Fostul premier ar putea să nu mai fie cetăţean de onoare al Craiovei
USR contra Năstase, luptă pentru titlu

La aproape un deceniu de la prima tentativă de acest fel, Adrian Năstase, fost premier al României şi lider al PSD, ar putea pierde calitatea de cetăţean de onoare al Craiovei. Asta după ce consilierii locali ai USR-PLUS au depus un proiect de hotărâre prin care se doreşte retragerea titlului acordat în anul 2001. Totuşi, dacă luăm în considerare faptul că, în fruntea primăriei se află tot Olguţa Vasilescu, care spunea despre Năstase că este „cel mai bun premier pe care l-a avut România“, iar social-democraţii au, ca şi atunci, majoritate în CL, şansele ca propunerea iniţiată de reprezentanţii USR-PLUS să fie aprobată sunt mici.

0

Deşi irelevant pentru politica românească de foarte mulţi ani, Adrian Năstase, „premierul baronilor“, reprezintă încă un subiect de interes pentru o parte dintre politicienii craioveni. Aşa se face că, într-o perioadă în care oraşul trece printr-o situaţie alarmantă, craiovenii neavând siguranţa că, în această iarnă, caloriferele se vor încălzi, consilierii USR-PLUS au decis că este momentul să facă puţină curăţenie pe lista cetăţenilor de onoare ai municipiului. După o analiză atentă, aceştia au găsit şi doi candidaţi ce ar trebui dezbrăcaţi de această titulatură: Adrian Năstase şi Miron Mitrea.
„Ştiu că suntem în fieful PSD, însă condamnaţii penali nu pot deţine titlul de «Cetăţean de onoare». Am depus azi, împreună cu consilierii USRPLUS, un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care solicit retragerea titlului de «Cetăţean de onoare al Municipiului Craiova» domnilor Adrian Năstase (fost prim-ministru al României) şi Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor). Având în vedere faptul că cei doi sunt condamnaţi penal şi conform legii persoanele condamnate penal nu mai pot deţine titlul de cetăţean de onoare, consider că este o normalitate să acţionăm în consecinţă pentru a proteja imaginea Municipiului Craiova, iar deţinerea acestui titlu de către cei doi nu face cinste comunităţii locale. Sper ca respectarea legii să nu fie facultativă pentru colegii din Consiliul Local al Municipiului Craiova, iar acest proiect sa fie aprobat în şedinţa de Consiliu Local din această lună“, a anunţat, printr-o postare pe pagina sa de socializare, Cezar Drăgoescu, liderul consilierilor pluserişti.

Încercarea moarte n-are

Dan Cherciu

Trebuie precizat faptul că aceasta nu este prima tentativă de a-l lăsa pe Adrian Năstase fătă titlul de cetăţean de onoare al Craiovei. În anul 2012, la scurt timp după ce Lia Olguţa Vasilescu ajungea primar, consilierii PD-L de la acea vreme, conduşi în luptă de celebrul Dan Cherciu, au încercat fix acelaşi lucru. Demersul lor a fost însă sortit eşecului, Olguţa Vasilescu susţinând atunci că „titlul acordat lui Adrian Năstase rămâne valid. Este cel mai bun prim ministru pe care l-a avut România“.
Este puţin probabil ca, între timp, primarul Craiovei să-l fi reevaluat pe fostul premier, astfel că, luând în considerare precedentul deznodământ, putem presupune că Adrian Năstase îşi va păstra titlul de cetăţean de onoare.

Şi-a pierdut deja Steaua

Nu trebuie să uităm însă faptul că Adrian Năstase a pierdut definitiv, în acest an, Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au respins, în luna iulie, sesizarea ridicată de fostul premier în procesul în care solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retrasă distincţia.
Totul a pornit la finalul anului 2019, când, la o recepţie organizată la Cotroceni cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, printre participanţi şi-a făcut loc şi Adrian Năstase. Prezenţa „nepotului mătuşii Tamara“ la acel eveniment a fost criticată de o parte a presei, deoarece fostul premier are două condamnări penale primite în dosarele „Trofeul Calităţii“ şi „Zambaccian“. Ulterior, în data de 11 decembrie 2019, Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoraţiilor pentru mai multe persoane publice, printre care se numărau Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin sau Dan Voiculescu, motivul invocat fiind că aceştia au condamnări penale.

Facebook Comments