Un „cocktail“ de medicamente s-a dovedit eficient în cazul pacienţilor cu tumori la nivelul capului şi gâtului

Un nou tratament împotriva cancerului poate distruge tumorile situate la nivelul gâtului și capului, în cazul pacienților în stadiu terminal, scrie The Guardian.

0

În cadrul unui studiu, un cocktail de medicamente pentru imunoterapie a stimulat sistemul imunitar al pacienţilor pentru a distruge celule canceroase şi a dus la creșterea ratei de supraviețuire, anunță cercetătorii de la Institute of Cancer Research (ICR), din Londra şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust. Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentele nivolumab şi ipilimumab, combinate, au dus la reducerea dimensiunii tumorilor în cazul pacienţilor în fază terminală, cu tumori la nivelul capului şi gâtului. La unii dintre ei, cancerul a dispărut total, medicii fiind uimiţi să nu găsească niciun semn detectabil al bolii.
Potrivit experţilor, combinarea celor două medicamente de imunoterapie se dovedeşte a fi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme avansate de cancer. Rezultatele altor studii privind combinaţia de medicamente au sugerat anterior beneficii similare pentru pacienţii cu cancer de rinichi, de piele şi de intestin în fază terminală.
Pe lângă creşterea şanselor de supravieţuire pe termen lung a pacienţilor, oamenii de ştiinţă au declarat că tratamentul de imunoterapie a declanşat, de asemenea, mult mai puţine efecte secundare în comparaţie cu chimioterapia, tratament standard oferit pacienţilor în stadiu avansat.

Rezultatele studiului de fază 3, la care au participat aproape 1.000 de pacienţi cu tumori situate la cap şi gât, pe moarte, au fost timpurii şi nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, dar au fost totuşi „semnificative din punct de vedere clinic”, au declarat cercetători de la ICR, unii pacienţi trăind cu luni sau ani mai mult şi suferind mai puţine efecte secundare. „Aceste rezultate sunt promiţătoare. Imunoterapiile sunt tratamente mai blânde şi mai inteligente care pot aduce beneficii semnificative pacienţilor”, a declarat profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR.

Facebook Comments