Comunicat de presă
E nevoie de o nouă lege privind publicitatea la radio şi tv a medicamentelor, a suplimentelor alimentare şi a dispozitivelor medicale

Partidul Verde atrage atenţia asupra efectelor negative ale avalanşei promoţionale la radio şi tv a produselor din industria pharma, a suplimentelor alimentare, dermato-cosmetice şi a dispozitivelor medicale.

0

Pe toate cele peste 60 de canale media, spoturile industriei farmaceutice depăşesc, însumate, 24 de ore într-o singură zi. Românii vizionează într-un an peste 3 milioane de reclame la medicamente, suplimente alimentare, dermato-cosmetice şi dispozitive medicale. Partidul Verde consideră că în acest haos informaţional dirijat de raţiunile profitului cu orice preţ există riscul dezvoltării, prin această presiune publicitară uriaşă, a unui comportament viciat al consumatorilor. De multe ori, consumatorul este bulversat emoţional şi psihologic de avalanşa publicitară dominată de produse de ordin medical.
Partidul Verde pledează pentru un dialog deschis cu toate părţile interesate, inclusiv publicul consumator şi managementul media, în vederea construcţiei unui nou cadru legislativ care să reglementeze publicitatea medicamentelor la radio şi tv, pornind de la premisa etică a acestui tip de publicitate: spaţiu alocat din total publicitate, siguranţa produselor promovate,  standarde de marketing etc. Este obligatoriu să vedem în ce măsură sunt respectate codurile de conduită asumate de industria pharma, codul etic pentru marketingul în industria medicamentelor, rolul reglementatorilor, rolul  asociaţiilor  profesionale de profil, rolul lanţurilor farmaceutice etc.
Partidul Verde  pledează pentru aşezarea sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale a cetăţeanului deasupra raţiunilor economice ale unuia sau altuia dintre tipurile de industrii care promovează publicitatea agresivă. Credem că putem găsi un just echilibru pentru toate părţile implicate în acest proces, pornind de la principiul fundamental al respectului pentru o viaţă sănătoasă, garantat de art. 34 din Constituţia României.

Facebook Comments