Preţul energiei electrice riscă să producă o catastrofă economică şi socială în România
Criză la priză!

De aproape o jumătate de an, preţurile în România la energia electrică au luat-o complet razna. Creşteri uriaşe înregistrate peste noapte au început să atârne greu în facturile consumatorilor, în special ale firmelor, dar şi ale persoanelor fizice care nu se aflau la adăpostul unor contracte care să le garanteze un preţ fix. Hipnotizate parcă de perspectiva profiturilor uriaşe obţinute de companiile de stat, cum sunt Hidroelectrica ori Nuclearelectrica, autorităţile au mimat sprijinul acordat populaţiei, născocind o schemă de ajutor inutilă care, practic, nu a redus nicio factură. Problema este că, aşa după cum mulţi dintre români au aflat deja, ce este mai rău abia de-acum urmează, astfel că din primăvara acestui an preţurile la energia electrică se vor dubla!

0

Anul 2021 va rămâne, cu siguranţă, în istoria ţării, nu pentru criza pandemică ori cea politică, ci pentru criza preţurilor la energia electrică şi gaze naturale. Deşi, conform unora, 2021 trebuia să fie anul în care românii ar fi trebuit să se bucure pe deplin de „avantajele“ liberalizării pieţii de energie, realitatea ne-a demonstrat că planul de-acasă nu se potriveşte cu cel din târg. Nu doar că preţurile nu au scăzut, ci am asistat neputincioşi la creşterea galopantă a preţurilor. Şi, dacă în ceea ce priveşte gazele naturale, există explicaţii pertinente pentru aceste majorări, când vine vorba despre energia electrică lucrurile stau diferit.

O problemă internă

Deşi au trecut multe luni de la momentul în care preţurile la energia electrică au sărit în aer, până în acest moment nu avem o explicaţie coerentă din partea reprezentanţilor Ministerului Energiei pentru acest fenomen. În ciuda ieşirilor dese în faţa presei ale ministrului Virgil Popescu, lucrurile sunt în continuare în ceaţă. În tot acest timp, mii de firme şi milioane de români sunt obligaţi să bage mai adânc mâna în buzunar, în vreme ce companiile statului care produc energie ieftină pe care însă o vând scump, cum este cazul Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, înregistrează profituri la care nu visau nici măcar „băieţii deştepţi“ din energie în vremurile lor de glorie.

Un lucru este însă cert, creşterile aberante de preţuri sunt determinate de probleme interne ale României, fiind prea puţin influenţate de decizii din afară. Specialiştii arată cu degetul către câteva ordonanţe de urgenţă belicoase care, se pare, au dat peste cap o piaţă care, de bine de rău, funcţiona bine şi, mai ales, reuşea să livreze energie la preţuri rezonabile. Într-adevăr, lipsa investiţiilor în unităţi de producţie noi ori în retehnologizarea celor vechi poate fi adusă în discuţie, dar ele nu explică creşterile aberante pe care le simţim deja în portofele. Nici închiderea unor unităţi de producţie (termocentrale pe cărbune) nu justifică ce se întâmplă acum pe piaţa energiei, mai ales că, în paralel, în România au fost inaugurate numeroase parcuri eoliene şi solare, care livrează în prezent cantităţi considerabile de energie regenerabilă.

Statul a mimat găsirea unei soluţii

Deloc surprinzător, statul român nu a venit până în prezent cu nicio soluţie viabilă pentru revenirea la normalitate. Fascinaţi de profiturile înregistrate de companiile proprii, guvernanţii au născocit o lege care, în teorie, ar trebui să vină în sprijinul consumatorilor, prin reducerea facturilor, dar care, în realitate, nu ajută aproape pe nimeni. Un exemplu elocvent este Alro Slatina, societate care, la începutul anului, a anunţat că este obligată să-şi restrângă activitatea din pricina preţurilor exorbitante la energie, pe care nu-şi mai permite să le suporte. Iar în situaţia Alro sunt mii de societăţi care privesc cu teamă către viitorul care nu sună deloc bine. Dimpotrivă! Furnizorii de energie au anunţat deja că, începând din primăvara acestui an, preţurile vor creşte din nou. Mai exact, vorbim despre o dublare a tarifelor, un scenariu sumbru care, dacă va fi pus în scenă, se va traduce printr-o catastrofă economică pentru România. Este aproape imposibil să te gândeşti că vor fi multe societăţile care vor putea evita falimentul în aceste condiţii.
Însă problemele nu se opresc aici. Deja vedem cum, pe lângă firme, numeroase şcoli, spitale şi multe alte instituţii anunţă că vor fi obligate să stingă în curând lumina. Nu poţi să funcţionezi când, în mai puţin de un an, cheltuielile cu energia electrică se triplează!

Virgil Popescu

În tot acest peisaj, ministrul Virgil Popescu, aranjând obsesiv o pereche de ochelari care, la fel ca şi funcţia pe care o ocupă de altfel, se dovedesc a fi prea mari, ne anunţă senin că „asta este situaţia“ şi ne îndeamnă să schimbăm cât mai des furnizorul până găsim unul cu un preţ mic!

Promisiuni în ceasul al 12-lea

Puşi în faţa unei presiuni sociale în creştere, reprezentanţii principalelor partide aflate la guvernare vin acum cu o nouă promisiune: reducerea TVA de la 19% la 5%. „Am convocat o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului şi Turismului, Mediului şi  preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a întreprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie. Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români.
De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum.
În domeniul sectorului agricol şi al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie şi le vom menţine active până la data de 1 iulie.

Nicolae Ciucă

Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea şedinţă a coaliţiei“, a declarat marţi – 11 ianuarie premierul Nicolae Ciucă.
La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a plusat, susţinând că reducerea de TVA se poate aplica şi la facturile de gaze, iar data de la care măsurile pot fi aplicate poate fi chiar 1 februarie. „Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD şi a înţeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în faţa efectelor crizei energetice.  Măsurile anunţate sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins însă că putem avea tăria şi voinţa politică de a lua decizii şi mai îndrăzneţe! Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale – şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi. Acesta este modul corect de reacţie a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima şedinţă a liderilor coaliţiei“, a anunţat liderul social-democrat.
Rămâne însă de văzut câte dintre promisiunile fluturate de la geamul Palatului Victoria vor fi şi adoptate. Chiar şi-aşa, mulţi specialişti spun că măsurile anunţate acum vor avea un impact mult prea mic în comparaţie cu creşterile înregistrate, iar facturile pe care le vor avea de plătit consumatorii, atât cei casnici cât şi firmele, vor rămâne mari.


Facebook Comments