Vâlcea: Deputatul Neaţă anunţă o iniţiativă legislativă pentru stimularea financiară a antrenorilor sportivilor medaliaţi

0

„Am iniţiat o nouă iniţiativă în Parlamentul României care conţine mai multe completări şi modificări pentru Legea 69 din anul 2000, a educaţiei fizice şi sportului. Asistăm cu toţii de mai mulţi ani la micşorarea numărului de medalii cu care sportivii noştri se întorc de la competiţiile internaţionale. Cele două Olimpiade organizate la Tokio în această vară ne-au arătat că sportul românesc şi-a pierdut foarte mult din forţa de odinioară. Ne bucurăm, desigur, de fiecare medalie câştigată de sportivi în numele României, dar nu putem asista liniştiţi la pierderea locurilor pe care România le ocupa cândva în vârful ierarhiilor mondiale.”, potrivit deputatului social-democrat.

„Ca parlamentar, m-am interesat în lumea sportivilor de performanţă, de ieri şi de azi, şi am identificat câteva posibile cauze ale regresului despre care vorbesc. Unele dintre ele pot fi corectate prin iniţiativa legislativă formulată de mine, pachet de modificări şi completări la Legea educaţiei fizice şi sportului, pe care le-am şi depus astăzi pentru dezbatere şi aprobare în Camera Deputaţilor. În esenţă, cer mai multă atenţie acordată sportivilor, dar şi antrenorilor care se ocupă de sportivi. Există o atitudine veche, de indiferenţă faţă de munca şi de rolul pe care îl au antrenorii în pregătirea pentru performanţă a sportivilor români. Am cerut în documentul propus mai multe beneficii financiare pentru antrenorii ai căror sportivi obţin medalii de aur, de argint sau de bronz la competiţii olimpice, europene şi mondiale. Performanţa la acest nivel se obţine întotdeauna prin munca în echipă a sportivului şi a antrenorului său. Tocmai de aceea am cerut recompense acordate de statul român în egală măsură pentru cei care concurează, cât şi pentru cei care îi pregătesc pentru performanţă.
Antrenorii trebuie îndemnaţi să-şi urmeze pasiunea la fel ca sportivii. Mai mult, printre beneficii, este nevoie şi de un suport dincolo de anii de activitate, o pensie viageră care să le dea încredere în viitor pentru a-şi dedica prezentul obţinerii de mari performanţe sportive.
Am cerut, de asemenea, ca toţi sportivii care câştigă medalii să primească stimulente, nu numai unii dintre ei sau, selectiv, pentru unele competiţii internaţionale da şi pentru altele nu, cum se procedează acum. Trebuie să ne hotărâm: vrem performanţe sportive sau nu? Dacă le vrem cu adevărat, atunci trebuie să stimulăm cu adevărat pe cei care obţin aceste performanţe, pe sportivi şi pe antrenorii lor, în egală măsură”, a precizat Eugen Neaţă.

Facebook Comments