Comunicat de presă
Partidul Verde cere guvernului reformarea Gărzii Naţionale de Mediu

0

Escaladarea infracţiunilor de mediu în România presupune o ripostă adevărată din partea statului român. Astăzi în România infracţiunile de mediu cresc de 5-6 ori mai repede decât PIB-ul naţional. Trei sferturi din activitatea infracţională de mediu se află dincolo de orice control ori represiune legală! Simpla existenţă/înfiinţare a unor instituţii cu rol în protejarea mediului fără a le acorda puteri şi resurse adecvate este o contrasoluţie în bătălia pentru atingerea obiectivelor de mediu.

În viziunea noastră, Garda Naţională de Mediu trebuie să fie vârful de lance al bătăliei împotriva criminalităţii de mediu. Decredibilizarea acestei instituţii, din interiorul său şi din afara sa, cu concursul voluntar sau involuntar al Ministerului Mediului, este un veritabil sabotaj la adresa luptei antipoluare în România. Cerem premierului Ciucă să se implice direct în acţiunea de consolidare a GNM prin evaluarea riguroasă şi reforma adecvată a acestei instituţii vitale pentru apărarea sănătăţii publice, dar şi a securităţii naţionale.
Partidul Verde nu tolerează actele abuzive sau infracţiunile de corupţie apărute de-a lungul timpului în legătură cu unii dintre angajaţii GNM. Aceşti oameni nu au ce căuta într-o asemenea structură!

Marea majoritate a celor 450 de comisari ai GNM sunt oameni de buna credinţă, dedicaţi misiunii pe care o au. Este însă imposibil omeneşte ca un singur comisar de mediu să poată acţiona competitiv pe o rază de 530 kmp, respectiv la 40.000 de oameni, iar în Bucureşti să fie doar 2 comisari pe sector, adică 1 la cca 175.000 de locuitori! Chiar şi în aceste condiţii GNM efectuează în jur de 40.000-50.000 de inspecţii şi controale de mediu pe an, în urma cărora aplică mii de sancţiuni contravenţionale şi întocmeşte sute de sesizări penale. Valoarea amenzilor acordate de Garda de Mediu a crescut cu cca 38% în 2021 faţă de 2020.
Nu putem cere performanţă acestor oameni atâta vreme cât subfinanţarea acestei instituţii este evidentă, cât timp cadrul legislativ nu le acordă atribuţii sporite în materie de anchetă şi cercetare penală, atâta vreme cât salariile sunt puternic demotivante, iar dotările (maşini, laboratoare acreditate, echipamente) sunt la un nivel minim sau, unele, lipsesc cu desăvârşire. Nu poţi solicita acestor oameni serviciu de permanenţă atâta vreme cât el nu este reglementat ca timp de muncă şi nici plătit ca atare.

Cerem Guvernului să intre intr-un dialog real cu Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu şi să soluţioneze revendicările legitime ale acestuia, inclusiv cea privind echitatea salarială în raport cu instituţii similare.
Partidul Verde crede că este prioritară consolidarea capacităţii instituţionale a GNM, inclusiv prin creşterea numărului de comisari de mediu şi prin permanentizarea unor programe de formare profesională continuă ale angajaţilor.

Încărcarea acestei instituţii cu responsabilităţi sporite, unele deviate din activitatea altor instituţii (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Garda Forestieră, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, AFM), presupune şi acordarea de resurse pe măsură, atribuţii, instrumente, pârghii legale de acţiune. Şi nu în ultimul rând, protecţie instituţională (asistenţă juridică, consiliere psihologică, asigurări medicale generale în special pentru contaminările biologice/bacteriologice, chimice, radiologice) în faţa unor riscuri personale foarte mari.

Partidul Verde face un apel către partidele politice parlamentare să aşeze între priorităţile legislative acele proiecte de legi (inclusiv Codul de Mediu) menite a consolida acţiunea instituţiilor cu rol în combaterea poluării, a eliminării tuturor infracţiunilor de mediu.
De asemenea, cerem CSAT şi Preşedintelui României să acţioneze cu mai multă determinare în vederea combaterii strategice a infracţiunilor de mediu care pun într-un mare pericol sănătatea românilor, chiar securitatea naţională a României.

Facebook Comments