România are nevoie de un guvern stabil

0

Mai mici sau mai mari, crizele politice sunt, ca în multe alte domenii, inevitabile, iar ţara noastră a mai experimentat astfel de episoade în ultimii 30 de ani. Din nefericire, actuala criză politică a picat cum nu se poate mai prost deoarece se suprapune unor altor crize, precum cea sanitară şi cea a preţurilor la energie. Tocmai din acest motiv, consider că liderii partidelor parlamentare trebuie să lase deoparte animozităţile şi să ofere României un guvern stabil, cu puteri depline, capabil să ia măsurile pe care românii le aşteaptă din partea statului.
În primul rând, avem nevoie de coerenţă în ceea ce priveşte măsurile pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Este mai mult decât evident că, din nefericire, deciziile de până acum au fost insuficiente. Stau mărturie rapoartele Grupului de Comunicare Strategică, rapoarte care, de săptămâni bune, pictează un tablou tot mai sumbru. Iar orice zi pierdută înseamnă o tragedie pentru sute de familii care îşi pierd rudele, prietenii şi colegii.
Cum spuneam, ne confruntăm şi cu o criză în ceea ce priveşte preţurile la energia electrică şi gaze, care, direct sau indirect, ne afectează pe toţi, de la salariaţi la pensionari, de la firmele mici şi până la cele mai mari companii. Vedem, de asemenea, că şi preţurile la combustibil au urcat la cote alarmante, mult peste limita suportabilului pentru cei mai mulţi dintre români care depind de transportul auto.
Într-adevăr, această criză a preţurilor la gaze, combustibil ori energie electrică a fost declanşată de factori externi şi toată Europa suferă într-o măsură mai mică sau mai mare. Însă responsabilitatea pentru atenuarea efectelor nefaste ale acestei crize o poartă statul român. Este nevoie de consens politic şi de un guvern cu susţinere pentru a putea veni cu soluţii rapide care să protejeze cetăţeanul, dar şi mediul de afaceri.
Nu în ultimul rând, pentru România urmează o perioadă extrem de importantă deoarece, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, document negociat cu Comisia Europeană şi aprobat recent, ne-am asumat mai multe reforme care nu vor putea fi implementate decât cu un angajament politic ferm.
Într-un context atât de incert este de la sine înţeles că avem nevoie urgent de un guvern stabil, cu susținere în Parlament.

Bogdan-Alin Stoica – deputat ALAR


Facebook Comments