Administraţia locală a demolatorilor de spitale!
Un primar penal şi o chimistă dispun demolări la Spitalul Municipal Orşova

Un primar penal şi un inspector la Serviciul urbanism (înlocuitor de arhitect-şef, această funcţie fiind ţinută vacantă), cu studii de chimie, au dispus demolarea a două construcţii din curtea Spitalului Municipal Orşova, reprezentând cabinete medicale, locuinţe pentru medicii tineri, o staţie de oxigen şi un compartiment de primiri urgenţe. Deşi spitalul are o nevoie vitală de aceste construcţii, chimista şi geograful se cramponează de două platforme betonate care se aflau sub construcţii şi care trebuie să fie „readuse la starea iniţială”. Pentru a se face de râs până la capăt, administraţia locală din Orşova ia aceste decizii criminale în urma unui control al altor habarnişti în domeniul urbanismului: consilierii locali!

0

Administraţia locală din municipiul Orşova continuă să şocheze! Mai exact, o doamnă cu funcţia de inspector superior, gradul I, în cadrul Compartimentului urbanism, amenajarea teritoriului, cadastru şi patrimoniu din Primăria Orşova, dispune amendarea Spitalului Municipal Orşova cu suma de 100.000 de lei şi demolarea unor construcţii vitale pentru spital, în condiţiile în care doamna în cauză nu are voie să emită astfel de dispoziţii deoarece nu are competenţa profesională necesară să emită acte de urbanism. Şi asta pentru că, în calitatea sa de inspector la Urbanism, PETRE LOREDANA DUMITRIŢA nu are studiile necesare, domnia-sa fiind de profesie chimist şi nu inginer constructor sau arhitect. Şi mai grav, funcţia de arhitect-şef este ţinută vacantă de multă vreme, în aceste condiţii doamna în cauză efectuând şi activităţi de competenţa arhitectului-şef. Doamna chimistă, ajunsă la Urbanism, este susţinută, cel puţin în acest demers uluitor şi criminal, de însuşi primarul penal al Orşovei, inculpatul Stoica Marius Simion.

Răzbunarea consilierilor locali

Prin luna februarie a acestui an, Spitalul Municipal din Orşova primea de la Prefectura judeţului Dolj, cu aprobarea directă a secretarului de stat MAI Raed Arafat, un număr de patru containere modulare, folosite în trecut la Rast, după inundaţiile devastatoare de acolo. Culmea este că aceste containere erau livrate în urma unei solicitări înaintate de Primăria municipiului Orşova, prin primarul Marius Stoica. Containerele au fost reparate şi asamblate într-o construcţie superbă, în interiorul căreia s-au amenajat cabinete medicale şi locuinţe dotate cu tot confortul pentru medicii tineri care doresc să vină să lucreze la Spitalul din Orşova. Vizavi de acest complex modular, s-au amenajat alte containere modulare, în interiorul cărora s-a amenajat o secţie de primiri urgenţe, pentru a decongestiona un spital complet blocat de statutul de Spital suport COVID-19. De asemenea, alături a fost montată şi o staţie de oxigen.

Ambele construcţii modulare s-au ridicat în curtea spitalului, cea cu cabinete şi locuinţe pentru tineri fiind pusă pe o platformă betonată, turnată peste o veche rampă auto, aflată într-o stare avansată de degradare, insalubră şi inestetică. Pentru lucrările efectuate, municipalitatea, însuşi primarul penal Stoica Marius Simion, au dat toate aprobările necesare şi au alocat fonduri substanţiale. Doar că, la scurt timp, la câteva luni distanţă, atât primarul penal, cât şi consilierii locali s-au sucit brusc, după ce au devenit invidioşi pe succesul managerului Spitalului Municipal, Adrian Cican.

Prima acţiune absurdă, întreprinsă de consilierii locali, a fost desemnarea unei comisii de control care să verifice activitatea managerului, dar şi modul în care s-au ridicat construcţiile modulare din curtea spitalului. Simţind că, prin acest control inutil, s-au făcut de râsul lumii, consilierii au forţat emiterea unui proces-verbal de contravenţie, cu o amendă de 100.000 de lei, dar şi demolarea construcţiilor vitale pentru spital. Amenda este dată de o funcţionară a primăriei care nu are competenţe în acest sens, deoarece nu are studiile necesare pentru a lucra la Serviciul de urbanism al primăriei, o primărie care, culmea, a atins limita ridicolului, neavând nici măcar un arhitect-şef angajat.

Amendă şi ordin de demolare

Concret, pe data de 15 iulie 2021, doamna PETRE LOREDANA DUMITRIŢA, în calitate de INSPECTOR SUPERIOR, în cadrul Compartimentului URBANISM, AMENAJAREA TERITORIULUI DIN PRIMĂRIA ORŞOVA, însoţită de poliţistul local Bucşă Ovidiu Nicolae, pretind că s-ar fi prezentat, la ora 9:30, la sediul Spitalului Municipal din Orşova, pentru a constata la faţa locului că s-a demolat o mizerie de rampă auto şi pe locul ei s-a ridicat construcţia modulară ce adăposteşte cabinete medicale şi locuinţe pentru tineri. Totodată, doamna în cauză susţine, în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 7813 că şi compartimentul de primiri urgenţe s-ar fi ridicat pe o platformă betonată, fără autorizaţii de construire. Doamna trânteşte o amendă de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi!) Spitalului Municipal şi îi pune în vedere managerului Adrian Cican să plătească amenda în termen de 15 zile. Şi mai grav, în procesul-verbal cu nr. 7811/15 iulie 2021, doamna inspectoare superioară de la Urbanism, PETRE LOREDANA DUMITRIŢA dispune, nici una – nici două, desfiinţarea şi demolarea construcţiilor, inclusiv a staţiei de oxigen, pe motiv că şi aceasta se află pe o platformă betonată executată fără autorizaţie. Asta în condiţiile în care, repetăm, vorbim de o staţie de oxigen vitală unui spital COVID-19 şi de o unitate de primiri urgenţe, dotată ultramodern. DECI, OAMENI BUNI, MADAMA CERE DEMOLARE!

Sancţiuni criminale, date după ureche, de incompetenţi şi funcţionari care lucrează ilegal

Şi acum vine, de fapt, BOMBA! Doamna inspectoare lucrează în cadrul unui serviciu de urbanism unde de foarte multă vreme nu există angajat un arhitect-şef, aşa cum are orice primărie din România! Mai mult, doamna PETRE LOREDANA DUMITRIŢA lucrează ilegal la Urbanism, deoarece nu are studiile de specialitate cerute pentru un asemenea compartiment, domnia sa fiind de profesie CHIMIST şi nu INGINER CONSTRUCTOR sau ARHITECT. În aceste condiţii, departamentul de urbanism inutil de la Orşova nu are voie să emită autorizaţii de construire şi nici măcar să dea sancţiuni pentru nerespectarea regimului construcţiilor, darămite să dispună demolarea unor construcţii. Exact până aici s-a ajuns la Primăria Orşova, unde debandada, incompetenţa şi uneori prostia au devenit linii directoare în efectuarea activităţilor de administraţie publică locală. Culmea este că decizia inspectoarei fără competenţe este avizată de primarul penal STOICA MARIUS SIMION.

Iar afirmaţiile şi dezvăluirile făcute aici, privind lipsa de competenţă a doamnei aşa-zise inspectoare, sunt susţinute de documente beton.

PRIMUL DOCUMENT: În octombrie 2020, un cetăţean al Orşovei, căruia nu îi vom dezvălui numele, face o petiţie către Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Vest Oltenia, aflat în subordinea INSPECTORATULUI DE STAT ÎN CONSTRUCŢII (ISC), în care cerea revocarea unui certificat de urbanism considerat ilegal emis şi se plângea de faptul că există neconformităţi în structura instituţională a Departamentului de urbanism din Primăria Orşova, mai exact sugera faptul că doamna despre care facem vorbire aici că dispune demolări la Spitalul din Orşova nu ar fi avut competenţe pentru eliberarea de certificate de urbanism. „Cele sesizate s-au confirmat, în mare parte. Prin procesul- verbal de control înregistrat la Primăria municipiului Orşova cu nr. 13308/19.11.2020 s-a dispus primarului ca, începând cu data de 19.11.2020, să suspende emiterea certificatelor de urbanismşi a autorizaţiilor de construire/desfiinţare, până la rezolvarea neconformităţilor constatate”, se arată în răspunsul dat de ISC cetăţenului orşovean.

AL DOILEA DOCUMENT: SĂ VEDEM CE SPUNE PROCESUL-VERBAL INVOCAT! Pe pagina 2 a procesului- verbal nr. 13308/19.11.2020 (procesul-verbal este redat integral ataşat acestui articol) există o secţiune intitulată „referitor la neconformităţi în structura instituţională”. Aici, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii spun negru pe alb că DOAMNA PETRE LOREDANA DUMITRIŢA este singura persoană din cadrul Departamentului de urbanism, funcţia de arhitect-şef fiind vacantă şi că doamna în cauză este inginer chimist şi nu ar avea voie să emită acte de urbanism şi nici autorizaţii de construire, desfiinţare sau demolare.

AL TREILEA DOCUMENT: Inspectoratul de Stat în Construcţii constată ilegalităţile crase de la Primăria Orşova şi sesisează şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Pe data de 13 aprilie 2021, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici transmite primarului Marius Stoica o adresă în care practic îi dă serios peste bot şi îi reaminteşte că urbanismul nu se face cu ingineri chimişti. Mai exact, i se aminteşte primarului penal, dar şi doamnei chimiste, că serviciul de urbanism se organizează sub conducerea unui arhitect-şef şi că în acest compartiment e musai să lucreze persoane care au studii de specialitate, „pregătire adecvată în domeniile urbanismului, arhitecturii şi construcţiilor”.În considerarea celor expuse, apreciem că în vederea ocupării unei funcţii publice, în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, care are atribuţii în vederea emiterii certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, sunt necesare studii de specialitate, respectiv studii superioare de licenţă, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniile urbanismului, arhitecturii sau construcţiilor. Faţă de informaţiile comunicate, potrivit cărora doamna Petre Loredana Dumitriţa este inginer chimist, rezultă că funcţionarul public în cauză nu poate exercita atribuţii privind emiterea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire, din cauza faptului că nu deţine studii superioare în domeniu”, se arată în adresa Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Quod erat demonstrandum

Concluzia este una singură şi foarte amară: dacă la Orşova nu există arhitect-şef, iar Departamentul de urbanism este guvernat de o doamnă de profesie inginer chimist, deci fără competenţă în domeniul arhitecturii şi construcţiilor, atunci cum îşi permit primarul penal geograf Stoica Marius Simion şi chimista Petre Loredana Dumitriţa să dea amenzi pentru o presupusă nerespectare a regimului construcţiilor şi cum pot să dispună demolarea unor secţii din Spitalul Municipal. Doar că la Orşova abuzurile au atins culmea impertinenţei, Consiliul Local se crede stăpânul urbei, orgoliile sunt reglate prin acţiuni criminale şi iresponsabile de demonizare şi demolare a unei instituţii de prestigiu, manageriată performant, poate singura piesă de excelenţă din mizeria numită generic municipiul Orşova.

Adrian Cican: „Eu construiesc şi voi dărâmaţi!”

Adrian Cican

Ca replică la toată această mizerie de atac grobian la adresa unui spital de excelenţă, managerul Adrian Cican a avut o replică acidă, postată pe contul său de socializare: „ŞOC ŞI GROAZĂ… Primarul Stoica Marius Simion, 2 angajaţi mitomani ai Primăriei şi comisia miraculoasă a Consiliului Local al municipiului Orşova doresc distrugerea complexului modular de urgenţe şi dărâmarea celor 3 cabinete medicale şi a celor 2 garsoniere pentru medicii tineri specialişti pentru că….   le-a construit Cican… Noi construim şi cei trei distrug!!! Nu o să reuşiţi, staţi liniştiţi! Eu construiesc şi voi dărâmaţi, dar reconstruiesc şi voi nu mai apucaţi să distrugeţi!!!”

Facebook Comments