Expoziţie de scoarţe şi covoare olteneşti, găzduită de Muzeul din Vidin

Muzeul Olteniei a trecut Dunărea şi a expus în galeriile Muzeului Regional de Istorie Vidin mai multe imagini cu 20 de scoarţe şi covoare din patrimoniul cultural deţinut, capodopere ale artei tradiţionale româneşti, majoritatea dintre ele cu valoare de unicat.

0

Expoziţia, intitulată „Patrimoniul UNESCO mai aproape de tine. De la muzeu în viaţa ta!“, este găzduită, în perioada 25 octombrie – 10 noiembrie,  de către Galeria „Nikola Petrov“ a Muzeului Regional de Istorie Vidin. În cadrul acestei expoziţii vor fi prezentate imaginile celor mai importante scoarţe şi covoare din patrimoniul cultural deţinut de Muzeul Olteniei, capodopere ale artei tradiţionale româneşti, majoritatea dintre ele cu valoare de unicat, recunoscute unanim pentru tendinţa naturală către sinteza decorativă, rafinament, amploarea ornamentală şi bogăţia de simboluri.

Cuprinderea etnografică a acestui material imprimat este reprezentată de imaginile celor 20 de scoarţe şi covoare selectate de către specialiştii Secţiei de etnografie ce prezintă o filă din istoria meşteşugului ţeserii, bunuri culturale mobile cu semnificaţie etnografică, clasate în patrimoniul cultural naţional mobil în categoriile juridice „Tezaur“ şi „Fond“. Marea majoritate a acestor bunuri culturale a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova prin ample campanii de achiziţii, dar sunt şi piese care au fost donate muzeului sau fac parte din Fondul Naţionalizat. Dintre acestea, cele mai multe sunt datate în secolul al XIX-lea, dar în câteva cazuri piesele sunt datate: 1859, 1867, 1880, 1891, 1893, fiind piese cu o frecvenţă rară.

Scoarţa este unul dintre obiectele tradiţionale ale spaţiului geografic şi cultural al Olteniei, iar denumirea are rădăcini adânci în vorbirea poporului şi transmite informaţii despre originea îndepărtată a acestor piese textile. Termenul de scoarţă este de origine latină şi are aceeaşi rădăcină cu francezul écorce, italianul scorza sau spaniolul escuerzo şi se referă la coaja copacilor. În trecut, pereţii caselor erau căptuşiţi în interior cu un strat de coajă – scoarţă – de copac pentru a ţine de cald. În decursul timpului, scoarţa de copac a fost înlocuită de ţesături din lână sau din cânepă, scopul fiind acelaşi, de a asigura păstrarea căldurii în interiorul casei.

Scoarţa românească este în acelaşi timp un înveliş pentru diferitele piese de mobilier din interiorul locuinţei. Ea se pune pe pat, se întinde uneori pe laviţele lungi din dreptul pereţilor, acoperă masa şi lada de zestre. Indiferent de perioadă, scoarţele au făcut parte din viaţa femeii românce, ele apărând înclusiv în foile de zestre ale fetelor de boieri din secolul al XIX-lea, fiind purtate cu mândrie şi în carul cu zestre pentru a demonstra hărnicia şi priceperea fetei ce se mărita.

Facebook Comments