Vâlcea: Un conac boieresc în paragină, din Măldăreşti, va deveni destinaţie turistică de lux

Un conac ridicat la începutul secolului trecut şi care a aparţinut urmaşilor boierilor olteni Măldărescu-Greceanu, va deveni una dintre cele mai selecte atracţii cultural-turistice din judeţul Vâlcea şi nu numai.

0

Conacul, precedat de o poartă maiestuoasă, acum roasă de timp, se află în vecinătatea Complexului muzeal din Măldăreşti şi este o bijuterie arhitecturală. După ce a zăcut în paragină zeci şi zeci de ani, domeniul se află acum în plin proces de renovare sub îndrumarea unui arhitect celebru. Surse bine informate spun că ansamblul (casă, dependinţe şi teren) a fost cumpărat de un bucureştean de la urmaşa familiei Greceanu, aceeaşi care deţine şi Cula Greceanu, cea mai veche culă din România, ridicată în secolul al XVI-lea.

Noul proprietar va face aici un aşezământ cu circuit închis, cu o scenă în aer liber, unde vor avea loc evenimente culturale inedite. Pentru a se păstra farmecul de odinoară al clădirii, au fost aduşi meşteri din Ungaria care lucrează la reconstruirea sobelor. Pe peretele din pridvor se află şi o pisanie, mărturie a vremurilor de început, dar şi o lozincă adăugată de comunişti şi pe care constructorul se străduieşte să o obtureze. Aici ar fi locuit o vreme şi Olga Greceanu, descendentă a boierilor greceni, scriitoare, pictoriţă, figură reprezentativă a neobizantinismului românesc, remarcabilă femeie-artist şi cărturar din perioada de eflorescenţă culturală interbelică.

Tot la Măldăreşti se află şi o altă destinaţie de lux, Conacul lui Maldăr, care reduce în actualitate povestea vechilor boieri ai Olteniei.

Facebook Comments