Muzeul Olteniei găzduieşte cea de-a X-a ediţie a simpozionului „Oltenia. Interferenţe Culturale“

Reputaţi specialişti în arheologie, istorie şi numismatică se vor reuni, în perioada 10-12 noiembrie 2021, la Craiova, pentru a participa la cea de-a X-a ediţie a simpozionului „Oltenia. Interferenţe Culturale“.

0

Conferinţa, organizată de Muzeul Olteniei cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, este împărţită în patru secţiuni – Preistorie, Arheologie şi Istorie Antică, Numismatică şi Istorie medievală, modernă şi contemporană. În ceea ce priveşte conţinutul conferinţei, acesta le va oferi participanţilor posibilitatea să afle ultimele rezultate ale cercetărilor arheologice realizate pe cele mai importante şantiere din ţară, dar şi cele mai noi descoperiri din domeniile istorie şi numismatică.
În cadrul secţiunilor de Arheologie se vor prezenta lucrări ce au ca teme edificiile de comandament ale castrelor legionare din Dacia, atelierele ceramice de la Micăsasa, descoperirile de la Gârla Mare, Micia şi Romula, consideraţii asupra unor geme de la Romula etc. La secţiunea de Numismatică vor fi prezentate lucrări ce au ca obiect de studiu monedele dacice, romane şi medievale. În cadrul secţiunii Istorie medievală, modernă şi contemporană, se vor supune atenţiei o varietate de teme istorice locale, regionale sau naţionale care vin să îmbogăţească cunoştinţele privind istoria spaţiului românesc, începând din secolul al XVI-lea şi până în prezent. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen şi concluziile finale. În ultima zi a conferinţei va fi organizată o excursie documentară la monumente monastice şi arheologice din Oltenia, dar şi la Casa Memorială „Tudor Vladimirescu” din judeţul Gorj.

Invitaţi de marcă

Vor fi prezenţi la lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători, arheologi şi istorici de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti, Institutul de Arheologie din Iaşi, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Muzeul Judeţean Argeş, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”. Printre invitaţii de marcă ai evenimentului se numără Mihai Bărbulescu şi Constantin C. Petolescu, membri ai Academiei Române şi eminenţi cercetători ai Antichităţii romane.

Facebook Comments