Poliţia locala craioveană, gata motorizată electric

Deşi sunt, prin lege, funcţionari publici, agenţii poliţiei locale craiovene au executat milităreşte, în doi timpi şi trei mişcări, licitaţia pentru achiziţia de vehicule electrice. La ceva mai mult de-o lună de la demararea procedurii, licitaţia e atribuită, contractual semnat, iar vehiculele pe baterii aşteptate să-şi croiască drum spre sediul poliţiei locale de pe Gerota. La un pas în spate vine şi noul lot de autovehicule de patrulare clasice, achiziţionate de asemenea, tot prin programul Rabla.

0

Licitaţia pentru „achiziţie Vehicule electrice 100% în cadrul «Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024», dotate cu sisteme de avertizare sonoră şi luminoasă, omologate – 5 bucăţi”, a fost lansată de poliţia locală craioveană în luna iulie, prin procedură simplificată, iar la mijlocul lunii iulie, procedura era finalizată, ofertantul câştigător găsit, iar contractul semnat. Lucrurile s-au mişcat repede şi pentru că la licitaţia lansată la apă de agenţii poliţiei locale craiovene s-a prezentat un singur ofertant, firma românească Evolio Mobility, care şi-a adjudecat contractul de 249.360 de lei pus la bătaie de locală.

Instituţia care funcţionează în subordinea Primăriei Craiova asigură din bugetul propriu doar jumătate din sumă, restul venind printr-o schemă de finanţare a Administraţiei Fondului de Mediu. „Sursa de co-finanţare: Bugetul propriu al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova (126.050,42 lei fără TVA) şi Finanţare nerambursabilă aprobată de Administraţia Fondului pentru Mediu (126.050,42 lei fără TVA), nr. dosar aprobare – 90/RJE/28.04.2021 (suma maximă aprobată fiind în valoare totală de 225.000,00 lei cu TVA, reprezentând 5 ecotichete (45.000,00 lei cu TVA/ auto pur electric)). În conformitate cu prevederile art. 7, alin (1) din Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 323/2020 – pentru aprobarea Ghidului de finanţare: ”(1) Ecotichetul se acordă în cuantum de până la: a) 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta”, după cum se arată în anunţul de atribuire publicat în sistemul electronic de achiziţii publice.

Laurel and Hardy like this: vehicule vintage electric pentru agenţii craioveni?

Rămâne de văzut ce fel de vehicule vor ajunge în parcul auto al poliţiei locale craiovene. Asta pentru că firma furnizoare livrează potrivit site-ului propriu mai multe tipuri de vehicule electrice care s-ar preta activităţii agenţilor craioveni.

Printre acestea şi autovehicule electrice realizate în stil vintage, după modelul celor care mai pot fi admirate acum doar în muzee, ori în peliculele de la debutul filmului sonor, ideale deci pentru patrulare prin centrul vechi al Craiovei, ori prin parcul Romanescu, proiectat, se ştie, la început de secol XX. Trebuie spus că există deja o poliţie locală care a investit pentru dotarea cu vehicule electrice, Poliţia Locală Sector 4 din Bucureşti, care a optat însă pentru o variantă de caroserie mai modernă, cu uşi de plexiglas.

Locala are ofertanţi numai unu şi-unu!

Pe lângă vehiculele electrice, agenţii locali vor avea la dispoziţie în curând şi un lot de maşini clasice noi. Licitaţia demarată în acest sens este pe sfârşite. Anunţul de atribuire nu a fost publicat încă, dar datele din sistemul electronic de achiziţii publice arată că oferta câştigătoare a fost deja aleasă. Nici nu era aşa greu, având în vedere că şi la această procedură de achiziţie publică a fost depusă tot o singură ofertă. Este vorba despre oferta Redac, concesionarul Dacia-Renault din Craiova, ceea ce înseamnă că în curtea poliţiei locale craiovene vor ajunge tot vehicule din strămoşeasca marcă Logan. Pentru această achiziţie, bugetul a fost de 300.000 de lei noi.

 

Facebook Comments