Guvernul s-a scremut să găsească o soluţie, dar o aplică doar până în aprilie
Criza din energie, amânată pentru două luni

După o perioadă extrem de grea pentru consumatorii casnici şi, mai ales, cei industriali, ale căror facturi pentru energia electrică şi gaze au explodat, coaliţia de guvernare a venit cu un set de măsuri care să limiteze proporţiile dezastrului. Astfel, începând cu luna februarie, preţurile la gaze şi energia electrică au fost plafonate, guvernul fiind de acord să ridice nivelul compensaţiilor acordate clienţilor industriali. Din nefericire, măsurile de protecţie adoptate de Executiv se aplică până la data de 31 martie. Adică fix două luni. După care... nu se ştie, dar se cercetează!

0

Probabil că nu mai există persoană în România care să nu fi aflat, pe propria piele, că preţurile la energie, fie ea electrică sau gaze, au luat-o razna. Ba chiar, au fost români, şi nu puţini la număr, care au suferit un şoc atunci când, într-un gest de un curaj nebun, au deschis plicurile primite din partea furnizorilor de energie. Facturi duble, triple ori, în unele cazuri extreme, chiar şi de zeci de ori mai mari faţă de perioadele similare ale anilor trecuţi au împins către sărăcie sute de mii de familii şi au adunat nori negri pe cerul foarte multor firme.

Multe promisiuni, puţin ajutor

Puşi în faţa unei presiuni crescânde şi a unor scenarii din ce în ce mai negre, guvernanţii au sărit imediat cu… promisiunile. „Se va plafona, se va compensa, se va reduce“. Asta am tot auzit în ultimele săptămâni din partea reprezentanţilor coaliţiei, însă foarte puţine dintre lucruri s-au şi materializat. Iar atunci când au făcut-o, s-au materializat prost. Aşa am ajuns în situaţia în care, deşi consumatorii ar fi putut beneficia de o anumită compensare, ea nu a fost aplicată în facturi pentru că legislaţia ambiguă a lăsat loc de interpretări, iar furnizorii nu s-au înghesuit să le „citească“ în favoarea clienţilor.

Luminiţa de la capătul tunelului se stinge repede

Cum lucrurile păreau că merg din rău în mai rău, Guvernul PNL-PSD a venit marţi – 25 ianuarie cu un nou pachet de măsuri reale pentru a reduce costul facturilor, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. „Am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică şi circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse. În plus, faţă de categoriile care erau înainte în lege, spitale, şcoli, grădiniţe, universităţi, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă. (…) Practic, avem o plajă foarte mare de consumatori non casnici acolo unde preţul este plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale. În plus faţă de acest lucru, am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, pentru, practic, neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile, deci asta nu a rămas, rămâne această prevedere, ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente. Cam pe scurt, acestea sunt principalele lucruri pe care le-am aprobat astăzi în ordonanţa de urgenţă“, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Virgil Popescu

El a a mai spus că CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat. „Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 de lei, şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, evident, pentru energia consumată, auto consumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil“, a adăugat Virgil Popescu. Partea interesantă este însă că, deşi Guvernul pare să fi luat deciziile potrivite pentru a scădea facturile la energie, măsurile de protecţie vin şi cu un termen de valabilitate. Şi unul extrem de scurt. Mai exact, până la data de 31 martie. Cu alte cuvinte, criza costurilor cu energia a fost rezolvată pentru doar două luni. Ce se va întâmpla după acest termen? Nu se ştie exact, dar vom afla. Doar că nu ştim când…

Facebook Comments