Aleşii judeţeni convocaţi de urgenţă
CJ Dolj vrea să „aterizeze” 100 de milioane de euro pe pista Aeroportului Internaţional Craiova

Consiliul Judeţean Dolj aprobă planul investiţional pentru aeroport într-o şedinţă extraordinară convocată săptămâna aceasta. Proiectul ce urmează a fi depus spre finanţare comunitară are o valoare de 476 de milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro, şi vizează modernizarea şi extinderea instalaţiilor aeroportuare în decurs de doi ani. Estimările arată că actualele dotări ale aeroportului vor fi depăşite de trafic în maximum cinci ani.

0

Proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei CJ Dolj din 19 august prevede aprobarea investiţiei „Extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova” prin proiectul ce va fi înaintat spre finanţare de către Aeroportul Internaţional Craiova în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Prioritatea de investiţii 7c – Dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus şi care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare şi a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale şi infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional şi local, Obiectivul Specific 2.3 – Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor”.

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, vizitează șantierul noului terminal de sosiri al Aeroportului Craiova

479 de milioane de lei pentru dezvoltarea aeroportului

Aleşii judeţeni aprobă la pachet şi studiul de fezabilitate, precum şi indicatorii tehnico-economici pentru investiţia de la aeroport. Potrivit documentaţiei înaintate aleşilor judeţeni, valoarea totală a proiectului este estimată la 479.337.927 lei, din care lucrările de construcţii – montaj reprezintă 326.256.984 lei. Potrivit raportului întocmit de funcţionarii CJ Dolj, „problemele pe care acest proiect îşi propune să le rezolve, prin investiţiile propuse, pot fi grupate în trei mari categorii: 1) capacitatea insuficientă de procesare a numărului de pasageri şi a bagajelor pentru preluarea cererii de trafic prognozată, 2) neconformităţi ce trebuiesc aduse în parametrii conform cerinţelor Regulamentului (UE) nr. 139 al Comisiei, pentru realizarea rulării în condiţii de siguranţă a aeronavelor, 3) insuficienţa mijloacelor aeroportuare şi a echipamentelor şi sistemelor de control pentru asigurarea siguranţei şi securităţii pasagerilor şi bagajelor”.

Aeroportul, depăşit în cinci ani

Investiţia este necesară, arată raportul, datorită creşterii traficului internaţional de pasageri şi a noilor reglementări aeronautice europene, inclusiv Regulamentul nr.139 (UE), fiind invocate în aceste sens şi concluziile unui studiu de trafic comandat de cei de la aeroport. „Din studiile realizate rezultă că atât actualul terminal de pasageri cât şi elemente ale infrastructurii de mişcare vor deveni insuficiente pentru preluarea creşterii traficului de pasageri şi aeronave prognozate. Astfel, în prezent Aeroportul Internaţional Craiova dispune de un terminal de pasageri compus din terminal plecări şi terminal sosiri, cu o suprafaţă construită de 4.552 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 7.593 mp, având o suprafaţă utilă de 6.547 mp. Terminalul de pasageri existent, inclusiv extinderea acestuia realizată în anul 2020-2021, are o capacitate de 691.495 pax/an, fiind suficient dimensionat numai până în anul 2026, când, conform studiului de trafic, devine insuficient pentru procesarea numărului de pasageri şi a bagajelor acestora, fiind imposibilă absorbţia creşterii traficului aerian, iar pentru a prelua cererea de trafic este imperios necesară construirea unui nou terminal de pasageri dimensionat pentru procesarea a 1.933.186 pasageri pe an”, se arată în documentul ajuns pe masa consilierilor judeţeni. Studiul menţionat de funcţionarii CJ estimează că traficul de aeronave şi pasageri pe Aeroportul Internaţional Craiova va creşte exponenţial în următorii ani, documentul prognozând creşterea numărului de pasageri la 1.933.186 şi a numărului de mişcări aeronave/an la peste 18.600, în perspectiva anului 2046.

Facebook Comments