PSD şi PNL, repetente în bătălia europeană Antiplastic

0

Este o ruşine pentru statul român să nu reuşească de mai bine de doi ani transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE Antiplastic. PSD şi PNL sunt în egală măsură de vină pentru acest nou eşec în politicile de mediu, iar PMP atrage atenţia că România riscă amenzi mari ca urmare a întârzierii transpunerii acestei directive. România are deja deschise din partea Comisiei Europene mai multe proceduri de infringement pe mediu care pot deveni extrem de împovărătoare din punct de vedere financiar: Deşeurile, Natura, Apa şi Calitatea Aerului sunt domenii în care România are o legislaţie neconformă cu directivele Uniunii Europene.

PMP cere guvernului să explice motivele pentru care această Directivă nu a fost transpusă la timp în legislaţia naţională. De ce ţinem să fim întotdeauna cu un pas (de fapt, cu mai mulţi) în uma Uniunii Europene? Cu PNRR, tot ultimii… pentru că acest guvern nu are voinţă sau nu are putinţă sau Dumnezeu ştie ce îi lipseşte…

Din 3 iulie, în UE nu se mai comercializează zece categorii de produse din plastic, iar altele câteva vor fi comercializate doar în mod limitat şi cu etichetare ecologică pentru sancţionarea poluatorului. Doar România mai permite utilizarea plasticului într-un mod total necontrolat, cu efecte asupra mediului, unele ireparabile. De ce? Care sunt presiunile din industrie care au generat această tergiversare? Există cumva sume de bani care au cumpărat ignoranţa autorităţilor sau liderilor politici?

Opoziţia şi-a pierdut demult cinstea obrazului. PMP bate obrazul Opoziţiei care asistă pasiv în Parlament la jocul unui guvern preocupat mai degrabă de a servi interesele economice ale jucătorilor din industria plasticului, iar nu interesele de mediu şi cele privind sănătatea publică ale poporului român.

Cum ne-au obişnuit deja, cei din partidele din coaliţie dau vina unii pe alţii: ministrul mediului (UDMR) declară că vinovaţii sunt pe de o parte Ministerul Economiei (prin useristul Năsui) pentru că nu ştie să calculeze un impact al interzicerii produselor din plastic, pe de altă parte Ministerul Sănătăţii (prin pluserista Ioana Mihăilă), care n-a acordat sprijin şi n-a dat semnale privind categoria de produse interzise (ţigări şi filtre single-use). Prim-ministrul „a lăsat-o mai moale” şi a declarat că prin septembrie, după vacanţa parlamentară, se va da o OUG în acest sens. Adică în sensul de a despovăra planeta de plastic şi de a-i da dreptul la viaţă.

Facebook Comments