Criza gazelor este mai gravă decât vor să recunoască guvernanţii
Românii ar putea experimenta, din nou, iernile comuniste

În vreme ce toată atenţia pare să fie îndreptată către explozia preţurilor la energie şi gazele naturale, specialiştii în domeniu spun că asta ar putea fi cea mai mică dintre probleme cu care ne-am putea confrunta în sezonul rece. În realitate, provocarea principală o reprezintă faptul că România nu pare, în acest moment, capabilă să asigure necesarul de gaze. În cel mai pesimist scenariu, 40% dintre consumatori ar putea rămâne fără posibilitatea de a se încălzi.

0

Chiar dacă mercurul termometrelor indică, în aceste zile, temperaturi extrem de ridicate, avertismentele specialiştilor în domeniul energiei reuşesc să provoace frisoane. Mai exact, conform reprezentanţilor Asociaţiei Energia Inteligentă, există riscul ca, la iarnă, un procent însemnat dintre consumatori să rămână fără gaze naturale şi, pe cale de consecinţă, fără căldură. Într-o analiză publicată recent, aceştia spun că România va avea probleme serioase pentru a putea acoperi necesarul de gaze naturale, iar discuţia despre majorarea preţurilor va deveni marginală din moment ce nu vei avea ce să cumperi. „Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă veşti şi mai îngrijorătoare pentru perioada următoare şi care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece. Deficitul între cerere şi ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 29%. Depozitele de înmagazinare ale gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecţie (31 august 2021) se găseau la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc, ritmul zilnic de injecţie este de 10 – 12 mil mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%). Anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporţie de 90%”, se arată în analiza intitulată „Criza gazelor în iarna 2021/2022”.

Scenariu de coşmar

Specialiştii Asociaţiei Energia Inteligentă vin şi cu o variantă de coşmar pentru o parte dintre românii care ar putea ajunge în situaţia în care nu vor avea cu ce să se încălzească la iarnă. „Începând cu septembrie 2021, gazele naturale din Federaţia Rusă vor ajunge în Ungaria via Bulgaria şi Serbia, odată cu finalizarea conductei de transport gaze BalkanStream care leagă Bulgaria de Ungaria, prin Serbia. Astfel, în România nu mai intră gaze ruseşti pe la Negru Vodă. Iarna 2021/2022 poate să aducă în condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii rezervate în prezent, necesitatea raţionalizării gazelor naturale pentru toţi consumatorii care nu sunt protejaţi sau, în scenariul pesimist, chiar şi pentru o parte din aceştia (şcoli, grădiniţe), adică la vârf de consum, aproximativ 40% (procent volumic) din consumatorii români de gaze vor rămâne în plină iarnă fără gaze, în acest scenariu“, se mai arată în documentul menţionat, care aminteşte că iarna 2011/2012, care a adus cele mai mari preţuri la gaze în Europa, a fost şi o iarnă extrem de friguroasă. „Să se repete la 10 ani istoria, odată cu cele mai mari preţuri la gaze pe bursă, să avem din nou o iarnă extrem de friguroasă?“, se întreabă autorii analizei.  
Chiar dacă, pentru moment, vorbim doar despre un scenariu pesimist, faptul că el este luat în calcul de către specialişti este cel puţin îngrijorător. Din păcate, lipsa de reacţie vizibilă a guvernanţilor, captivaţi de propriile lor războaie politice, nu este în măsură să calmeze îngrijorările unei părţi a populaţiei care se teme că, la peste trei decenii de la Revoluţie, vor ajunge să experimenteze, din nou, fiorul iernilor comuniste, când căldura din apartamente era doar teoretică.

Craiova are propriile ei probleme

Din nefericire, zeci de mii de craioveni, prinşi în conflictul din municipalitate şi Complexul Energetic Oltenia, ar putea rămâne în frig chiar şi în lipsa unei crize a gazelor. O recunoştea, la începutul acestei luni, chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care a avertizat că furnizorul energiei termice solicită o garanţie de 3 milioane de euro pentru a furniza căldura pe perioada sezonului rece. „Ni se pune pistolul la tâmplă că, dacă mâine nu venim să constituim un fond de garanţie de 3 milioane de euro pentru perioada iernii, este posibil să nu mai fie încălzit oraşul Craiova. De ce să punem această garanţie, pe care nu o foloseşte nimeni? (…) Eu sper din toată inima să înţeleagă că Termo Urban SRL nu are nicio datorie către CEO. Este pe zero! Au achitat în fiecare lună facturile. S-a constituit deja o garanţie de 300.000 de euro. Nu s-au atins de ea, pentru că nu a fost nevoie. Şi atunci de ce să mă pună să mai constitui o garanţie de 3 milioane de euro? Nu ştiu ce se încearcă. Sper să găsim, până la urmă, o soluţie, pentru că noi aceşit bani nu îi avem“, spunea edilul Craiovei în urmă cu doar câteva zile. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu căldura craiovenilor în această iarnă care, din păcate, se anunţă a fi una extrem de dificilă. 

Facebook Comments