut

Exporturile unităţilor economice din judeţul Olt au ajuns la 1,4 miliarde de euro în primele 10 luni ale anului trecut, fiind astfel depăşit nivelul din 2020, când exporturile realizate în perioada similară au fost de 1,16 miliarde de euro, potrivit informaţiilor prezentate de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Olt.

0

Aproape jumătate din totalul exporturilor din judeţul Olt au fost metale comune şi articole din acestea – circa 700 de milioane de euro, pe locul secund în topul mărfurilor exportate s-au situat produsele din materiale plastice şi cauciuc – circa 495 de milioane de euro, iar pe locul al treilea s-au situat maşinile, aparatele şi echipamentele electrice – 181 milioane de euro. La toatele cele trei categorii de mărfuri au fost înregistrate creşteri faţă de anul precedent.  
O altă categorie de mărfuri cu pondere importantă în exporturi în anii precedenţi – articolele din materiale textile – a cunoscut o scădere la jumătate din punct de vedere al valorii produselor exportate în primele zece luni ale anului 2021, când au fost realizate exporturi de aproape 24 de milioane de euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, când exporturile realizate au fost de peste 54 de milioane de euro.

Au crescut şi importurile

În privinţa importurilor, în primele zece luni ale anului trecut acestea au fost de peste 772 de milioane de euro, în creştere faţă de perioada similară din 2020 cu aproape 170 de milioane de euro. Pe primul loc s-au situat la importuri produsele din categoria „materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea“ (186 milioane euro), urmate de „metale comune şi articole din acestea“ (176 milioane de euro) şi de produse ale industriei chimice şi industriei conexe (101 milioane de euro). Pe locurile al patrulea şi al cincilea la importuri sunt mărfurile din categoriile „maşini, aparate şi echipamente electrice“ (83,6 milioane de euro) şi materii textile şi articole din acestea (82,9 milioane de euro).

Structura exporturilor şi importurilor din judeţul Olt poate fi explicată prin faptul că marile companii industriale exportă anvelope, cabluri, produse din aluminiu şi oţel ce sunt obţinute folosind materie primă din import.

Facebook Comments