Pe ce terenuri private a pus ochii Primăria Craiova. Le cumpără cu banul jos

Primăria Craiova a demarat o campanie de achiziţie a terenurilor private care nu se pretează pentru construcţii sau care, în opinia autorităţilor locale, ar sufoca zona dacă proprietarul ar construi ceva. Primul astfel de teren se află în cartierul Brazda lui Novac, are 300 de metri pătraţi şi a făcut obiectul unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local, chiar la şedinţa de săptămâna trecută.

0

Este vorba de un teren situat în strada Privighetoarei, nr. 8B-C (fost nr. 8B, fost nr.11). Mai exact, pe strada Constantin Argetoianu, aproape de intersecţia cu strada General Dr. Ion Cernătescu, în spatele blocului 77. Terenul a fost cumpărat de actualul proprietar în iunie 2020, cu suma totală de 60.000 de lei. Au fost, de fapt, două suprafeţe de teren, moştenite de cinci persoane. Ele au fost cumpărate la pachet, apoi alipite, iar acum vor intra în posesia municipiului Craiova. Consiliul Local a fost de acord cu achiziţia, iar acum urmează să fie întocmit un raport de evaluare a terenului, pentru a se stabili preţul de la care va porni negocierea cu primăria. Achiziţia se va face, cel mai probabil, la preţul pieţei.

Olguţa Vasilescu: „Au fost retrocedate giratorii, alei, parcuri şi cam tot ce se poate închipui“

De ce vrea primăria să cumpere aceste terenuri? Pentru că ele ar da peste cap zona dacă proprietarii ar construi ceva, în opinia edilului Olguţa Vasilescu. Aceasta a acuzat şi modul în care au fost retrocedate unele terenuri, pentru că ele s-ar fi suprapus cu alei de blocuri, zone verzi sau platforme de gunoi. „Nu discutăm prima oară de achiziţia de terenuri private, am mai avut şi alte astfel de achiziţii. Acest lucru se întâmplă în toate marile oraşe din ţară. Eu, cât timp am fost primar, nu am retrocedat niciun teren, decât dacă a existat o hotărâre definitivă a instanţei. Cum au pus însă instanţele în posesie foarte mulţi dintre cetăţeni este o altă discuţie, pe care nu cred că ar fi bine să o purtăm într-o şedinţă de Consiliu Local. Aş avea un punct de vedere care poate să îmi aducă, ulterior, o plângere la CSM. Adică, au fost retrocedate giratorii, alei de blocuri, parcuri şi cam tot ce se poate închipui. Şi aici suntem exact într-o astfel de situaţie“, a spus Olguţa Vasilescu, cu referire la terenul din Brazda lui Novac.

Proprietarul ar fi vrut să construiască un bloc cu şase etaje, primăria s-a opus

Terenul din cartierul Brazda lui Novac pe care îl va cumpăra Primăria Craiova

Pe terenul din strada Privighetoarei, nr. 8B-C, pe care îl va cumpăra Primăria Craiova, proprietarul ar fi dorit să ridice un bloc cu şase etaje, după cum susţine chiar edilul Craiovei. Construcţia ar fi încurcat zona. „S-a retrocedat un teren mai mare, pe care s-a şi construit un bloc. Între timp, pe terenul rămas proprietarul a vândut fiicei lui, de asta este şi acel preţ (60.000 de lei – n.r.), pentru că s-a vândut, practic, în familie. Terenul respectiv este însă pe aleea de acces a unui bloc, pe o parte din locurile de parcare şi pe platforma de gunoi a întregii zone. Dacă nu se achiziţionează acest teren, pentru că noi le-am respins Certificatul de Urbanism, am spus că este neconstruibil, iar proprietarul şi-l îngrădeşte, oamenii din blocul respectiv nu mai au acces la propriile locuinţe. Între timp, proprietarul, care acceptase să punem platforma de gunoi pe terenul lui, a vrut să construiască un bloc cu şase etaje, ceea ce însemnă să sufocăm toată zona“, a explicat Olguţa Vasilescu.

Marian Vasile către Olguţa Vasilescu: „Cu dumneavoastră ştiţi că suflăm şi-n iaurt“

De data asta, opoziţia din CL Craiova a fost de aceeaşi părere cu executivul. „Ideea de cumpăra terenuri care s-au retrocedat printre bloculeţe, printre străzi sau mai ştiu eu pe unde o promovez de foarte mulţi ani, pentru că este obligaţia noastră să mărim patrimoniul oraşului. La fel de bine, şi cetăţenii care au fost puşi în posesie caută o despăgubire, în situaţia în care nu li se dă o autorizaţie de construire. Aceste terenuri pot lua, până la urmă, diferite destinaţii, de parcări, de parcuri sau de ce mai este nevoie pentru a creşte calitatea vieţii în oraşul nostru, iar proprietarii să fie şi ei mulţumiţi de preţul oferit, în urma evaluării care se va face. Totuşi, cu dumneavoastră ştiţi că suflăm şi-n iaurt, aşa că am cerut Comisiei de urbanism să ni se prezinte o listă cu toţi proprietarii care au astfel de terenuri şi care au solicitat primăriei să le cumpere“, a afirmat liderul consilierilor liberali din CL Craiova, Marian Vasile, la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local.
Şi liderul consilierilor USR-PLUS din Consiliul Local a fost de aceeaşi părere. „Şi noi suntem de acord cu astfel de acţiuni pentru că nu este normal ce s-a întâmplat în ultimul timp în Craiova, prin cartierele Brazdă sau 1 Mai, unde fiecare a construit pe orice bucăţică de teren. Este un haos total! Am vrea ca atunci când se întocmeşte raportul de evaluare să se plece de la premisa că acel teren nu este bun decât pentru cultivat roşii, pentru că nu se poate construi nimic la cum este amplasat. Sper să se vină cu un raport de evaluare decent“, a spus Cezar Drăgoescu.

Primăria Craiova pune condiţii înainte de a mai da autorizaţie pentru construirea de blocuri

După toate aceste discuţii, primarul Craiovei a luat decizia de a nu mai acorda autorizaţie de construire pentru blocuri, dacă acestea nu vor avea prevăzută o parcare subterană. „La cum s-a construit în Craiova, pe bulevardul Dacia, în Brazdă, în cartierul 1 Mai, este o jale totală!  Noi suntem obligaţi să dăm autorizaţie, dar vă anunţ că nu o să mai dăm autorizaţie de construire blocuri, fără a avea parcare subterană“, a anunţat Olguţa Vasilescu.

Revenind la terenurile private pe care primăria le-a ochit şi le va achiziţiona în perioada următoare, după modelul celui de pe strada Privighetoarei, edilul Craiovei a menţionat că nu va lua în calcul „decât acele terenuri unde este împiedicat accesul la proprietate“. „Nu vine cineva la noi cu un teren cu care nu are ce face şi primăria îl cumpără. Nu se procedează aşa. Noi vom cumpăra nu ce vor proprietarii, ci doar ce credem noi că se pretează pentru amenjarea unei parcări, pentru platforme de gunoi, zone verzi etc.“, a spus Olguţa Vasilescu.
Primarul Craiovei a şi dat câteva exemple de terenuri private pe care municipalitatea intenţionează să le cumpere. În acest context, el a pomenit de un teren de pe strada Constantin Brâncoveanu, unde proprietarul ar dori să construiască un bloc cu şase etaje, de un teren de pe Calea Bucureşti, unde primăria ar putea construi două parcări supraetajate, de un teren de pe strada 1 Decembrie 1918, unde s-a cerut autorizaţie de construire pentru un bloc cu 10 etaje sau de terenul de pe bulevardul Nicolae Titulescu (zona Schmit, în spatele staţiei de autobuz), unde s-ar fi cerut autorizaţie tot pentru construirea unui bloc cu 10 etaje. De asemenea, în vizorul primăriei ar mai fi un teren de pe bulevardul Dacia, unde acum este un părculeţ şi o parcare şi unde s-ar fi cerut autorizaţie de construire pentru patru blocuri, şi un teren din zona străzii Mirceşti, unde s-ar fi blocat toată parcarea şi aleile de acces dacă proprietarul ar fi îngrădit terenul.

Facebook Comments