„Who let the dogs out?!”, în şedinţa CLM Craiova

Maidanezii din Bănie erau cât pe ce să rămână, la propriu, fără stăpân, după votul de azi din consiliul local, când aleşii au fost chemaţi să voteze, a doua oară, înfiinţarea serviciului de profil. Consilierii au votat online, pe Zoom, şi au ieşit pe minus, cu numai 13 voturi pentru adoptarea proiectului de hotărâre. Apoi s-au regrupat, tot online, dar de data aceasta pe WhatsApp, unde şi-au mai numărat o dată voturile până au ajuns la rezultatul scontat: 14 voturi pentru, proiect adoptat. Prin urmare, srl-ul municipal de salubritate va gestiona în continuare problema câinilor fără stăpân la nivel de municipiu, până când municipalitatea va găsi concesionar pentru această activitate, căci da, şi hingheritul a devenit bun de privatizat.

0

Primăria Craiova a fost obligată de instanţă, în urmă cu câţiva ani, să-şi înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân. Totul la cererea unui  ONG care acuza municipalitatea că nu respectă o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul Năstase, încă din 2001. Primăria a dat să respecte decizia instanţei înfiinţând un serviciu cu acest nume, dar nu în aparatul propriu, ci direct în structura SC Salubritate Craiova SRL, entitate care se ocupa atunci ca şi acum de gestionarea câinilor fără stăpân şi unde municipalitatea reprezintă acţionarul majoritar. ONG-ul interesat a atacat şi hotărârea cu pricina în justiţie, obţinând anularea acesteia, aşa că marţi, 6 iulie 2021, consilierii locali au fost chemaţi să adopte un nou proiect de hotărâre. „Art.1. Se aprobă înfiinţarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân la nivelul municipiului Craiova. Art.2. Se aprobă atribuirea directă a contractului de delegare pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, către S.C. Salubritate Craiova S.R.L., până la finalizarea procedurii de concesionare a acestui serviciu, potrivit prevederilor art.2 alin.4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân”, se arată în proiectul de hotărâre.

Aleşii şi-au mai numărat o dată „steagurile”, pe WhatsApp

După ceva dezbateri pe tema proiectului, acesta a fost supus la vot, obţinând însă un scor de doar 13 voturi pentru, după cum a anunţat secretarul municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu, proiectul fiind considerat respins. Lucru cât se poate de inedit, pentru că situaţia reieşită din CLM lăsa întreaga activitate de gestionare a câinilor fără stăpân în aer, fără bază legală, o dată ce vechea hotărâre de consiliu fusese desfiinţată de instanţă, iar cea nouă picase la vot. Dilema s-a rezolvat ulterior, primăria anunţând pe site-ul propriu că, la renumărarea voturilor,  proiectul a trecut: „NOTA DE RECTIFICARE a erorii cu privire la rezultatul votului exprimat de consilierii locali la punctul 4 aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Craiova din data de 06.07.2021 referitor la proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, la nivelul municipiului Craiova: Având în vedere că la stabilirea rezultatului votului pentru punctul 4 de pe ordinea de zi, secretarul general al municipiului Craiova a anunţat 13 voturi „pentru”, rezultate din numărul celor înregistrate în aplicaţie (mai puţin votul domnului Marinescu Radu care a anunţat că îşi modifică opţiunea din vot „pentru”, în abţinere), fără a ţine cont şi de voturile exprimate oral (motivate de imposibilitatea conectării în aplicaţie) ale doamnei Dinu Angelica şi domnului Drăgoescu Cezar şi, pe cale de consecinţă, a comunicat ca respins proiectul de hotărâre. După terminarea şedinţei a fost constatată eroare cu privire la numerotarea voturilor exprimate „pentru”, în sensul neincluderii voturilor doamnei Dinu Angelica şi domnului Drăgoescu Cezar. Ulterior, dl. Drăgoescu a anunţat, prin mesaj, grupul de consilieri că, deşi şi-a anunţat votul „pentru”, se abţine, nemaiputând însă să se conecteze şi să anunţe modificarea. Îndreptarea erorii materiale cu privire la exercitarea dreptului de vot pentru proiectul de hotărâre de la punctul 4 al ordinii de zi al şedinţei extraordinare, a fost comunicată de îndată, pe grupul de consilieri. Faţă de cele de mai sus, rezultatul votului pentru punctul 4 de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din data de 06.07.2021, cu privire la proiectul de hotărâre referitor la înfiinţarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, la nivelul municipiului Craiova, este: – 14 voturi pentru (Barbu Gheorghiţa Daniela, Berceanu Dorel, Diaconu Dan, Dindirică Lucian, Dinu Ionela, Filip Aurelia, Marinescu Octavian, Mogoşanu Constantin, Nicoli Marin, Pîrvulescu Ionuţ, Spânu Dan, Borţoi Manuel, Vasilcoiu Mădălin Cristian, Ungureanu Adriana) – 9 abţineri (Corâţu Cosmin, Diaconu Razvan, Sas Teodor Nicuşor, Stoian Daniel, Cîrceag Eduard Alexandru, Drăgoescu Cezar Mihail, Teodorescu Nicu Cosmin, Voicinovschi Mădălin Romeo, Marinescu Radu). – 1 vot împotrivă (Săuleanu Lucian Bernd) şi, pe cale de consecinţă, hotărârea a fost adoptată”.

Facebook Comments