Un nou plan pentru Masterplan
Încă un cincinal de „împliniri” măreţe se anunţă pe axa gunoiului la CJ Dolj

Masterplanul judeţean de deşeuri de 50 de milioane de euro mai are nevoie de „mici retuşuri” ca să duduie spre fericirea doljenilor, problema urmând a fi rezolvată la un preţ „modic” de 61 de milioane de euro. Aceasta e suma care ar trebui investită suplimentar în sistemul judeţean de management al deşeurilor până în 2025.

0

Consiliul Judeţean are iar la ordinea de zi un proiect privind situaţia gunoiului din judeţ. Botezat „Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor pentru Judeţul Dolj 2019-2025”, documentul are de fapt în centru un plan pentru perioada 2020-2025 şi intră la aprobare, iată, la ţanc, la sfârşitul verii anului 2021. Investiţiile necesare la nivelul judeţului se anunţă la un nivel record, proiecţia fiind de câteva zeci de milioane de euro. „În perioada următoare de planificare, pentru asigurarea respectării prevederilor legale în sectorul deşeurilor este necesară realizarea unor investiţii în valoare de 61.363.000 euro. Majoritatea noilor investiţii se estimează a deveni operaţionale în anul 2025”, se arată în planul suspus aprobării aleşilor judeţeni. Grosul sumei ar urma să fie înghiţită de realizarea la Mofleni a unei staţii de tratare mecanică şi biologică a deşeurilor, care va costa, potrivit estimărilor administraţiei judeţene, nu mai puţin de 34,4 milioane de euro. Ar mai fi necesare printre altele, potrivit documentaţiei înaintate consilierilor judeţeni, o sumă de 12,7 milioane de euro pentru asigurarea capacităţii de depozitare, precum şi 4,9 milioane de euro care reprezintă cheltuieli de proiectare, asistenţă tehnică şi management de proiect.

Argument: 61 de milioane de euro, varianta ieftină

Nou planificata instalaţie de la Mofleni ar urma să asigure autorităţilor judeţene respectarea unei obligaţii legale care permite depozitarea deşeurilor numai dacă sunt supuse în prealabil unor operaţii de tratare fezabile tehnic. Or, potrivit documentaţiei CJ Dolj, la ora actuală „aproximativ 99% din cantitatea de deşeuri municipale colectată este depozitată fără o pretratare prealabilă a deşeurilor  În judeţ nu există instalaţii pentru pretratarea deşeurilor reziduale”. În ceea ce priveşte costurile, planul ce aşteaptă aprobarea plenului consiliului judeţean menţionează că  au fost luate în calcul două variante de lucru: construirea mai sus pomenitei instalaţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor, precum şi construirea unui incinerator care avea posibilitatea valorificării deşeurilor în domeniul energetic, aceasta din urmă fiind conform specialiştilor care au redactat planul judeţean, de două ori mai scumpă. Instalaţia de tratare a deşeurilor ar urma să fie proiectată la o capacitate de peste 60.000 de tone pe an.

Doljul reciclează 4 la sută

Datele analizate pentru realizarea noului plan judeţean arată că şi la nivelul Doljului s-au ratat cu brio ţintele cu privire la colectarea deşeurilor reciclabile, în anul 2019, din întreaga cantitate de deşeuri municipale colectată şi raportată de către operatorii de salubrizare doar 4% (respectiv 6.122 tone) fiind colectată separat şi transportată direct la reciclatori în vederea valorificării, în timp ce restul deşeurilor au fost cărate cu toptanul la depozitul zis ecologic de la Mofleni. 80 la sută din cantitatea de materiale reciclabile recuperate a fost realizată în municipiul de judeţ, contribuţia restului de 110 localităţi fiind astfel, infimă. Situaţia se aşteaptă a se îmbunătăţi substanţial pe parcursul acestui an, când autorii planului judeţean de deşeuri anticipează cu un optimism debordant că ar putea fi dat în folosinţă sistemul de containere îngropate din Craiova, precum şi pubelele supraterane pentru colectarea selectivă în zonele de blocuri.

Singurul aspect cât de cât pozitiv din punct de vedere financiar pentru contribuabilii doljeni ar fi că ar urma să aibă la un moment dat la dispoziţie opţiunea aplicării instrumentului economic „plăteşte pentru cât arunci”, văzut ca instrument pentru a stimula prevenirea generării deşeurilor şi colectarea separată a deşeurilor reciclabile. „Acest instrument se va aplica pentru deşeurile menajere colectate în amestec, fie prin reducerea frecvenţei de colectare, fiind prin micşorarea volumului recipientului/ recipientelor de colectare. În cazul deşeurilor menajere, acest instrument se va aplica după cum urmează:  În mediul rural şi în mediul urban, zona de case, se va asigura posibilitatea reducerii frecvenţei de colectare a deşeurilor reziduale de la 52 ori/an la 26 ori/an;  În mediul urban, zona de blocuri se va reduce numărul containerelor pentru colectarea deşeurilor reziduale. Utilizatorii casnici, care solicită aplicarea instrumentului, vor beneficia de reducere a taxei de salubrizare”, se arată în documentul aflat pe ordinea de zi a CJ Dolj. Posibilitatea este însă, la această oră, una pur teoretică, de vreme ce aplicarea acestui sistem necesită modificarea unui contract aflat în vigoare: cel semnat de autorităţile judeţene cu operatorul Iridex. „Operatorul regional de colectare şi transport nu are prevăzut în contract aplicarea instrumentului economic „plăteşte pentru cât arunci”. În acest sens, contractul va fi modificat pentru a include aplicarea acestei prevederi legislative”, se arată în proiectul suspus aprobării aleşilor judeţeni.

Facebook Comments