Masterplanul de eșecuri

La mai bine de opt ani de la semnarea sa, Masterplanul de Deşeuri al Consiliului Judeţean Dolj nu numai că nu este finalizat, dar se dovedeşte, pe zi ce trece, o mizerie administrativă care, mai devreme sau mai târziu, este foarte posibil să îngroape financiar nu numai întregul buget judeţean, dar şi bugetul personal al fiecărui doljean. Cu largul concurs al unei opoziţii anemice şi direct interesate, în acea perioadă, să nu deranjeze, vorbesc aici de vechiul PDL, pesediştii şi vechii liberali care formau majoritatea în Consiliul Judeţean Dolj au girat cu voturile lor acest proiect cu multe „fisuri“ financiare, propus de preşedintele Ion Prioteasa şi echipa sa de funcţionari promovaţi politic în funcţii cheie din instituţie. La ani distanţă, în prezent, acest „abces“ urât tinde să se transforme într-o septicemie care va îngenunchea administraţia judeţeană.

0

La începutul acestei săptămâni, am asistat la o premieră absolută în istoria postdecembristă a Consiliului Judeţean Dolj. O firmă de construcţii care „vâră“ în pământ containerele îngropate ca parte a Masterplanului de Deşeuri, SC European Waste Technology (EWT) SRL, sătulă de nenumăratele tergiversări în implementarea proiectului de care s-ar face vinovate administraţia judeţeană şi cea craioveană, tergiversări care au adus-o în pragul insolvenţei, a organizat o grevă spontană în faţa CJ Dolj, blocând strada din faţa instituţiei. Acest fapt fără precedent dezvăluie dimensiunile erorilor mai mult sau mai puţin intenţionate care caracterizează proiectul masterplanului, girat la vremea respectivă de fostul preşedinte pesedist al CJ Dolj, actualul senator Ion Prioteasa. Dincolo de întârzierile absolut halucinante care caracterizează implementarea proiectului cu finanţare mixtă, Uniunea Europeană – Consiliul Judeţean – Guvernul României, mai grav este faptul că a fost atât de prost dimensionat şi gândit încât atât Consiliul Judeţean Dolj, cât şi Primăria Craiova au trebuit să mai cheltuie câteva milioane de euro pentru achiziţia unui număr suplimentar de pubele şi pentru servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică.

„Au fost lucruri făcute din prostie de funcţionari, dar şi alte aspecte care în mod voit au fost făcute strâmb pentru a influenţa viitoarele licitaţii“

La prezentarea sa triumfalistă în anul de graţie 2013, când a fost semnat contractul de finanţare europeană, Masterplanul de Deşeuri, gândit de specialiştii Consiliului Judeţean Dolj condus de coaliţia de tristă amintire USL, părea un lucru minunat pentru judeţ. Frumos adus din condei şi prezentat profesionist de specialiştii CJ Dolj, acest proiect se anunţa a fi unul dintre acele lucruri care fac diferenţa între o administraţie publică profesionistă şi una amatoare. Din păcate pentru toţi doljenii, realitatea cruntă a unui posibil eşec de dimensiuni epice a scos capul chiar din primul an al implementării. Rând pe rând, o parte dintre licitaţiile pentru efectuarea lucrărilor sau achiziţia echipamentelor au fost contestate de diverşi participanţi, unul dintre ei fiind şi SC European Waste Technology (EWT) SRL. Mulţi dintre ei au câştigat şi au întors de la zero licitaţiile ca urmare a viciilor de procedură sau întocmirea deficitară a actelor premergătoatre licitaţiilor, în întregime culpe ale Consiliului Judeţean Dolj.

„A fost clar de la bun început că este un proiect prost dimensionat din punct de vedere financiar şi prost gândit ca implementare. Au fost lucruri făcute din prostie de funcţionari, dar şi alte aspecte care în mod voit au fost făcute strâmb pentru a influenţa viitoarele licitaţii. Pentru un specialist, aceste lucruri sunt evidente, însă atunci când un coleg a atras atenţia că anumite lucruri sunt în neregulă, fie a fost adus la tăcere prin diverse ameninţări, fie a fost îndepărtat din proiect. Cu timpul, nimeni nu s-a mai împotrivit de frică, nici nu vă puteţi imagina ce putere aveau atunci, ca şi acum, pesediştii în această instituţie“, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre funcţionarii cu state vechi în Consiliul Judeţean Dolj. Iar aceasta nu este singura declaraţie pe care am obţinut-o în ceea ce priveşte maşinaţiunile şi interesele din spatele acestui proiect, însă în săptămânile care urmează vom derula o amplă anchetă jurnalistică pentru a le verifica şi a le aduce în faţa opiniei publice dacă se vor confirma.

Un contract de nouă luni, nefinalizat nici după 3 ani

Situaţia firmei European Waste Technology (EWT) SRL este una elocventă în ceea ce priveşte atât incapacitatea funcţionarilor Consiliului Judeţean de a implementa acest mega-proiect, cât şi reaua credinţă a unor persoane aflate vremelnic în fruntea unor direcţii din cadrul instituţiei. Iniţial, această firmă a pierdut licitaţia cu privire la amenajarea platformelor de gunoi din municipiul Craiova, dar ca urmare a intervenţiei justiţiei, licitaţia a fost anulată la câţiva ani după organizarea sa. La a doua încercare, European Waste Technology (EWT) SRL este declarată câştigătoare, dar coşmarul său abia acum începe. Pentru cei 7,5 milioane de euro, firma s-a angajat să amenajeze şi să doteze cu pubele îngropate 438 de platforme de gunoi din municipiul Craiova. Contractul trebuia să se încheie la 9 luni de la debutul său, însă din cauza Consiliului Judeţean, care a întârziat punerea la dispoziţie a amplasamentelor, nici măcar în ziua de astăzi nu s-a încheiat.

Din 2018 şi până în prezent, Consiliul Judeţean Dolj, la braţ cu Primăria Craiova, parcă în mod intenţionat, tergiversează derularea acestui contract şi aduc pe buza prăpastiei financiare societatea contractantă. Ajunşi la capătul răbdării şi, probabil, întâmpinând grave probleme financiare, reprezentanţii European Waste Technology (EWT) SRL, împreună cu angajaţii, au organizat luni o grevă spontană în faţa Consiliului Judeţean, un gest fără precedent, care zguduie din temelii instituţia condusă, încă de la înfiinţarea sa, de reprezentanţi ai Partidului Social Democrat. Deşi au încercat să se disculpe ca urmare a unei inteligente mişcări de PR, actuala conducere a Consiliului Judeţean Dolj este, din păcate, obligată să se confrunte cu probleme care nu au fost create în ultimul an, ci îşi au originea în trecutul instituţiei aflate în toată perioada derulării contractului sub oblăduirea lui Ion Prioteasa. (Va urma)

A cui e această „vacă“ bună de muls?

Odată cu implementarea şchioapă a Masterplanului, a fost înfiinţată şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor (ADI ECODOLJ). Asociaţia avea în statut prevăzute drept prerogative și pe acela al „înființării, organizării, reglementării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun, pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre a următoarelor activități ale serviciului de salubrizare (…)”.

Adela Plăcintescu, alături de Ion Prioteasa – președintele CJ Dolj la acea vreme

Evident, ca peste tot în instituţiile din sfera de influenţă a Consiliului Judeţean Dolj, şi la ADI ECODOLJ numirile în funcţiile de conducere au fost atent monitorizate de clasa politică doljeană, directorul Adela Plăcintescu având avizul filialei doljene a PSD pentru a ocupa funcţia de director executiv. Pentru a înţelege dimensiunea „plăcintei“ pe care o reprezintă ADI ECODOLJ, să spunem doar că anul trecut, în bugetul său, Asociaţia şi-a propus să cheltuie aproximativ 600.000 de lei cu servicii de „Protocol, reclamă şi servicii publicitare“. Asta în condiţiile în care calculaseră venituri de 2.666.000 de lei… Numărul de angajaţi în luna februarie a acestui an era de 12, în timp ce salariul mediu net în 2020 a fost de 4.345 lei.

Facebook Comments