Vâlcea înregistrează cea mai mare rată de infectare din Oltenia şi o scădere alarmantă a interesului pentru vaccin

Respingerea în Senat a obligativităţii certificatului verde a avut drept consecinţă reducerea substanţială a numărului de persoane care s-au vaccinat în judeţul Vâlcea. Astfel, dacă în data de 27 octombrie se imunizaseră circa 3.000 de oameni, peste cinci zile, numărul celor vaccinaţi era redus la jumătate. În acest timp, Vâlcea înregistrează cea mai mare rată de infectare la 14 zile din regiunea Olteniei.

0

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea a anunţat că luni, 01.11.2021, s-au vaccinat 1.685 de persoane: 1.148 au primit prima doză, 211 au fost vaccinate cu doza 2, şi 326 cu doza 3. Comparativ cu 27.10.2021 scăderea este dramatică. Astfel, în această zi fuseseră imunizate 3.101 persoane, dintre care 2.399 cu doza 1, 182 cu doza 2 şi 520 cu doza 3. Aşadar, numărul celor vaccinaţi cu prima doză în data de 1 noiembrie s-a redus la jumătate faţă de cel din 27 octombrie a.c. Aceasta, în pofida eforturilor autorităţilor, dar şi ale unor lideri politici, de a menţine crescut interesul pentru imunizare, precum şi a asigurării programului „zi lumină” în cele 15 centre de vaccinare din judeţ.
Marţi, 2 noiembrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că Vâlcea înregistrează cea mai mare incidenţă la 14 zile din zona Olteniei, aceasta fiind 8,00. În acelaşi timp, statistica pentru celelalte judeţe ale Olteniei este următoarea: Dolj – 6,15; Gorj – 4,88; Mehedinţi – 7,17; Olt – 7,22.
De la începutul pandemiei, în judeţul Vâlcea au fost raportate 24.472 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Circa 320 de pacienţi sunt internaţi în unităţile spitaliceşti din judeţ şi 12 se află la ATI în stare gravă. De la debutul pandemiei şi-au pierdut viaţa 731 de oameni bolnavi de Covid-19.

Potrivit DSP, până luni, 1 noiembrie a.c., au fost vaccinate 126.582 de persoane

„Numărul total al dozelor de vaccin anti COVID-19 administrate (la doza nr. 1, doza nr. 2 cât şi la doza nr. 3) este de 222.442, dintre care 174.709 sunt doze de vaccin Pfizer BioNTech, 5.005 sunt doze de vaccin Moderna, 11.590 sunt doze de vaccin AstraZeneca şi 31.138 sunt doze de vaccin Janssen”, a precizat DSP.
Administrarea dozelor de vaccin anti COVID-19 se face în următorele centre:

 • Centrul de vaccinare din oraşul Bălceşti
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului „Preda Buzescu” Berbeşti
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului Tehnologic Forestier Rm. Vâlcea
 • Centrul de vaccinare din cadrul Şcolii Gimnaziale „Anton Pann” Rm. Vâlcea
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului Tehnologic „Brătianu” Drăgăşani
 • Spitalul Orăşenesc Brezoi
 • Sala de sport a Liceului „Constantin Brâncoveanu” Horezu
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului Tehnologic Călimăneşti
 • Centrul de vaccinare din comuna Budeşti, satul Ruda (cămin cultural)
 • Centrul de vaccinare din comuna Mihăeşti, sat Buleta
 • Centrul de vaccinare din comuna Orleşti
 • Centrul de vaccinare din comuna Suteşti
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului Teoretic Lădeşti
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului „George Ţărnea” Băbeni
 • Centrul de vaccinare din cadrul Liceului „Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea

„Începând cu data de 28 septembrie, în centrele de vaccinare anti COVID-19 a început administrarea dozei 3 de vaccin în judeţ. Aceasta se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager (Pfizer sau Moderna), indiferent de tipul de vaccin care s-a utilizat pentru imunizarea iniţială.
Pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane care solicită administrarea dozelor de vaccin anti COVID-19, programul de lucru în centrele comunitare este cuprins în intervalul de timp 8- 20.
Astfel, pot fi vaccinate cu această doză toate persoanele care au mai mult de şase luni de la efectuarea schemei de vaccinare iniţiale.
Facem precizarea că, la momentul actual, nu este necesară administrarea acestei doze de vaccin în cazul persoanelor care s-au imunizat cu vaccinul Johnson&Johnson, acestea având mai puţin de şase luni de la vaccinare. Doza 3 de vaccin este recomandată în primul rând persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe (cei peste 65 de ani, cu boli cronice, persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare), precum şi persoanelor cu risc mare de expunere (personal medico-social şi din învăţământ).
Accesul la vaccinare este permis şi persoanelor vaccinate care au trecut prin boală, condiţia fiind să aibă însă mai mult şase luni de la efectuarea schemei iniţiale de vaccinare.
Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.
Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeaşi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile de la DSP Vâlcea.
Mai multe informaţii despre doza 3 de vaccinare găsiţi pe plaforma naţională de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/incepe-administrarea…/.
De asemenea, vă informăm că, începând cu data de 7 mai 2021, a fost demarată în judeţ şi campania de vaccinare cu vaccinul Janssen (de la producătorul Johnson & Johnson). Acest vaccin se administrează atât în cadrul cabinetelor medicilor de familie care şi-au exprimat dorinţa de a vaccina cu vaccin anti COVID-19, cât şi în centrele de vaccinare din cadrul Liceului „Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea şi Liceului Tehnologic Forestier Rm. Vâlcea.
Lista medicilor de familie din judeţ care vaccinează cu vaccin Janssen poate fi găsită pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea: www.aspjvalcea.ro. Menţionăm că vaccinarea este gratuită şi voluntară. Informaţii oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma naţională despre vaccinarea COVID-19 – Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro”, a mai anunţat DSP Vâlcea.

Facebook Comments