DEZVĂLUIRI
„Am înregistrat la OSIM mărcile RTS şi INFORMAŢIA DE SEVERIN, pentru a conserva spiritul trustului RTS”

Interviu cu vicepreşedintele PMP, Ion Cupă. De ceste atacat? Cum şi de ce a înregistrat mărcile a două dintre componentele fostului trust media RTS!

0

Reporter: Domnule Cupă, nu ne-am mai văzut de multă vreme în această formulă, dar nici dvs. nu aţi mai ieşit public. Totuşi, observ că atunci când o faceţi, în mediul online, ies scântei! De câteva zile, în mediul online sunteţi pus la zid şi chiar înjurat pentru că aţi adus în atenţia mehedinţenilor o situaţie destul de gravă: scumpirea cu 700 la sută a gazului. Cum este posibil aşa ceva?
Ion Cupă: Cred că toată lumea ştie ce s-a întâmplat, recunosc că nu m-am putut abţine să ies public, pentru că am văzut atâtea lucruri care nu sunt în regulă în ceea ce priveşte această criză energetică. Am văzut că în Mehedinţi se întâmplă un asemenea abuz, acea notificare venită de la compania Mehedinţi Gaz şi nu am putut să nu iau atitudine, după care, aşa cum aţi văzut, întregul aparat PNL a primit sarcină să mă atace la un mod suburban, după părerea mea. Ca o concluzie, la acele atacuri doar din partea PNL, pot spune că am avut totuşi o bucurie. Nu severinenii şi mehedinţenii simpli, nu oamenii normali, împovăraţi de tot felul de greutăţi şi loviţi năprasnic de acest val necontrolat de scumpiri, mă înjură! Ba, dimpotrivă, am văzut că au apreciat intervenţia mea şi mi-au dat dreptate. Avem un ministru al Energiei din Mehedinţi, iar o companie de gaze tot din Mehedinţi vine şi anunţă o scumpire de 700 la sută. În campania electorală a promis că această companie va fi preluată de ROMGAZ şi iată că acea companie vine şi majorează preţul, în pragul iernii. Păi asta nu e o problemă gravă a severinenilor? De fapt, am constatat că marea majoritate a celor care m-au atacat aveau ceva de obţinut de la domnul ministru, aşa că pot să îi scuz că au ieşit să îi arate şefului că îşi merită funcţiile primite, unii chiar în zona companiilor energetice.

Reporter: Am remarcat printre cei care vă atacau acolo, un personaj despre care nici nu mai ştiam că există, dar pe care l-aţi sprijinit cândva, Marius Bălu. Practic, împreună cu Bălu aţi făcut parte din acea formidabilă echipă căreia mie îmi place să îi spun „frumoşii nebuni ai PD Mehedinţi”. Mă refer aici la Stănişoară, Mîţu, Bălu, Cupă, Florescu, Iftimie şi alţii. Aţi luptat împreună pentru aceeaşi cauză, aţi urcat la cel mai înalt nivel politic şi aţi format o echipă. Ce s-a întâmplat acum?
Ion Cupă: Trebuia să îi răspund la comentariu. Am fost chiar apropiaţi în acea perioadă de glorie şi am fost trist când am văzut ce a scris. Pot să înţeleg că a fost obligat, dar asta nu e OK, pentru că pe mine, de exemplu, nu m-a putut obliga nimeni, niciodată, să atac pe cineva, doar pentru că îmi spune şeful. Eu nu cred în şefi la partid, eu cred în lideri la partid, pe care îi respect ca lideri. Cred că dacă îţi dă şeful un asemenea ordin, înseamnă că nu e în regulă, că nu eşti pe picioarele tale şi nu eşti stăpân pe ceea ce ai făcut tu, iar de la Marius mă aşteptam la mai mult! Întreaga carieră politică pe care a avut-o, cred că îl califica să stea drept, nu să se încline acum când vine un şef de la partid. Să stai în genunchi când îţi dă ordin un şef, nu e corect! Lui Marius trebuie, totuşi, să îi răspund la o constatare, că eu am fost în mai multe judeţe: Eu nu l-am întrebat pe el de ce a plecat el la Cluj, probabil oamenii ştiu.

Reporter: Am promis că astăzi voi smulge de la dvs. o dezvăluire interesantă. Dar pentru ca oamenii să înţeleagă mai bine despre ce este vorba, voi face o introducere: Imediat după anul 2013, cel mai mare trust de presă creat vreodată în Mehedinţi, RTS, s-a prăbuşit sub greutatea unor lupte politice şi a unei noi puteri politice, ostilă la acea vreme. Este vorba de USL, alianţa din care făcea parte şi PNL-ul de azi. Aţi investit atunci în apărarea acestui vis, a acestui brand media şi aţi reuşit cumva să îl conservaţi. Cum s-a întâmplat?
Ion Cupă: Mi-aduc aminte cu destulă tristeţe ce s-a întâmplat după ce eu am preluat RTS, pentru că a fost o perioadă grea, a trebuit să refac echipa, dar din păcate, presiunea politică a fost atât de mare încât a fost imposibil să salvăm societatea din punct de vedere economic. Gândindu-mă la ce se va întâmpla, am avut ideea să merg la OSIM şi să înregistrez cele două mărci, „RTS – RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN” şi „INFORMAŢIA DE SEVERIN”. Nu ştiu dacă e o aşa mare dezvăluire! E public, pentru că oricine poate intra pe site-ul OSIM şi să descopere cui aparţin aceste mărci, sunt informaţii publice.

Reporter: Da, aceasta era dezvăluirea, faptul că aţi reuşit să conservaţi acest brand şi că acum vă aparţine marca comercială RTS.
Ion Cupă: Haideţi să ne aducem aminte că RTS a fost un spirit, acolo s-au creat cariere ale oamenilor din media, acolo s-au întâmplat lucruri extrem de frumoase. Cât timp am fost acolo, eu am încercat să fac din RTS o televiziune echilibrată, care să nu devină partizană unui partid sau altuia. Am înregistrat aceste mărci, chiar şi pentru a preîntâmpina astfel de derapaje.

Reporter: Dar din câte ştiu eu, în oraşul nostru există o televiziune cu acest nume, RTS! Aveţi vreo legătură cu ea? Aţi stat în umbră până acum şi acum de fapt aflăm că e a dumneavoastră?
Ion Cupă: Nu, pentru că eu niciodată în viaţa şi cariera mea nu am stat în umbră! Ştiu de existenţa lor, nu mai ştiu exact a cui este televiziunea, dar sigur nu e televiziunea mea! Eu am un respect deosebit pentru mass-media şi pentru jurnalişti, întotdeauna mi-au fost dragi, poate de aceea m-am înhămat cu ani în urmă la coordonarea televiziunii RTS. Nu am nicio legătură cu ce este acolo, dar trebuie să le aduc aminte că folosesc o marcă comercială înregistrată pe care nu ar trebui să o folosească fără acordul meu.

Reporter: În acest context, ce veţi face mai departe? Nu îi veţi mai lăsa să lucreze?
Ion Cupă: Asta e o altă problemă, ceea ce pot să vă spun e că nu au acordul meu să folosească această marcă. Restul ţine de legislaţia în vigoare, de avocaţi, cert este că ei nu vor putea să mai folosească acest brand fără acordul meu. Cred că ar trebui să ştiu şi eu cine foloseşte acest brand, care de fapt îmi aparţine.

Reporter: Şi atunci, să înţelegem că vă doriţi cumva să vă întoarceţi în MEDIA?
Ion Cupă: Nu aş putea spune acum dacă o să fac acest lucru. Trebuie să recunosc, însă, că mă tentează această revenire! Dar, în urma unor discuţii cu familia, cu prietenii, cu colaboratorii mei, probabil că voi lua o decizie în scurt timp.

Reporter: Da, trebuie să recunosc că e o dezvăluire interesantă, pentru că fiind vorba de un spirit, aşa cum aţi spus, de un brand iubit de severineni, oamenii trebuie să ştie totul despre el.
Ion Cupă: Aşa este! Vreau să vă mai spun, pe final, un lucru: Am văzut că au avut o pseudo-ştire, despre care nu comentez, pentru că nu e o ştire, este o mizerie. Dar ceea ce vreau să spun e că la final au spus că au dorit să mă contacteze, dar nu m-au găsit. Iată că sunt aici şi pot fi găsit foarte uşor, numărul meu de telefon este public. Şi mai e ceva: Cum poţi spune că nu m-ai găsit tocmai pe mine, cel care sunt deţinătorul mărcii RTS!

Reporter: Vă mulţumim pentru precizări şi vă aşteptăm în peisajul media local.

Facebook Comments