Achiziţii dubioase la primăria Malu Mare
Hai că se poate, Adela… la mai multe şi mai scumpe!

Nu de puţine ori auzim administraţiile locale văietându-se de bugetele pipernicite pe care le au la dispoziţie pentru a-şi dezvolta localităţile. Şi mai mici, şi mai mari, acestea acuză, nu fără temei în multe cazuri, alocările bugetare foarte mici care le sunt repartizate de la nivelul Consiliului Judeţean la începutul anului. Evident, vinovaţii nu trebuie neapărat căutaţi în curtea „parlamentului judeţean“, ci mai degrabă la nivel naţional, acolo unde banii trimişi spre judeţe de multe ori nu reflectă întru totul necesităţile acestora, ci mai degrabă trecerea pe care anumiţi politicieni locali o au pe lângă anumite persoane/personaje guvernamentale. Totuşi, dincolo de această realitate evidentă, o parte dintre edilii doljeni, nu mulţi, dar importanţi, şi acei bani puţini îi risipesc pe achiziţii dubioase, în unele cazuri grav supraevaluate, în timp ce oamenii care i-au ales „înoată“ în noroaie pe uliţă sau îşi trimit copiii la şcoala cu „privata“ în curte. Un exemplu elocvent în acest sens este primarul comunei Malu Mare, Adela Gherghe, care, anul trecut, a scos din bugetul instituţiei pe care o conduce aproape 50.000 de lei pentru a cumpăra 8 aparate de aer condiţionat.

0

La Malu Mare, cetăţenii au aşteptat cu înfrigurare primul an în care edilul liberal ales, Adela Gherghe, îşi va intra în drepturi şi va da startul procesului de modernizare a comunei, pe care îl promisese în campania electorală sub sloganul „Hai că se poate!“. Plini de speranţă, visau la drumuri asfaltate, grădiniţe construite de investitori potenţi care să contribuie la scăderea ratei şomajului în comună. Evident, nu au primit aproape nimic din ceea ce li s-a promis! În schimb, ei au fost nevoiţi să suporte din buzunarul propriu, ca plătitori de taxe şi impozite, o explozie a angajărilor în Primăria Malu Mare şi un lung şir de achiziţii directe care, în unele cazuri, frizează nesimţirea prin preţul foarte mare achitat din bugetul local.

Preţul aparatelor de aer condiţionat, umflat din pix la Primăria Malu Mare

În această săptămână, ne oprim asupra achiziţiei unor aparate de aer condiţionat de care, prin referatul de necesitate existent la dosar, ar fi avut mare nevoie funcţionarii publici din Malu Mare. Achiziţia, despre a cărei necesitate nu discutăm pentru a nu fi catalogaţi drept cârcotaşi, ridică mari semne de întrebare atunci când vine vorba despre valoarea sa.
În luna iulie a anului trecut, în plină caniculă oltenească, Primăria Malu Mare lansează pe SICAP (platforma publică de achiziţii publice) o cerere de ofertă pentru achiziţionarea a 8 (opt) aparate de aer condiţionat, şapte fixe şi unul mobil, cu o capacitate de 12.000 BTU. Suma pusă la bătaie de Adela Gherghe din bugetul local a fost de 42.660 de lei fără TVA, un cuantum absolut uluitor având în vedere cam cât costă un aparat de aer condiţionat de acest fel pe piaţa liberă. Ca prin minune, după numai o zi, apare şi oferta câştigătoare, coincidenţă sau nu, cu o valoare egală cu cea preconizată de Primăria Malu Mare, 42.660 de lei, adică 5.332,6 lei în medie pe fiecare aparat de aer condiţionat care include şi chitul de instalare. În total, pe fiecare dintre aceste aparate, primarul Gherghe a plătit undeva peste 6.000 de lei, un preţ astronomic după cum lesne puteţi remarca uitându-vă pe imaginile alăturate, care prezintă câteva oferte de astfel de agregate de pe piaţa liberă (eMAG), existente la începutul acestei săptămâni.

Fericita firmă care a beneficiat de dărnicia doamnei „Hai că se poate“ este SC Maillol Construcion SRL din comuna Bucovăţ, un sereleu înfiinţat anul trecut fără vreo performanţă economică notabilă până la data la care a pus mâna pe banii Primăriei Malu Mare.
Din nefericire pentru alegătorii doamnei, aceasta nu este singura achiziţie de anul trecut a Primăriei Malu Mare care ridică mari semne de întrebare. În săptămânile care urmează, vom continua să dezvăluim pe ce a aruncat banii comunei Adela Gherghe anul trecut, astfel încât, în acest an, poate că locuitorii comunei vor merge la primărie atunci când va fi dezbătut bugetul pe anul în curs şi îi vor cere doamnei socoteală cu privire la fiecare leu cheltuit pe produse şi servicii supraevaluate. Şi poate că, printr-o minune, cineva de la Camera de Conturi a Judeţului Dolj va face abstracţie de farmecul personal al primarului şi va verifica la sânge lista de achiziţii publice realizate în 2021.

Facebook Comments