Invocând pericolul variantei Omicron, UE aduce în discuție vaccinarea obligatorie anti-Covid

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană trebui să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării anti-Covid ca reacție față de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, mult mai contagioasă decât varianta Delta.

0

Conform publicației The Guardian, Ursula von der Leyen a afirmat că cele 27 de state membre UE ar trebui să accelereze procesul de administrare a dozei booster și a susținut statele europene care au reintrodus temporar obligativitatea prezentării unui test PCR negativ chiar pentru cetățeni proveniți din blocul comunitar. „Cum putem încuraja și eventual cum putem gândi măsura obligativității vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție pe care cred că trebuie să o avem. (…) Dacă mă întrebați pe mine care era opinia mea acum 2-3 ani, nu mi-aș fi imaginat că voi fi martoră la ceea ce vedem acum, această pandemie îngrozitoare. Avem însă vaccinurile, vaccinurile care salvează vieți și acestea nu sunt folosite corespunzător peste tot. Și acest lucru vine la pachet cu un cost uriaș la nivelul sănătății publice. (…) Dacă te uiți la cifre, în prezent avem 77% dintre adulții UE vaccinați. Dacă iei în calcul întreaga populație UE, avem 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată împotriva Covid. Adică 150 de milioane de oameni. Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă majoritatea pot și, de aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție”, a declarat șefa Comisiei Europene.  

Reamintim că Austria a fost prima țară UE care a decis să introducă obligativitatea vaccinării anti-Covid începând cu februarie 2022. Și Grecia a anunțat în această săptămână că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică pentru țara care se confruntă cu o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus. Și autoritățile de la Berlin iau în calcul o măsură similară, o decizie în acest sens urmând a fi luată până la finalul anului.  

Facebook Comments