Alegerile locale parţiale, afacere în doi la Dolj

Cinci din cele 36 de localităţi în care au avut loc alegeri locale parţiale pe 27 iunie fac parte din judeţul Dolj. Acestea sunt comunele Catane, Sadova, Ostroveni şi Terpeziţa, dar şi oraşul Filiaşi, localităţi care, din diverse motive, au rămas fără edilii aleşi în toamna anului trecut. La trei zile după terminarea scrutinului, rezultatele sunt deja cunoscute şi nu putem spune că suntem martorii unor răsturnări de situaţii spectaculoase. Cele două partide principale din România, PSD şi PNL, şi-au împărţit aproape „frăţeşte” mandatele. Astfel, social-democraţii vor conduce trei din cele cinci primării, iar liberalii, restul de două. Cât despre celelalte formaţiuni politice din Dolj, USR-PLUS, PMP, PRO România sau AUR, unele s-au făcut de râs, altele, adică PMP, a performat peste aşteptări.

0

În septembrie 2020, primăriile din Filiaşi, Ostroveni şi Terpeziţa au fost câştigate de candidaţi PSD. Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a declarat incompatibili pe edilii proaspăt aleşi, Ilie-Costeluş Gheorghe (Filiaşi), Silviu-Dorel Preduş (Ostroveni) şi Constantin Popa (Terpeziţa) rămânând fără mandate. După votul de duminică, două din cele trei primării vor fi conduse tot de edili sociali-democraţi, iar la Catane, localitate în care primarul ales toamna trecută a decedat după infectarea cu noul coronavirus, alegătorii au votat tot candidatul PSD. PNL, în schimb, a câştigat alegerile în Sadova, acolo unde fostul edil, Eugen Safta (PMP), a decedat, dar şi în Terpeziţa, primărie câştigată iniţial, aşa cum aminteam, de candidatul PSD.

PSD câştigă la Filiaşi (72,24%), Ostroveni (80,09%) şi Catane (54,03%)

La Filiaşi, PSD a vizat postul de primar susţinându-l pe Marin Gheorghe, nimeni altul decât tatăl fostului edil Ilie-Costeluş Gheorghe, edilul declarat incompatibil de către ANI. Cum, raportându-ne la celelalte runde de alegeri, în Filiaşi se pare că există un singur partid, tatăl lui Ilie-Costeluş Gheorghe a fost ales cu 72,24% din voturi şi va fi, cel puţin teoretic, noul primar al oraşului. Daniel Pităroiu, candidatul PNL pentru funcţia de primar al oraşului Filiaşi, nu a obţinut decât 24,84% din voturi. La Ostroveni, candidatul PSD a obţinut o victorie şi mai clară. Florian Cîrciu, cel care deţinea iniţial funcţia de viceprimar, a câştigat cu 80,09% din voturi, în timp ce candidatul PNL, Gheorghe Cioboată, a obţinut un procent de doar 18,54%. Ceva mai mică a fost diferenţa dintre cele două partide în lupta pentru Primăria Catane. Aici a câştigat tot un candidat PSD, Gheorghe Mărgărit, votat de 54,03% dintre alegători. Candidatul PNL, Cătălin-Daniel Cocora, a obţinut 38,44% din voturi, diferenţă reprezentată de 112 voturi.

Cosmin Vasile

Pe scurt, am câştigat trei din cele cinci primării. Ne-am impus în singurul oraş şi în două comune foarte importante. Din totalul de peste 14.000 de voturi, PSD a obţinut aproximativ 9.100, ceea ce demonstrează că am reprezentat opţiunea de vot pentru 60% dintre alegători. Este clar că oamenii au încredere în noi. Din păcate, la Terpeziţa, candidatul nostru a intrat târziu în această campanie şi, în afară de acest aspect, acolo a existat problema votanţilor cu viză de flotant. Din câte cunosc, este vorba despre 220-230 de vize din totalul de 1.100 de voturi, ceea ce nu este normal. Din acest motiv, parlamentarii trebuie să amendeze legea electorală şi să rezolve această problemă”, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

PNL preia Primăriile Sadova şi Terpeziţa

Cele două primării care vor fi conduse de edili liberali după votul de duminică sunt cele din comunele Sadova şi Terpeziţa. La Sadova, încercările PSD de a câştiga primăria prin „transferul” lui Mihai Safta, fiul fostului edil, în ultima clipă din curtea PMP nu au dat roade. La votul de duminică, sadovenii l-au preferat pe candidatul PNL, Horaţiu-Mihai Lazăr, pe care l-au votat 49,80% dintre alegători. Tot candidatul PNL a fost preferat de alegători şi la Terpeziţa. Virgil-Daniel Gruia a fost ales cu 62,51% din voturi, în timp ce candidatul PSD, Cristian Nuţă, a obţinut 36,07% din voturile exprimate.

Cosmin Călin

„Consider că am obţinut un scor bun, per total. Am reuşit să câştigăm Primăria Terpeziţa, condusă în ultimii ani de PSD, şi Sadova, unde concurenţa a fost foarte puternică. Nici la celelalte primării nu am obţinut scoruri mici, plus că au fost şi acele tentative de fraudă. Însă, peste toate, cred că ne-am descurcat onorabil”, a declarat Cosmin Călin, consilier judeţean PNL. De asemenea, scorurile obţinute de PNL la aceste alegeri au fost comentate şi de fostul ministru al tineretului şi sportului, deputatul liberal Ionuţ Stroe. Acesta a declarat: „Rezultatele alegerilor din Dolj confirmă că, la nivelul judeţului, PNL este singura forţă politică ce se poate bate cu PSD. Adăugaţi că am reuşit să câştigăm două primării noi, după nici un an de la locale, dintre care una condusă de PSD. Este aceeaşi situaţie ca la nivel naţional, unde PNL a câştigat aproape jumătate din locurile de primar puse în joc. Consider că rezultatele sunt o confirmare pentru organizaţia noastră, PNL Dolj, care a selectat oameni pricepuţi şi cunoscuţi în comunitate, dar şi un mesaj că guvernarea condusă de PNL este apreciată, după un an şi jumătate”.  

AUR, „modest-acceptabil“, PMP peste aşteptări

În afară de PNL şi PSD, singurul partid care a propus candidaţi pentru fiecare dintre cele cinci primării a fost AUR. La Filiaşi, Catane, Ostroveni şi Terpeziţa, candidaţii AUR s-au situat pe a treia poziţie în topul preferinţelor alegătorilor, iar la Sadova AUR a fost a patra opţiune, din tot atâtea posibile. „Prestaţia candidaţilor noştri a fost una modest-acceptabilă, în condiţiile în care au intrat târziu în lupta electorală. Aceştia sunt oameni noi în politică şi nu au beneficiat de susţinerea unor organizaţii puternice sau de susţinerea unor consilieri locali. Totuşi, este foarte bine că au avut curaj să candideze. Mai este mult de lucru în legătură cu organizarea teritorială, dar oamenii sunt deschişi către un partid nou, aşa cum suntem noi, şi asta ne dă speranţe pentru alegerile din 2024. În afară de aceste aspecte, vreau să semnalez o situaţie extrem de urâtă care se petrece acum în Catane. Colega noastră, Iuliana Cosmina Borceanu, care lucrează în cadrul primăriei şi care a candidat pentru funcţia de primar, s-a întors la serviciu şi este şicanată constant de administraţia PSD. I s-a modificat fişa postului, i s-a schimbat biroul, este insultată, acţiuni care arată nivelul mârlăniei de acolo”, a declarat deputatul AUR Ringo Dămureanu.

Anișoara Stănculescu

De asemenea, organizaţia locală a PMP a propus trei candidaţi, respectiv pentru primăriile din Filiaşi, Sadova şi Terpeziţa. Dacă la Filiaşi candidatul PMP s-a plasat pe ultimul loc, cu 0,40% din voturi, la Sadova, Claudiu-Eugen Arsenie a ieşit pe locul al treilea, obţinând 11,88% din voturile exprimate. „Partidul nostru a demonstrat că nu şi-a spus ultimul cuvânt în politica locală şi cea naţională. Am avut 26 de candidaţi la nivel naţional, iar în Dolj, ne-am prezentat cu trei candidaţi. La Sadova am obţinut unul dintre cele mai bune scoruri ale PMP la nivel naţional şi poate ar fi fost mai bine dacă, în unele cazuri, nu se recurgea la ameninţări, intimidări şi alte lucruri de genul acesta. Pot spune că în Dolj a fost o victorie a maşinăriilor de partid, cu tot ceea ce include acest aspect. Mă refer la ilegalităţi, la turism politic şi la votanţii cu viză de flotant. Din poziţia mea, de consilier judeţean, pot spune că voi monitoriza activitatea noilor edili şi nu voi ezita să îmi exprim punctul de vedere”, a declarat Anişoara Stănculescu, preşedinte PMP Dolj.

USR-PLUS şi PRO România, fără candidaţi la patru din cele cinci primării

Pentru alegerile parţiale de duminica trecută, USR-PLUS nu a propus candidat decât pentru Filiaşi. Constantin Neacşu, candidatul USR-PLUS, s-a situat abia pe poziţia a patra, fiind votat de doar 63 de alegători. Aşadar, opoziţia dintre USR-PLUS a lipsit cu desăvârşire, iar pentru felul în care s-a prezentat partidul atât în toamna trecută, cât şi în runda de alegeri pentru cele cinci primării, Cezar Drăgoescu, consilier local şi noul preşedinte al USR-PLUS Dolj, dă vina pe organizarea teritorială deficitară, „operă” a fostului deputat USR de Dolj, Claudiu Prîsnel.

Cezar Drăgoescu

„În ceea ce ne priveşte pe noi, nu am reuşit să identificăm persoane pregătite şi potrivite pentru cele patru localităţi în care nu am venit cu candidaţi. Structura partidului în teritoriu, începând cu anul 2016, lasă de dorit, iar obiectivul nostru este ca pentru 2024 să ne organizăm mult mai bine şi să venim cu candidaţi potriviţi. Cât despre alegerile de duminică, este clar că la Filiaşi, de exemplu, nu există decât un singur partid: USL. Nu ştiu cine a candidat la Filiaşi, pentru că atât candidatul PSD, cât şi cel PNL, au făcut pe rând schimb de partide. Este o situaţie reprobabilă şi o manieră pe care noi nu o agreăm. De asemenea, sunt extrem de dezamăgit de faptul că PSD şi PNL, în Senat, au respins propunerea legislativă pentru alegerea primarilor în două tururi. Nu ştiu din ce motive, dar se pare că cele două partide sunt mulţumite cu situaţia actuală de la nivel local”, a declarat Cezar Drăgoescu.

Singurul candidat al Pro România, în Dolj, a obținut doar 12 voturi

Tot cu un singur candidat s-a prezentat şi PRO România. Acesta a fost Cristian-Cătălin Staicu şi a candidat pentru funcţia de primar la Catane, obţinând 1,67% din voturi. „Am fost conştienţi că nu avem şanse foarte mari. Aşa cum a declarat şi liderul nostru, Victor Ponta, am «retrogradat» pentru moment. Am analizat cauzele şi încercăm să ne revenim până în 2024, cel puţin la nivelul la care ne-am prezentat toamna trecută, când am fost a treia opţiune a doljenilor. Ne dorim ca atunci când participăm la nişte alegeri, să şi câştigăm”, a precizat Octavian Stanciu, consilier judeţean PRO România.

Facebook Comments