După ce s-a constatat că platformele din Masterplanul de deşeuri nu sunt dotate corespunzător
Craiova „îngroapă“ 13 milioane de lei în containere de suprafaţă

Ca într-o piesă demnă de Caragiale, Craiova se pregăteşte să breveteze „containerele îngropate la suprafaţă“. Şi nu oricum, ci pe banii craiovenilor care, în următorii opt ani, vor trebui să achite aproape 13 milioane de lei, contravaloarea a 1.120 de containere pentru deşeurile reciclabile care vor fi amplasate pe raza municipiului. Asta, după ce reprezentanţii municipalităţii au constatat, brusc, că cele mai multe platforme realizate prin Masterplanul de deşeuri nu sunt prevăzute decât cu un singur container destinat deşeurilor reziduale.

0

Unul dintre cele mai complexe proiecte implementate în Dolj şi municipiul Craiova este, fără îndoială, Masterplanul de deşeuri al judeţului, care, cel puţin în teorie, ar fi trebuit să rezolve problema infrastructurii de colectare şi reciclare a deşeurilor în toate localităţile din Dolj, inclusiv din Craiova. Staţii de sortare, autospeciale de transport ori platformele îngropate sunt doar câteva dintre investiţiile realizate cu cele peste 53 de milioane de euro, în mare parte fonduri nerambursabile.
Însă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în România, autorităţile descoperă că planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg.

Amânări lungi şi dese, cheia marilor succese

Dacă în ceea ce priveşte staţiile de sortare din judeţ ori implementarea prevederilor masterplanului în comunele din Dolj nu au prea existat probleme, situaţia a stat cu totul diferit când vine vorba de Craiova. Astfel, în ciuda declaraţiilor optimiste făcute de autorităţi de-a lungul anilor, lucrările la nivelul municipiului au bătut pasul pe loc. Aşa se face că, deşi ar fi trebuit să fie gata de peste un an şi jumătate, nici în acest moment constructorul nu a reuşit să predea toate cele 438 de platforme cu containere îngropate. Ba mai mult, deşi a beneficiat de şase prelungiri, este mai mult ca sigur că nici acest din urmă termen, respectiv finalul lunii iulie, nu va fi respectat. Trebuie spus însă că o parte din vină o poartă şi furnizorii de utilităţi care au întârziat nepermis eliberarea avizelor necesare autorizaţiilor de construire.

1.120 de containere, lipsă la apel  

În mod absolut bizar, deşi despre platformele îngropate din Craiova se discută constant de mulţi ani, cu mai puţin de trei săptămâni înainte ca noul operator – Iridex Group – să preia activitatea de colectare a deşeurilor, autorităţile locale au descoperit că oraşul nu are suficiente… containere. „(…) Prin adresa nr. 54441/23.03.2021, înregistrată la sediul Asociaţiei cu nr. 770/30.03.2021, Primăria Municipiului Craiova a solicitat operatorului judeţean de colectare şi transport deşeuri completarea infrastructurii existente pentru colectarea deşeurilor de tip hârtie, carton, plastic, metal şi sticlă cu containere de suprafaţă (408 bucăţi pentru sticlă şi 712 bucăţi pentru hârtie/carton şi plastic/metal) compatibile cu infrastructura achiziţionată prin Proiectul SMID Dolj. Solicitarea a venit în contextul în care în afară de infrastructura achiziţionată prin proiect de către Consiliul Judeţean Dolj (infrastructură care nici aceasta nu este încă finalizată în totalitate) şi de infrastructura pusă la dispoziţie de operatorul Asocierea Iridex pentru deşeurile reciclabile din zona cu case (pubele de capacităţi diferite şi culori corespunzătoare) pentru zona cu blocuri din municipiul Craiova nu există infrastructură suficientă în vederea colectării deşeurilor reciclabile“, se arată într-un raport de specialitate al Serviciului administrarea şi monitorizarea serviciilor de utilitate publică din cadrul Primăriei Craiova.

Tot din acelaşi raport aflăm că am ajuns în această situaţie deoarece „proiecţia iniţială de investiţii s-a realizat la nivelul anului 2013-2014, când nu erau în vigoare o serie de acte normative care au pus un foarte mare accent pe colectarea separată a deşeurilor reciclabile (Ordinul ANRSC nr. 82/2015, modificările, aduse Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 74/2018),iar pe de altă parte faptului că amplasamentele finale cu platforme îngropate nu oferă o posibilitate facilă şi stimulativă pentru cetăţenii Municipiului Craiova de a se debarasa de deşeul reciclabil“.

Consilierii locali, vot cu spatele la zid

Cum problema containerelor insuficiente nu suportă amânare, iar o criză a gunoaielor nu sună bine pentru nimeni, autorităţile trebuiau să găsească rapid o rezolvare. Marele impediment este însă faptul că bugetul oraşului este unul „de criză“ în acest an, iar investiţia este una consistentă, ce nu poate fi susţinută. Soluţia? Operatorul Iridex Group va suporta costurile pentru aducerea celor 1.120 de containere, estimate la 12,98 de milioane de lei (fără TVA), urmând ca municipalitatea să returneze banii în rate lunare. „Ca urmare a demersurilor şi corespondenţei purtate, operatorul a dat curs solicitării municipiului Craiova, urmând să achiziţioneze infrastructura necesară, transmiţând totodată către ADI ECODOLJ adresa nr. 4062/14.05.2021, înregistrată la sediul Asociaţiei cu nr. 1096/14.05.2021 şi adresa nr. 4461/02.06.2021 înregistrată la sediul Asociaţiei cu nr. 1225/02.06.2021, în vederea reglementării cadrului juridic aferent, inclusiv modificarea tarifelor din Contractul de delegare prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri în judeţul Dolj, precum şi operarea staţiei de sortare şi transfer Goicea. Costurile cu recuperarea noii investiţii aferente infrastructurii pentru deşeurile reciclabile din municipiul Craiova vor fi recuperate de către operator în timpul derulării contractului, lunar, de la municipiul Craiova. (…) Pentru bunurile de preluare prevăzute în Anexa 6 punctul 1 şi 2 şi Anexa 7 punctul D.25 şi D.26, Municipiul Craiova va achita delegatului, prin intermediul ADI ECODOLJ, suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, până la concurenţa sumei de 12.989.147,36 lei fără TVA, începând cu data începerii exploatării. Suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, aferentă investiţiei suplimentare solicitate, va fi achitată de către Municipiul Craiova, independent de uzura şi distrugerea recipientelor amplasate pe domeniul public (…)“,se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării consilierilor locali în şedinţa extraordinară programată pentru data de 10 iunie.

Cezar Drăgoescu

Reprezentantul USR-PLUS, Cezar Drăgoescu, spune că, astfel, consilierii locali sunt puşi în faţa faptului împlinit. „Noi, USR-PLUS, am fost mereu pro-selectare şi am susţinut proiectele care vizează protejarea mediului. Evident că ne dorim o infrastructură cât mai bună pentru colectarea selectivă la nivel de oraş, dar felul în care procedeză conducerea primăriei nu este normal. Practic, trebuie să luăm o decizie cu spatele la zid, pentru că nu poţi să rişti o criză a gunoaielor. Într-adevăr, este nevoie de containere pentru plastic, hârtie, metal şi sticlă, dar acestea trebuiau să fie achiziţionate prin acel Masterplan al judeţului, nu plătite din bugetul oraşului. Care, iată, nici nu-şi permite această investiţie, astfel că este nevoie să se apeleze la cei de la Iridex, care se vor ocupa de achiziţie, urmând ca noi să le dăm banii în rate lunare. Este încă o mostră de incompetenţă a PSD“, a declarat consilierul local Cezar Drăgoescu.


Astfel, este deja clar că în următoarele săptămâni Craiova va fi împânzită de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Asta, deşi, conform masterplanului, trebuia să fie un oraş modern, cu containere îngropate, care să rezolve probleme neplăcute, precum mirosul ori „scormonitorii“ de ocazie.

Facebook Comments