Dinastiile politice din Dolj

0

Într-un stat de drept se pot defini patru puteri: executivă, legislativă, juridică şi cea a presei. România se poate lăuda cu o nouă putere democratică şi aş numi-o „puterea dreptului de moştenire a unei primării” de la tată la fiu, de la fiu la tată sau de la soţ la soţie, depinzând de imaginaţia, resursele şi (ne)simţirea fiecărui primar care nu-şi mai poate exercita atribuţiile de primar (a se citi tătuc) al unei localităţi.
Un om politic, un primar, de exemplu, ar trebui să fie produsul educaţiei pe care o primeşte în familie, în şcoală, dar şi produsul talentului personal (sunt oameni care „au faţă de primar”) ori chiar al şansei. Este de-a dreptul ilar să iei un om la întâmplare (care e conectat la o linie roşie , galbenă sau de altă culoare) doar pentru că are „neamul mare” într-o localitate, deci şi voturi multe, şi să-l „faci primar” cu ajutorul partidului, evident, oricare ar fi el!
Plecând de aici, am putea descifra sensul alegerilor noastre locale recente sau viitoare, împărţite pe trei „dinastii”: tată-fiu, fiu-tată şi soţ-soţie. Credeaţi, poate, că dinastiile nu mai există? Dacă ne referim la dinastiile în adevăratul sens al cuvântului, adică familii ai căror membri se succed la cârma unui stat sau şir de suverani care alcătuiesc o astfel de familie, da, ele au „apus” de mult în România. Dar, dacă ne referim la primăriile moştenite de la tată la fiu, de la fiu la tată sau chiar de la soţ la soţie, atunci ele există şi chiar în judeţul nostru, la Sadova (dinastia Safta), Filiaşi (dinastia Ilie) şi Sălcuţa (dinastia Giurcă). Cu siguranţă, asemenea anomalii mai sunt şi în alte judeţe, dar noi trăim în Dolj şi… asta ne ocupă tot timpul!
Mi-a atras atenţia o ştire a unui post de televiziune care făcea referire la comuna Sovata (sic!) din Dolj, unde primarii se aleg din tata-n fiu. Dar deh… Sovata, Sadova, ambele substantive proprii au trei silabe, sunt formate din aproape aceleaşi litere…. e omenesc să greşească chiar şi „antenele”!
Lăsând gluma la o parte, în Dolj politica chiar a început să fie o afacere de familie! S-ar putea crede că totul ţine de tradiţii, iar tradiţiile, la rândul lor, de modele, care modele ar trebui să fie exemple! Dar, din păcate, sunt doar păguboase pentru locuitorii comunelor care nu mai ştiu cum să voteze, că oricum iese CINE TREBUIE! Dacă nimeni nu mai poate împiedica dezastrul, atunci rămâne la alegerea fiecăruia să încerce să se salveze, votând cu conştiinţa, sau să renunţe fără demnitate, dar cu o resemnare mulţumită, lipsită de inteligenţă şi de instinct, votând dinastia.

Facebook Comments