Încă o rafală de majorări de taxe şi tarife, pe masa consilierilor locali craioveni
Mărirea taxelor, ultimul bal

După ce luna trecută aleşii locali au adoptat taxele şi impozitele locale pe 2022, cu majorările tradiţionale, era cât pe-aci să încheiem anul fără o altă majorare a sumelor datorate municipalităţii. La ultima şedinţă din an a consiliului local, a venit însă rândul la majorare a taxei de salubrizare şi a cvasitotalităţii taxelor şi tarifelor percepute în pieţele craiovene.

0

Taxa de salubrizare intrată în vigoare în vara acestui an nu a rezistat nici şase luni în forma iniţială, edilii propunând acum, la cererea ADI EcoDolj, majorarea acesteia. Taxa va creşte, astfel, în 2022, de la 11 la 12 lei de persoană pe lună. Creşterea vine de la componenta dedicată deşeurilor reciclabile, care se majorează cu 50 la sută, de la 2 la 3 lei/persoană/pe lună. „Cuantumul taxei speciale de salubrizare propusă spre aprobare pentru municipiul Craiova, aferentă anului 2022, este stabilită astfel: pentru utilizatorii casnici – persoanele fizice, instituită în conformitate cu art. 26 alin. (1) lit. b) din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de: 12 lei/persoană/lună compusă din: – taxa distinctă deşeuri reziduale 9 lei/persoană/lună; – taxa distinctă deşeuri reciclabile 3 lei/persoană/lună; – pentru utilizatorii non-casnici care refuză încheierea contractului cu operatorul de salubrizare, instituită în conformitate cu art. 26 alin. (1) lit. c) din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de 144 lei/mc”, se arată în documentaţia înaintată spre aprobare aleşilor locali. Rămâne de văzut cât va rezista taxa la acest nivel şi, mai ales, dacă previziunile edililor cu privire la încasări vor ţine pasul cu realitatea, devreme ce baza de calcul de la care pleacă este o populaţie a Craiovei valabilă cel mai probabil în decembrie 1989, nu în 2021. „Pentru calculul taxei speciale de salubritate s-a avut în vedere adresa Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj înregistrată la instituţia menţionată sub nr.197/16.11.2021 cu un nr. de 295.260 persoane pentru municipiul Craiova şi cantităţile de deşeuri depozitate estimate, dar şi tarifele operatorului judeţean de salubritate, precum şi indicele de gestionare al deşeurilor de 0,65% prevăzut în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi preluat şi în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii primăriei.

Angajaţii de la Pieţe presimt că le cresc salariile

Un snop de majorări de taxe şi tarife vine din partea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, care a înaintat edililor o notă de fundamentare consistentă, centrată pe creşterea generalizată a preţurilor din acest an, dar şi pe previziunile similare pentru 2022. Printre altele, cei de la pieţe presimt, optimişti, şi o creştere salarială la începutul anului viitor, care ar justifica astfel creşterea de taxe şi tarife. „Potrivit notei de fundamentare nr. 12376/24.11.2021 privind aprobarea tarifelor pentru utilizarea locurilor publice sau private din pieţele municipiului Craiova şi din Târgul Municipal Craiova, pentru anul 2022, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a avut în vedere următoarele aspecte: – în luna octombrie 2021 indicele preţurilor de consum (IPC) pentru servicii în anul curent se plasează la momentul actual într-o dinamică crescătoare faţă de luna noiembrie a anului 2020, perioadă în care s-au făcut ultimele majorări privind tarifele practicate de SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL, cu aproximativ 7,8%, conform datelor oficiale de pe site-ul BNR; – totodată, a luat în calcul tendinţa de creştere a salariului minim pe economie în luna ianuarie 2022 faţă de aceeaşi luna a anului 2021, de la 2230 lei la 2550 lei, o creştere de 14,35 %”, se arată în documentaţia înaintată consilierilor locali.

Staţi liniştiţi, nu creşte taxa pe struţ

Majorările merg până la 50 la sută în cazul meselor din spaţiile agroalimentare gestionate de SRL-ul municipal, tarifele crescând de la 10-15 lei/metru pătrat/zi în prezent la 15-22 de lei / metru pătrat/zi în 2022. Tariful de închiriere pentru teren creşte de asemenea, de la 34 la 41 de lei/metru pătrat/lună, iar cea pentru spaţii comerciale de la 40-55 la 50-65 de lei/metru pătrat/lună. Până şi tariful perceput pentru vânzare în talcioc creşte de la 1 la 1,1 lei/mp/zi. Cei de la Pieţe şi Târguri Craiova SRL se pot lăuda în continuare cu cel mai ieftin talcioc din ţară, după cum reiese din analiza comparativă a tarifelor practicate de societăţile similare din toate colţurile României, pe care o prezintă consiliului local. Printre puţinele taxe care rămân neschimbate anul viitor sunt taxa de parcare şi cea pentru folosirea wc-urilor din administrarea SRL-ului municipal. Rămân de asemenea neschimbate tarifele pentru expunerea şi vânzarea de animale mici, peşti şi păsări în pieţele craiovene. Tarifele actuale rămân în vigoare: de la 0,1 lei/cap/zi pentru pui de-o zi la 15 lei/cap/zi pentru struţi şi emu.  

Facebook Comments