Surse: Certificate false de vaccinare pentru 50 de euro în Vâlcea

Infracţiunea certificatelor false de vaccinare anti-covid proliferează şi în judeţul Vâlcea, fiind favorizată mai ales de călătoriile de vacanţă. Deşi vaccinarea este gratuită, există oameni care preferă să plătească pentru un certificat contrafăcut şi există cadre medicale care, pentru bani, favorizează astfel de certificate. Ambele categorii, cu preţul libertăţii lor.

0

Surse credibile afirmă că în judeţul Vâlcea infracţiunea se comite mai ales cu serul Janssen, produs de Jonshon & Jonshon şi care se administrează în doză unică. Practic, asistentul mimează că te-a vaccinat, te înscrie în platformă şi aşa devii un cetăţean cu adeverinţă de imunizare în regulă. Preţul unei astfel de făcături este de 50 de de euro. În baza adeverinţei se descarcă certificatul verde de vaccinare de pe platforma oficială şi astfel îţi sunt deschise porţile călătoriilor peste hotare şi nu numai.

Falsul şi uzul de fals se pot pedepsi cu puşcăria

În contextul extinderii fenomenului, MAI anunţă că falsul şi uzul de fals, indiferent că este vorba de certificatele digitale COVID-19 sau de adeverinţe de vindecare, constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani. Cei care folosesc o adeverinţă falsă de vaccinare sau de trecere prin boală, în format fizic sau electronic, pentru a intra la diverse evenimente sau localuri, intră sub aceeaşi incidenţă.

Peste 86.000 de vâlceni vaccinaţi

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 demarată în data de 4.01.2021, au fost vaccinate până în prezent 86.176 de persoane. Numărul total al dozelor de vaccin anti COVID-19 administrate (atât la doza nr. 1 cât şi la doza nr. 2) este de 160.420, dintre care 135.312 sunt doze de vaccin Pfizer BioNTech, 4.443sunt doze de vaccin Moderna, 11.549 sunt doze de vaccin AstraZeneca şi 9.116 sunt doze de vaccin Janssen.

Publicaţia Indiscret în Oltenia solicită instituţiilor cu competenţe de prevenţie şi coerciţie să întreprindă controale amănunţite atât la centrele de vaccinare, cât şi la cabinetele medicilor de familie în care se face imunizarea Covid-19. Este de neconceput ca activitatea cadrelor medicale de bună credinţă să fie pătată de câţiva infractori care pun în pericol sănătatea populaţiei.

Facebook Comments