Investiţie cu mare pompă, în buricul târgului
Pe artezienele Craiovei le-au lăsat „plămânii”, primăria pregăteşte 70.000 de euro pentru transplant

Municipalitatea se pregăteşte să readucă la viaţă fântânile arteziene din centrul oraşului. Licitaţia pentru achiziţia pompelor necesare reparaţiei tocmai ce a fost lansată, edilii scoţând din vistierie peste 345.000 de lei pentru a acoperi costurile.

0

Ca o reparaţie istorică, lucrările de schimbare a pompelor ce dau viaţă artezienelor vor avea loc sub privirile lui Antonie Solomon, părintele spiritual al ţâşnitorilor înfipte în granitul din Piaţa Prefecturii, care, de când s-a mutat cu serviciul la CJ Dolj, are birou cu vedere fix la fântânile din primul său mandat de primar. Vicepreşedintele consiliului judeţean s-a plâns de altfel, în repetate rânduri de starea în care au ajuns instalaţiile din Centru, mai abitir în campania electorală, ce-i drept. Recent, Solomon s-a referit din nou la artezienele din centru, răspunzând fanilor care îi lăudau ctitoriile lichide din Piaţa Prefecturii şi cereau lămuriri despre starea acestora, pe Facebook. „Cea mai frumoasă recunoaştere a eforturilor care s-au făcut în perioada administraţiei pe care am condus-o, am primit-o ieri pe pagina mea de Facebook şi am lăcrimat văzând cât de neputincios sunt. Promit că fântâna vă cânta din nou, cu concursul actualei administraţii a oraşului”, suna postarea ex-primarului, de la sfârşitul lunii august.

24 de pompe pentru fântânile lui Solomon

Lacrimile lui Solomon au avut ecou, drept dovadă că mai-marii administraţiei craiovene monitorizează strict reclamaţiile primite pe reţelele de socializare sau cel puţin pe cele ale colegilor ecologişti. Aşa se face că, în urmă cu câteva zile, municipalitatea a şi dat drumul licitaţiei pentru „achiziţie pompe pentru fântânile arteziene din Municipiul Craiova”, menite să readucă la viaţă artezienele. „Se vor achiziţiona pompe pentru fântânile arteziene din Municipiul Craiova respectiv pompe submersibile tip I – 15 buc. şi pompe submersibile tip II – 9 buc., conform cerinţelor caietului de sarcini nr. 98814/10.06.2021. Întrucât pompele de la fântânile arteziene de la Ciupercă, Prefectură, Filarmonică, F1, F2, F3, F.4, Doljana, Mihai Viteazul şi Muzicală sunt uzate, având ca an de fabricaţie anii 2006-2007, iar repararea şi menţinerea lor în stare de funcţionare generează costuri mari, este necesară achiziţionarea de pompe la fântânile arteziene din Municipiul Craiova”, se arată în anunţul postat de edili în sistemul electronic de achiziţii publice.

Caietul de sarcini plusează cu încă un lot de arteziene, cele din parcul Tineretului, care de asemenea au nevoie de pompe noi. Valoarea totală estimată de edili pentru achiziţie este ceva mai mică de 3,5 miliarde de lei vechi, 345.191,52 lei noi, mai precis. Atâta doar că, în cazul unei proceduri de achiziţie reuşite, craiovenii nostalgici după peformanţele artezienelor din mandatele lui Solomon vor trebui să mai aştepte cel puţin până la anul, întrucât se apropie data la care instalaţiile din centrul Craiovei sunt oprite şi „băgate la iernat”. Data de deschidere a ofertelor este stabilită pentru 30 septembrie, iar durata de derulare a contractului pus la bătaie de primărie este de 70 de zile, dintre care 30 pentru livrarea echipamentelor şi alte 10 pentru efectuarea recepţiei, ceea ce înseamnă că data montării efective ajunge undeva în luna noiembrie, când, în mod tradiţional, în centrul Craiovei apare patinoarul artificial.

Facebook Comments