Scandal sau evlavie? Cîţu, Orban şi Ciucă participă cot la cot la comemorarea lui I.G. Duca de la Vâlcea

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal Florin Cîţu, şi Ludovic Orban, exclus recent din PNL, participă miercuri, 29 decembrie, în judeţul Vâlcea, la comemorarea lui I.G. Duca, de la a cărui moarte se împlinesc 88 de ani. Evenimentul, intrat deja în tradiţie, este organizat de Filiala PNL Vâlcea şi Fundaţia „Nadia Duca”.

0

Manifestările omagiale de la Vâlcea în memoria lui I.G. Duca, fost prim-ministru şi lider liberal, prilejuiesc întâlnirea taberelor beligerante de la cel mai înalt nivel. Rămâne de văzut dacă participanţii se vor păstra în limitele respectului faţă de ilustrul lor înaintaş, sau dacă îşi vor slobozi săgeţi peste mormântul acestuia.
Programul debutează la ora 8.30 cu depuneri de coroane şi discursuri la statuia lui I.G. Duca, din Parcul Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea. La ora 10.00 va avea loc o întâlnire cu activul PNL în centrul oraşului Horezu la statuia lui I.G. Duca, unde vor fi depuse coroane. Între 10.30 – 11.00 este programat pelerinajul la Biserica Urşani, la mormântul marelui om politic liberal, iar între 11.00 şi 11.40 va fi săvârşită slujba de pomenire.

Duca, deputat de Vâlcea la 28 de ani

I.G. Duca a ajuns la Vâlcea în anul 1902. Avea 23 de ani şi obţinuse la Paris un doctorat în drept şi ştiinţe politice cu teza „Les societés cooperativés en Roumanie” („Societăţile Cooperatiste din România”). Întrebat de ministrul de Justiţie, Eugen Stătescu, unde ar vrea să lucreze, tânărul Duca i-a răspuns: „Oriunde, dreptatea e la fel”.

Va începe să profeseze ca ajutor de judecător la Ocolul Râmnicu Vâlcea, iar în numai câteva luni trece în zona bancară, la Casa Centrală a Cooperaţiei. Ulterior devine director al Casei Centrale a Băncilor Populare. În 1907 intră în Partidul Naţional Liberal, pe listele căruia candidează la alegerile parlamentare. Devine deputat de Vâlcea la numai 28 de ani şi va avea un parcurs politic fabulos, culminând în noiembrie 1933 cu funcţia de prim-ministru. Este asasinat la 29 decembrie 1933 pe peronul gării din Sinaia de către un grup ce va fi numit ulterior „Nicadorii”, alcătuit din legionarii Nicolae Constantinescu, Ion Caranica şi Doru Belimace. A fost înmormântat la Bucureşti, dar în anul următor a fost reînhumat în pronaosul Bisericii Urşani, după propria sa dorinţă testamentară. La câţiva kilometri, la Măldăreşti, se aflau cula şi casa de vacanţă ce îi aparţineau şi care astăzi fac parte din Complexul Muzeal Măldăreşti.

Facebook Comments