După decesul tragic al colegei lor, ucisă pe trecerea de pietoni
Elevii Colegiului „Carol I“ lansează proiectul „Pietonii nu se pot apăra, apără-i tu!“

Colegii Andradei, tânăra ucisă pe trecere de pietoni la sfârăşitul lunii mai, elevi ai clasei XI-a B din cadrul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova, au lansat proiectul „Pietonii nu se pot apăra, apără-i tu!“. Cu sprijinul consiliilor şcolare ale elevilor din mai multe colegii şi licee craiovene, tinerii vor să determine autorităţile din municipiu să implementeze diverse soluţii, precum limitatoare de viteză ori şanţuri, care să oblige şoferii să încetinească în apropierea trecerilor de pietoni. Elevii susţin că, în prezent, mulţi şoferi nu respectă legislaţia rutieră, iar consecinţele sunt, de prea multe ori, tragice.

0

„Imboldul regretabil ce ne-a adus aici este o serie de evenimente repetate la o scurtă perioadă de timp. ​Pe data de 21 mai, colega noastră de clasă a avut un accident mortal pe trecerea de pietoni în timp ce se îndrepta spre şcoală. Aceasta traversa regulamentar, atenţia nefiind solicitată de vreun obiect tehnologic sau orice altă sursă. În fiecare dimineaţă, ani la rând, fata lua tramvaiul de la Izvorul Rece fără vreun alt incident. În acea zi marcantă, un şofer a ales să ignore limitatorul de viteză (50 km/h) şi, de asemenea, a ales să nu opreasca la trecere, în condiţiile în care pe banda întâi o altă maşină a oprit pentru a acorda prioritate Andradei.
​În timpul înmormântării, la o diferenţă de două zile, un alt pieton a fost lovit în acelaşi loc, ajungând la spital în stare gravă. ​Peste alte trei zile, la trecera din centrul Craiovei (trecerea din faţa Operei Române) o fetiţă de clasa a VI-a de la Colegiul Naţional „Carol I“ a fost accidentată de un şofer ce a considerat că interesul personal este peste nivelul priorităţii. Fetiţa a ajuns la spital cu multiple fracturi“, se arată într-un manifest al elevilor de la Colegiul „Carol I“.

Scopul proiectului:
​- creşterea siugranţei pietonilor
– scăderea numărului de accidente mortale
– implementarea unor norme sociale ce propun condusul mai prudent decât în prezent
– reducerea vitezei în zonele ce pot provoca accidente pietonale

Grup ţintă: pietonii de pe treceri, în special elevii; şoferii

În ce constă:
– crearea şi aplicarea unor metode de încetinire forţată la trecerile pietonale de la: ​
• intrarile în Craiova, acolo unde şoferii, uneori, nu realizează schimbarea limitei de viteză
• şcoli, grădiniţe şi licee (locuri unde o plajă largă de minori traversează deseori simultan şi unde au loc ambuteiaje şi accidente).

Modalitatea de implementare: limitatoare de viteză/şanţuri/semafoare

„De ce asta este soluţia?: În momentul de faţă mulţi şoferi nu mai respectă legislaţia rutieră, cauza fiind inconstienţa sau faptul că interesul acordat este minim faţă de repercursiunile acţiunilor lor atâta timp cât nu simt un pericol prea mare asupra persoanei în cauză. Plasarea acestor forme de încetinire de-a lungul oraşului ar fi foarte eficiente datorită faptului că şoferii încetinesc când văd aşa ceva pe carosabil pentru a nu îşi periclita vehiculul. ​Astfel de măsuri au mai fost luate şi în alte oraşe din România, creând astfel un precedent funcţional. Un exemplu foarte bun este Brăila, unde astfel de denivelări sunt pe fiecare stradă cu risc de accident. De la implementarea acestor măsuri traficul din Brăila a devenit mai sigur, iar numărul accidentelor a scăzut considerabil“, susţin elevii craioveni.

Facebook Comments