Vâlceancă premiată la Festivalul de Film de la Cannes

Scurtmetrajul românesc „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), a fost recompensat cu premiul al treilea în secţiunea Cinéfondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, dedicată şcolilor de film din întreaga lume.

0

Carina-Gabriela Daşoveanu s-a născut în Râmnicu Vâlcea şi în urmă cu patru ani a  absolvit Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrân”. Ea şi-a continuat  studiile la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, unde a fost admisă pe primul loc. Pe parcursul facultăţii, a regizat patru scurtmetraje de ficţiune şi două documentare. Filmul ei de licenţă, ,,Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste” („Love stories on the move”), este cea mai mare realizare personală şi un mare succes al cinematografiei româneşti.
În prezent, Carina este masterandă la Arta Regiei de film, UNATC, la clasa profesorului  Laurenţiu Damian.

Filmul, din a cărui distribuţie fac parte Andi Vasluianu şi Ilinca Hărnuţ, spune povestea unei femei taximetrist în vârstă de 36 de ani care încearcă să îşi salveze căsnicia cu Dani, un pescar amator.
Premiul întâi a revenit producţiei „The Salamander Child”, realizată de belgianul Theo Degen (INSAS), iar premiul al doilea i-a fost acordat lui Yoon Daewoon, de la Korea National University of Arts, pentru „Salamander”.
Cele 13 filme de ficţiune şi patru animaţii din cadrul Cinefondation au fost alese în acest an dintre 1.835 de scurtmetraje propuse de şcolile de film din lumea întreagă.

Festivalul alocă granturi de 15.000 de euro pentru primul premiu, 11.250 de euro pentru al doilea, şi 7.500 de euro pentru al treilea. Din juriu au făcut parte  scriitorul tunisian Kaouther Ben Hania, scenaristul şi regizorul suedez Tuva Novotny, scenarista şi regizoarea franceză Alice Winocour, cineastul egiptean Sameh Alaa, cineastul şi profesorul spaniol Carlos Muguiro şi scenaristul şi regizorul francez Nicolas Pariser, care au descris filmul ca fiind „personal, original şi magic”.

Facebook Comments