Licitaţii şi bani în avans pentru tramvaie

Încep proiectele pentru modernizarea transportului cu tramvaiul. Edilii craioveni au scos la licitaţie două dintre proiectele de refacere a infrastructurii, accelerând, la pachet, finanţarea pentru achiziţia de vehicule.

0

Primul proiect lansat pe piaţă de municipalitatea craioveană are în vedere procesul de reabilitare/modernizare a depoului de tramvaie şi a reţelei de alimentare cu energie electrică a vehiculelor, cu proiectare şi execuţie la pachet. Licitaţia pentru „Servicii de elaborare a documentaţiei tehnico –economice faza PT+PAC+DE +Documentaţii avize, autorizaţii, acorduri +certificate performanţă energetică, servicii de asistenţă din partea proiectantului pe parcursul derulării contractului şi execuţia lucrărilor pentru componenta «Modernizare depou şi Modernizarea staţiilor de redresare pentru alimentarea electrică a tramvaielor – Faza 1 – Modernizare staţii de redresare şi echipamente aferente» – «Proiect Integrat de Modernizare a Sistemului de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Craiova-MOTRIC–T1», cod SMIS 129159”, a fost demarată la sfârşitul lunii septembrie şi a ajuns acum la stadiul evaluării ofertelor, cu două firme interesate de proiectul pus la bătaie de Primăria Craiova. Contractul are o valoare estimată de edili la 181,4 milioane de lei şi o durată de punere în operă de mai puţin de doi ani, 21 de luni mai precis.

Modernizare pe Calea Severinului

A doua licitaţie demarată recent de edili are în vedere „execuţia lucrărilor pentru proiectul – «Modernizarea căii de tramvai (în cale proprie) de pe Calea Severinului, în zona industrială Cernele de Sus – Faza 1 şi Modernizarea căii de tramvai (în cale proprie) de pe Calea Severinului, în zona industrială Cernele de Sus – Faza 2», cod SMIS 128811” şi a fost lansată luna aceasta, cu termen de depunere a ofertelor în decembrie. Potrivit documentaţiei de atribuire postate de edili în sistemul electronic de achiziţii publice, lucrările care fac obiectul contractului vizează „creşterea atractivităţii şi eficienţei sistemului de transport public local din municipiul Craiova prin implementarea unor măsuri integrate ce vizează îmbunătăţirea transportului public de călători cu tramvaiul şi descurajarea utilizării transportului privat, conform cerinţelor caietului de sarcini nr.70315/26.07.2021 întocmit de către Direcţia Elaborare şi Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Municipiului Craiova”. Concret este vorba despre modernizarea infrastructurii aferente transportului public de călători cu tramvaiul din municipiul Craiova prin reabilitarea a 2.500 m cale dublă de rulare a tramvaiului pe Calea Severinului, precum şi de Reabilitarea infrastructurii de tramvai din municipiul Craiova prin modernizarea liniei de contact şi a reţelei pentru alimentarea electrică a tramvaielor de pe Calea Severinului. Valoarea estimată este de 41.479.374,81 lei fără TVA, durata de execuţie a proiectului fiind de 19 luni.

Bani în avans pentru achiziţia de tramvaie

În paralel cu licitaţiile demarate pentru reabilitarea sau modernizarea infrastructurii, edilii au plusat şi la capitolul tramvaie. Municipalitatea are în derulare un contract în acest sens, în cadrul unui proiect derulat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, în urma căruia ar urma să primească un număr de 17 tramvaie de 25 de metri lungime, iar recent s-a luat decizia livrării de sume în avans către constructorul polonez. Decizia a fost adoptată la şedinţa de consiliu local de săptămâna trecută, cu prilejul rectificării de buget, când a fost suplimentată suma alocată iniţial pentru achiziţia de tramvaie cu peste 150 la sută. „În conformitate cu prevederile art. 7 din contractul de furnizare, autoritatea contractantă poate efectua plăţi în avans în cuantum de maximum 30 la sută din valoarea contractului de 156.400.000 lei  fără TVA, respectiv 55.834.800 lei cu TVA. (…) Faţă de cele menţionate, propunem suplimentarea sumei de 20.230 mii lei prevăzută la capitolul Achiziţie mijloace de transport în comun – tramvaie cu suma de 35.607 mii lei, până la valoarea totală de 55.834.000 lei”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Facebook Comments