Liberalismul doljean şi bucile deputatului Giugea

După un rezultat frumos obţinut la parţialele de la sfârşitul lunii iunie, Partidul Naţional Liberal, filiala Dolj, şi-a ales preşedintele pentru următorii patru ani. În sine, evenimentul nu ar fi reprezentat nimic senzaţional atât timp cât liderul filialei, deputatul Ştefan Stoica, practic nu are contracandidat în Dolj, însă prezenţa la conferinţă a celor doi pretendenţi la „tronul“ de lider naţional, Ludovic Orban şi Florin Câţu, a făcut ca lucrările conferinţei să capete „un gust“ picant. Duelul verbal dintre cele două tabere a fost unul decent, în ciuda faptului că nu puţini erau cei care se aşteptau la „focuri de artificii“ din partea reprezentanţilor celor două tabere. Poate că invitaţii de la Bucureşti şi liberalii doljeni care au luat cuvântul au fost domoliţi în prealabil şi de numeroasele apeluri la normalitate lansate de conducerea filialei doljene.

0

Săptămâna trecută, liberalii doljeni şi-au ales conducerea judeţeană. Evenimentul ar fi trebuit să fie unul fără istoric atât timp cât fostul şi actualul preşedinte al PNL Dolj, deputatul Ştefan Stoica, nu are un rival pe măsură la şefia filialei. Totuşi, întrunirea nu a fost nici pe departe atât de fadă având în vedere că la conferinţă au participat cei doi lideri naţionali care se bat pentru şefia partidului: Ludovic Orban, actualul preşedinte PNL, şi Florin Câţu, prim-ministrul României. Fiecare dintre aceştia şi-a adus şi câţiva susţinători, la acest capitol tabăra Câţu dovedindu-se mult mai numeroasă. Chiar dacă la nivel personal liderul de la Dolj, Ştefan Stoica, şi-a făcut publică susţinerea pentru premierul Câţu, lucrările conferinţei judeţene s-au desfăşurat respectând ad-litteram sloganul „Maratonul democraţiei“ impus de acesta. Fiecare tabără a avut vorbitorii săi, însă nivelul atacurilor a fost unul foarte scăzut, discursurile oaspeţilor de la Bucureşti şi ale liberalilor doljeni dovedind decenţă şi bun simţ. A existat o singură excepţie, deputatul Nicolae Giugea, cel care a ţinut neapărat să mai dea o dată dovadă de o lipsă crasă de inspiraţie atunci când a luat cuvântul.

Stoica, discurs realist şi lipsit de patos politic la adresa binomului Orban-Câţu

Rareş Bogdan, Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Cristian Buşoi au fost cei care l-au susţinut pe premier în faţa celor peste 300 de delegaţi, cuvântările lor tuşând elegant atât nerealizările politice ale lui Ludovic Orban, cât şi realizările guvernamentale ale lui Câţu. Una peste alta, cei patru vorbitori au demonstrat că au „vorbele la ei“, concluziile răzbătând clar din discursurile lor: Câţu reprezintă viitorul partidului, modul dictatorial de conducere a partidului promovat de Orban nemaifiind acceptat în prezent. De partea cealaltă, Violeta Alexandru şi Ionel Dancă au subliniat aportul lui Orban la victoriile electorale al PNL-ului din ultimii doi ani, îndemnând delegaţii doljeni să îi mai acorde acestuia „un cec în alb“ pentru următorii patru ani. În discursul său, Ştefan Stoica a lăsat de-o parte orice fel de referire la disputa de la centru şi a preferat să sublinieze două aspecte care ar trebui să caracterizeze activitatea politică a filialei în următorii patru ani: un parteneriat corect şi transparent cu doljenii cărora „trebuie să le spunem şi să le demonstrăm că bunăstarea vine în Oltenia odată cu sfârșitul administrației de stânga pe plan local“, şi jocul în echipă care reprezintă unica garanţie a unor rezultate electorale foarte bune peste trei ani. „Tot timpul am considerat că sinceritatea în autoevaluare constituie o fundaţie trainică peste care putem să construim succesele electorale din anii următori. Iar dacă nu putem învăţa din greşelile altora, măcar pe ale noastre să ni le recunoaştem şi să tragem concluziile necesare pentru a nu le repeta!“, a concluzionat Ştefan Stoica, într-un ropot de aplauze şi sub privirele oarecum nedumerite ale invitaţilor de la Centru.

Giugea, pe culmile penibilului

Un moment aparte l-a constituit cuvântarea deputatului Nicolae Giugea, cel care, precum un elefant lăsat liber în magazinul de bibelouri al parttidului, a preferat să se razboiască din nou cu PSD-ul în loc să-şi facă o scurtă autocritică având în vedere înfrângerea dureroasă în bătălia pentru Primăria Craiova. În dorinţa sa slugarnică de a-i face osanale liderului Orban, Giugea a fost singurul vorbitor care a făcut abstracţie de apelul lui Ştefan Stoica la decenţă şi democraţie şi a lansat un atac frontal asupra „grupării“ Câţu, acuzându-o că „i-au dat brânci pe scări preşedintelui“, la propriu, la una dintre conferinţele de alegeri la care participaseră nu cu mult timp în urmă. Ce relevanţă avea acest aspect în contextul alegerilor de la Dolj, în condiţiile în care Ludovic Orban a fost foarte bine primit, deputatul Giugea nu s-a mai obosit să explice.

Nicolae Giugea

Culmea ridicolului a fost atins de Giugea atunci când a ales un mod abject de a o ataca pe Olguţa Vasilescu, nedemn de un demnitar al statului român. „Dacă îmi arătaţi o mare realizare a doamnei Olga Vasilescu la nivelul administraţiei, ies cu pieptul dezvelit şi scriu Olga cu vopsea pe piept. Într-o fază următoare, scriu şi pe alte părţi ale corpului şi după aia mă postez în faţa primăriei“, a spus deputatul Giugea, spre stupoarea generală a participanţilor la conferinţă. Dincolo de imaginea dizgraţioasă a deputatului gol puşcă în faţa primăriei, cu numele „Olga“ inscripţionat simetric pe cele două fese cărnoase ale popoului său, o întrebare „flutură“ pe buzele unor liberali cu un pic mai multe cunoştinţe în ceea ce priveşte subteranele politicii doljene: oare ce „fumează“ deputatul? Nu de alta, dar nu cu mulţi ani în urmă, reteza mânuţele pesediste din interiorul filialei doljene, cu referire la deputatul Ionuţ Stroe, pentru ca mai apoi să le pupe îndelung în speranţa câştigării unui aliat în bătălia surdă pe care o purta cu actualul preşedinte, Ştefan Stoica.

Facebook Comments