„Agenţia de turism” EcoDolj trimite deşeurile în excursie, pe ruta Mofleni-Goicea-Malu Mare şi retur
Marea rotaţie a gunoaielor în jurul Craiovei

Deşeurile reciclabile din Craiova nu sunt ridicate la întreaga capacitate, dar asta pare a fi un lucru bun devreme ce autorităţile nu au ce face cu ele. În mod normal, ar trebui transportate şi sortate la staţia de profil de la Mofleni, dar cum aceasta nu funcţionează încă, au fost deturnate spre staţia de la Goicea. Cum aceasta a început deja să dea pe dinafară, ultima soluţie, „de avarie şi sortare temporară”, ar fi bascularea deşeurilor reciclabile la Malu Mare, în curtea Iridex.

0

Operatorul judeţean care asigură ridicarea deşeurilor menajere ar urma astfel să se ocupe şi de sortare până ce ADI EcoDolj va rupe cercul vicios. Noua „destinaţie de vacanţă” a deşeurilor reciclabile din judeţ apare într-unul din proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu local Craiova din 25 noiembrie. Proiectul propune adoptarea unui nou act adiţional la contractul de delegare semnat de EcoDolj, în numele şi pe seama localităţilor din Dolj, cu cei de la Iridex. Operatorul judeţean a demarat începând cu luna iulie 2021 prestarea activităţii, conform Contractului nr. 370/2018, în municipiul Craiova, numai că în privinţa deşeurilor reciclabile nu s-a văzut vreo îmbunătăţire. Asta pentru că, printre altele, majoritatea platformelor de gunoi din Craiova nu erau prevăzute cu containere pentru colectarea acestor deşeuri. Problema părea rezolvată când edilii craioveni au însărcinat operatorul să cumpere containere specifice, costul acestora urmând a fi achitat eşalonat de municipalitate, dar acum iese la iveală că lipsa containerelor nu era singurul punct vulnerabil, pentru că, odată colectate în containerele Iridex, deşeurile nu aveau unde fi duse. Potrivit prevederilor Contractului nr. 370/2018, deşeurile reciclabile colectate, de pe raza zonelor 1 şi 4, urmau să fie transportate la Staţia de Sortare Craiova – Mofleni, care nu este încă operaţională, aşa că s-a apelat la varianta de avarie Goicea, staţia de sortare respectivă neavând însă capacitatea de a primi afluxul de deşeuri prognozat.

„Staţia de Sortare Craiova – Mofleni, cu o capacitate de 44.000 to/an, construită prin Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Dolj nu este încă operaţională iar, prin Actul adiţional nr. 2/02.02.2021, la Contractul nr. 370/2018, s-a prevăzut ca deşeurile reciclabile provenite din zona 1 şi zona 4 să fie transportate şi sortate la Staţia de Transfer şi Sortare Goicea; Staţia de Transfer şi Sortare Goicea, are capacitatea de a opera cca. 52 to deşeuri/zi, insuficientă pentru a prelucra întreaga cantitate de deşeuri colectate din judeţul Dolj”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Malu Mare – soluţie „urgentă şi fezabilă”

Documetul înaintat spre aprobare aleşilor locali craioveni la solicitarea ADI EcoDolj propune trimiterea surplusului de deşeuri reciclabile la Malu Mare, în curtea celor de la Iridex, care se arată gata să se ocupe de sortarea temporară a acestora, după ce se va şi autoriza în acest sens. Întrucât „nu se identifică altă soluţie urgentă şi fezabilă din punct de vedere tehnic şi financiar, pentru a se evita suspendarea activităţilor de colectare şi sortare a deşeurilor reciclabile generate în municipiul Craiova, cu atât mai mult cu cât până în prezent nu s-au colectat deşeuri reciclabile din zona de blocuri a municipiului, pentru optimizarea costurilor cu transportul deşeurilor, apreciem că este necesară extinderea temporară a capacităţii de sortare a deşeurilor reciclabile la punctul de lucru al operatorului, Asocierea IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL – SERVICII SALUBRITATE BUCUREŞTI SA – IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL., ca urmare a propunerii venite din partea acestuia, până la darea în operare a Staţiei de Sortare de la Craiova – Mofleni, cu condiţia ca această soluţie să nu aibă impact financiar asupra contractului de delegare şi ca operatorul să obţină autorizarea punctului de lucru de la Malu Mare ca instalaţie temporară de sortare”, se arată în raportul înaintat consiliului local. În caz contrar, arată documentaţia supusă votului CLM, s-ar ajunge la situaţia comică în care deşeurile reciclabile ar fi colectate separat în Craiova, inclusiv în zonele de blocuri, dar ar fi apoi transportate, cot la cot cu deşeuril menajere la „groapa de gunoi”, numele de cod sub care vorbesc cei de la IRIDEX de depozitul ecologic al Eco SUD de la Mofleni.

Trebuie spus că aventura de faţă, în care autorităţile dau din colţ în colţ să găsească o soluţie pentru sortarea deşeurilor reciclabile, se desfăşoară în condiţiile în care judeţul dispune de o staţie de sortare de mare capacitate de mai bine de patru ani. Staţia de sortare de la Mofleni a fost realizată de CJ Dolj, pe fonduri europene, încă din toamna anului 2017. Următorii patru ani au fost petrecuţi de cei de la ADI EcoDolj încercând „să mărite” instalaţiile realizate la Mofleni. Licitaţia pentru concesionarea staţiei de sortare de la Mofleni, la pachet cu altele – de transfer ori de compost – realizate pe raza judeţului, trenează din decembrie 2019. Întâmplător, cele două firme rămase în cursă pentru adjudecarea contractului de concesiune sunt Iridex şi EcoSud.

Facebook Comments