Nu ignora o aluniță suspectă care poate să fie melanom! Controlul la medicul dermatolog îți salvează viața

Specialiștii dermato-venerologi și oncologi trag un semnal de alarmă că în România foarte multe persoane se prezintă la medic cu tumori cutanate în stadiu avansat. Diagnosticarea timpurie a melanomului îți poate salva viața.

0

Acesta a fost şi subiectul webinarul „Share Experience“, cu tema Melanomul – tratament în echipă, care a reunit mai mulţi specialiști în sănătate din România, precum Violeta Astratinei, preşedinte Melanom România, dr. Mara Mihai – medic primar dermatovenerologie și dr. Raluca Patru, medic oncolog.

Melanomul este o formă de cancer de piele. Deși reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsbil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat. Recunoașterea leziunilor într-un moment timpuriu este esențială. O persoană care dezvoltă melanom prezintă anumiți factori de risc: culoarea pielii (pielea deschisă la culoare e predispusă arsurilor solare și prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom), persoanele care au mai mult de 50 de alunițe pe corp sau persoanele care au alunițe cu caractere atipice, asimetrice sau colorate neomogen. De asemenea, contează și istoricul din familie (dacă mama/tata sau altă rudă de sânge a avut un cancer de piele) sau chiar istoriul personal de melanom. „Aceștia sunt factori pe care nu putem să-i influențăm, dar putem sa modificăm un factor care crește foarte mult riscul de melanom: expunerea la radiațiile ultraviolete și aici vorbim și de solar, dar și de expunerea la soare. Expunerea intermitentă la soare este cea mai riscantă și crește riscul de melanom: de exemplu o vacanță la mare după ce o bună perioadă de timp am lucrat de acasă sau de la birou și nu ne-am expus la soare. Nu se interzice expunerea la soare, ci aceasta trebuie să fie făcută în condiții de siguranță: folosim cremele de fotoprotecție (UVB și UVA), îmbrăcămintea care să acopere pielea, căutăm umbra ajutându-ne de pălării și umbrele, dar suntem atenți și la protecția ochilor“, recomandă dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie.

Cum recunoști o leziune suspectă și când să mergi la dermatolog?

Dr. Mara Mihai spune că trebuie să fim atenți la următoarele cinci aspecte ca să depistam din timp o leziune suspectă. Dacă ai observat oricare dintre aceste schimbări este foarte important să nu amâni un control la medicul dermatolog:
– ai o leziune, iar dacă trasezi axele longitudinal și transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
– marginile neregulate sunt un semnal de alarmă;
– mai mult de două culori într-o leziune pot să fie un semnal de alarmă;- diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
– dacă alunița s-a schimbat în culoare, dimensiune și a devenit asimetrică.

Cu ajutorul dermatoscopiei, medicul poate să pună un diagnostic corect.  „Dermatoscopia nu e o simplă examinare cu lupa, ci un examen de microscopie realizat pe viu, fără substanțe de contrast care permite medicului să observe anumite elemente în alunițe, care nu se pot observa cu ochiul liber“, explică dr. Mara Mihai.
După ce medicul dermatolog constată că leziunea este suspectă, următorul pas este realizarea unei biopsii și, în urma unor investigații suplimentare se va face stadializarea tumorii, intervenția chirurgicală și urmarea unui tratament recomandat de specialist. Pentru că riscul de a dezvolta un alt cancer de piele în următorii doi ani este unul foarte ridicat, pacientul trebuie să efectueze cu regularitate controalele de rutină. 

Facebook Comments