Revedere în pandemie: reprezentanții ALAR în vizită de lucru în Albania

0

La mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, timp în care situația epidemiologică și restricțiile de circulație impuse de autoritățile tuturor statelor au făcut imposibilă organizarea de evenimente culturale internaționale, conducerea Asociației Liga Albanezilor din România întreprinde în aceste zile o vizită de lucru în Republica Albania.

Principalul obiectiv al vizitei este reluarea legăturilor firește, directe, cu prietenii și colaboratorii din Albania, legături care în ultimele luni au trebuit să se limiteze la mediul online. De asemenea, ALAR își propune să reia acțiunile și proiectele culturale româno-albaneze, întrerupte de pandemie.

Prima oprire a delegației ALAR a fost luni, 17 mai, la Vlora, cel mai important oraș al sudului Albaniei, aflat în plin proces de dezvoltare, locul unde în anul 1912 a fost proclamată independența Albaniei. La primăria din Vlora, delegația condusă de deputatul Bogdan-Alin Stoica, secretarul general al ALAR, a fost întâmpinată de domnul primar Dritan Leli, un promotor al colaborării româno-albaneze, căruia reprezentanții ALAR i-au oferit o serie de publicații ale organizației.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica a depus o jerbă de flori la Monumentul Independenței din Vlora și a fost ulterior primit la Muzeul Independenței din oraș, de către domnul director Bebi Dobi, de asemenea un prieten al României și al comunității albaneze din România. În cadrul discuțiilor, domnul director Dobi a prezentat proiectul de renovare și reamenajare a esplanadei din jurul muzeului, proiect prin care această instituție fundamentală pentru cultura și identitatea albaneză va fi pusă și mai bine în valoare.

Reamintim că atât primarul Dritan Leli, cât și directorul Bebi Dobi s-au aflat la Craiova, în anul 2018, cu prilejul primei ediții a Zilelor Culturii Albaneze, organizată de ALAR, eveniment care a marcat și începutul unei bune colaborări între Cetatea Băniei și Vlora.

Facebook Comments