Ionuţ Stroe, PNL: Certificatul COVID şi noile relaxări, rezultate ale vaccinării

0

Cred că nu există reclamă mai bună în acest moment pentru vaccinare, decât efectele pozitive pe care le simţim în lanţ de câteva luni: viaţa de zi cu zi a revenit la normal, putem merge în vacanţe mai liniştiţi, iar spitalele sunt în sfârşit aproape goale de bolnavi COVID. Iar pentru a continua să ne bucurăm de o viaţă normală, nu avem de făcut decât să ne vaccinăm cât mai mulţi dintre noi, pentru a evita un val 4. Azi suntem aproape de 30% populaţie eligibilă vaccinată (cei peste 12 ani), dar este nevoie de mai mult.
De aproape o săptămână, autorităţile române au implementat cu succes Certificatul digital COVID-19, cu care se poate circula în interiorul UE. Este simplu de obţinut, procedura durează foarte puţin şi simplifică mult călătoriile în alte ţări. El poate fi obţinut de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro. Este încă un beneficiu direct şi vizibil al apartenenţei noastre la UE, după rapiditatea cu care am avut acces la vaccin, încă din decembrie. Nu trebuie să uităm asta, văzând cum alte ţări, pe alte continente, se străduiesc încă să ţină pandemia sub control, în timp ce românii au fost între primii care au putut folosi vaccinul.

Certificatul digital este o facilitate, un document care ajută, nu unul obligatoriu, dar este acceptat, la nivel european, ca dovadă pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecţia cu COVID-19. Pentru a fi şi mai uşor totul, timp de 6 săptămâni după 1 iulie, sunt acceptate tranzitoriu şi celelalte dovezi: adeverinţă de vaccinare, test negativ, dovada trecerii recente prin boala COVID-19.

Tot în urmă cu o săptămână, Guvernul a anunţat noi măsuri de relaxare, conform planului. Sunt prevăzute de la 1 iulie: un număr mai mare de participanţi la concerte, evenimente publice şi private, iar cluburile şi restaurantele vor rămâne deschise până la 2 noaptea. Competiţiile sportive se pot desfăşura şi ele, fie în spaţiile închise sau deschise, cu spectatori până la 50% din capacitatea spaţiului (creştere de la 25%). Totodată, în cazul concertelor, festivalurilor publice şi private sau al altor evenimente culturale organizate în aer liber, vor putea participa peste 2.500 de persoane.

Faptul că, pentru moment, putem spune că pandemia este sub control este rezutatul unui efort comun al cetăţenilor şi autorităţilor. Pentru ca rezultatul să dureze, pentru a ne feri de noile variante ale viruslui, este nevoie să îi convingem pe cât mai mulţi că există o singură soluţie: vaccinarea.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments