Atentat la viitor: cercetarea lăsată din nou de izbelişte!

0

Duminică dupa amiază, într-o emisiune difuzată pe un post de televiziune privat, persoane din diferite categorii sociale erau întrebate dacă ştiu numele celor care se află vremelnic în fruntea ministerelor cabinetului Cîţu. Niciunul dintre cei intervievaţi nu cunoştea numele tuturor celor 18 miniştri! Pe ici, pe acolo, mai nimereau câte doi, trei sau chiar patru miniştri. Şase cred că a fost numărul maximum de nume pe care conaţionalii noştri au putut să şi le amintească. Mi-a atras atenţia un minister al cărui ministru a fost necunoscut tuturor celor întrebaţi, recunosc şi mie, deşi prin natura funcţiei de consilier judeţean şi om politic doljean, cunosc componenţa guvernului şi apartenenţa politică a miniştrilor.

Era vorba de domnul ministru Ciprian Teleman de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării! Nici nu m-am mirat prea tare pentru că România continuă să fie de ani buni la coada clasamentului UE în privinţa investiţiilor în cercetare-dezvoltare şi inovare, deşi Comisia Europeană a făcut nenumărate recomandări guvernelor de la Bucureşti de a acorda o atenţie sporită acestui sector, inclusiv prin creşterea alocaţiilor bugetare. Dar, în pofida promisiunilor electorale (că, de, politicienii PNL şi USR (deştepţii) promit şi electoratul (naivul) crede), domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării rămâne orfanul bugetar de serviciu.

Un exemplu în care cercetarea a dat greş (în mare, din lipsa fondurilor, dar şi din cauza unui management defectuos), şi care ar trebui să facă să roşească ,,obrazul gros” al guvernanţilor noştri, este cel referitor la Laserul de la Măgurele. Cu doar câţiva ani în urmă, era considerat cel mai performant laser, cu fascicul direcţionat direct pe zona problemă şi care urma să dezvolte a zecea parte din puterea totală a Soarelui. Dar, „ce mare am fost şi ce mic am ajuns”! Pe scurt, Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în noul program privind infrastructura de cercetare, denumit ELI-ERIC, pentru că România nu a trimis la timp aplicaţia la ELI-ERIC. Comisia Europeană a anunţat că din proiect vor face parte doar Ungaria şi Cehia, nu şi România. Întrebarea ,,De ce România nu a trimis la timp aplicaţia la ELI?”, adresată ministrului necunoscut (Teleman), a rămas fără răspuns, doar cu scuze şi aruncând vina pe ,,greaua moştenire PSD”. Nimeni nu-şi asumă nimic şi de aceea unităţile de cercetare trec printr-o criză masivă, sute de cercetători români continuă să emigreze sub privirile neputincioase şi dezinteresate ale autorităţilor de la Bucureşti.

Dar, aşa cum ne-am obişnuit deja, una spune şi alta face Guvernul nostru! Respectiv în Programul de Guvernare şi-a luat angajamentul pentru 2% din PIB pentru sectorul cercetării, iar procentul alocat în 2021 este de zece ori mai mic (0,18), întrecând în zgârcenie chiar şi guvernările PSD!
Şi dacă va reuşi (dă Doamne!) Guvernul Nostru sau mai bine zis ,,Al Meu” să ,,înjghebe ” PNRR, trebuie respectate recomandările Comisiei Europene şi să aloce integral cele 2 miliarde de euro pentru a realiza reformele esenţiale care se impun cu celeritate în acest domeniu. Orice diminuare a acestei sume absolut necesare restartării unei activităţi competitive în domeniu, înseamnă UN ATENTAT LA VIITOR. Oamenii care încă mai lucrează în acest domeniu cu adevărat strategic merită respect şi suport, ACUM! VIITORUL NU MAI ARE RĂBDARE!

PMP va face demersurile necesare la Comisia Europeană, prin europarlamentarii săi, pentru ca forul de la Bruxelles să pună în vedere Guvernului României că este determinant pentru succesul PNRR în România repartizarea a 6% din suma totală alocată către reforma domeniului Cercetare-Dezvoltare şi Inovare!

Facebook Comments