CJ Dolj şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj s-au făcut că nu văd o gravă eroare în documentaţia de autorizare a piscinei edilului Cârcei
Instituţiile publice doljene, la cheremul primarului Pupăză?

Nu de puţine ori, în ultimii zece ani, ni s-a tot repetat din diverse colţuri ale societăţii româneşti că avem un stat slab, reprezentat de instituţii incapabile să promoveze norme legale şi/sau să le aplice atunci când Parlamentul şi Guvernul le elaborează şi promulgă. Ceea ce nimeni nu spune este că aceste instituţii publice sunt, în multe cazuri, fie politizate până la nivelul femeii de serviciu, fie populate de incompetenţi selectaţi atent pentru a nu depăşi nivelul intelectual al şefilor în subordinea cărora se află. În această săptămână, vă supunem atenţiei un caz bizar din administraţia publică judeţeană al cărei personaj principal, primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a reuşit să fenteze două instituţii publice importante ale judeţului, Consiliul Judeţean Dolj şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj. Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluzii în ceea ce priveşte gradul de competenţă şi/sau „smerenie“ politică a funcţionarilor acestor instituţii.

0

După cum am scris în repetate rânduri, Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea, şi-a construit în mod ilegal o piscină şi un chioşc în curtea somptuoasei reşedinţe din comună. Ignorând orice prevedere legală în materie de construcţii, acesta a angajat firmă pentru a efectua aceste lucrări, firmă care le-a finalizat într-o mare măsură cu mult înainte ca primarul să obţină o autorizaţie de construcţie. Practic, piscina şi chioşcul au fost construite în perioada dintre obţinerea certificatului de urbanism şi intrarea în posesia autorizaţiei de construcţii. Am demonstrat acest lucru publicând în paginile Indiscret în Oltenia numeroase poze cu piscina finalizată, dar şi cu muncitorii care au lucrat acolo în timpul verii, cu mult înainte de luna octombrie, atunci când Consiliul Judeţean Dolj a eliberat autorizaţia de construcţie.

Consiliul Judeţean Dolj, o instituţie dominată de Valerică Pupăză

Dincolo însă de acest aspect care îmbracă forma unei contravenţii clasice în primă fază, într-un număr anterior al publicaţiei noastre am mai scos în evidenţă o gravă eroare a funcţionarilor publici din Consiliul Judeţean Dolj, care ar fi trebuit să determine respingerea dosarului de autorizare, dar care a fost trecută cu vederea. Din grabă, ar spune unii, deoarece acest primar pesedist a trebuit să fie servit cu celeritate de unii dintre colegii săi de partid aflaţi în diverse posturi de conducere în CJ Dolj, sau din neatenţie, ca să nu scriem incompetenţă, cum ar zice alţii, cauzată fie de volumul mare de lucru, fie de o lipsă de profesionalism a angajaţilor Direcţiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

În autorizaţia de construcţie a dependinţelor amintite mai sus, se menţionează că proprietatea primarului Pupăză este identificabilă prin numărul cadastral 39756, un număr unic precum CNP-ul oricărei persoane. Numai că la baza acestei autorizaţii, lui Pupăză i-a fost solicitat şi a prezentat un document care atestă acceptarea de către o vecină a construcţiei care urma a fi edificată. Ei bine, acest document a fost obţinut şi certificat de către un notar public, însă în respectiva declaraţie notarială se identifică un imobil cu numărul cadastral 39576, Adică, practic, o altă proprietate. „Este o eroare materială în declaraţia notarială şi o greşeală a noastră că nu am observat-o. Vom solicita domnului Pupăză să o rectifice“, ne-au precizat reprezentanţii Direcţiei atunci când am solicitat un punct de vedere. Întrebarea care se pune şi la care nu am primit niciun răspuns este: dacă un cetăţean de rând, Popescu de la Lipov, să zicem, ar fi depus astfel de documente greşite, ar fi primit o autorizaţie de construcţie sau ar fi fost trimis „la plimbare“ pentru refacerea dosarului? Şi ar fi primit-o, autorizaţia, căci despre ea este vorba, în şase zile calendaristice, aşa cum a fost „servit“ Domnia Sa Pupăză?

Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj i-a trimis pe subordonaţii lui Pupăză să-i verifice piscina

Cu aceste semne de întrebare „în tolbă“, ne îndreptăm atenţia asupra unei alte instituţii publice doljene, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj, condus, cu delegaţie, de Alin Gheoacă. Această instituţie a fost sesizată la sfârşitul anului trecut că pe moşia primarului Pupăză s-au construit anumite lucruri fără autorizaţie şi s-a solicitat efectuarea unui control la faţa locului. Ce credeţi că au făcut funcţionarii Inspectoratului? L-au trimis pe Pupăză să îşi verifice lucrările! „Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj a solicitat Primăriei Cârcea (…) să efectueze verificările necesare (…)“, se menţionează într-un răspuns oficial al instituţiei. Evident, subordonaţii lui Pupăză nu au găsit nimic ilegal, că doar n-o să-l „dea în primire“ pe Şefu`!

Şi ca să arate că totuşi au muncit pentru a elucida dacă este sau nu ilegală construcţia piscinei primarului, au mai solicitat şi Consiliului Judeţean Dolj să le pună la dispoziţie dosarul de autorizare a lucrărilor pentru a vedea dacă autorizaţia a fost emisă legal. Şi conchid: „În urma controlului s-au întocmit procese-verbale de control prin care s-a constatat că autorizaţia de construcţie menţionată a fost emisă cu respectarea prevederilor Legii 50/1991 (…)“. Atât de bine au verificat dosarul de autorizare aceşti funcţionari, încât nu au fost capabili să observe neconcordanţa între numerele cadastrale din autorizaţia de construcţie şi declaraţia notariala care stă la baza sa! Neglijenţă în serviciu sau gest premeditat, ne întrebăm şi noi, contribuabilii de rând. Sau câte puţin din ambele?

Ei bine, cu o probabilitate destul de mare, îndrăznim să afirmăm că această succesiune de neglijenţe ale unor autorităţi ale statului român nu aveau loc dacă subiectul lor era un cetăţean de rând. Fiind vorba despre Pupăză, un primar pesedist influent din toate punctele de vedere, graba de a-l servi, izvorâtă dintr-o slugărnicie bolnăvicioasă, a determinat actuala stare de fapt.  

Facebook Comments