Fondul de Tranziţie Justă, şansa Doljului de a beneficia de „energia verde”

Codaşă la toate capitolele care au legătură cu producerea şi consumul de energie verde, România urmează să primească de la Parlamentul European o şansă de neratat. Aproximativ două miliarde de euro, dintr-un total de 17,5 miliarde alocate de Bruxelles, bani care vor putea fi atraşi de ţara noastră prin ministerele de resort. Suma reprezintă fonduri nerambursabile, acordate pentru a sprijini tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. „Vom folosi aceşti bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galaţi şi din toate acele regiuni şi oraşe româneşti care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai uşor tranziţia spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite şi mai prietenoase cu mediul”, susţine europarlamentarul Siegfried Mureşan. Conform Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, judeţul Dolj este pe lista celor şase judeţe care vor putea accesa aceste fonduri.

0

Alături de Gorj, Hunedoara, Mureş, Galaţi şi Prahova, Doljul este unul dintre judeţele care vor putea beneficia de finanţare din Fondul de Tranziţie Justă pentru proiecte care vizează înlocuirea activităţilor care produc un nivel ridicat de dioxid de carbon cu cele nepoluante, dar şi alte aspecte ale sectorului economic, aşa cum sunt investiţiile productive în IMM-uri, inclusiv în întreprinderi nou-înfiinţate, care conduc la diversificare şi reconversie economică sau care asigură asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă. Astfel, în perioada următoare, atât Consiliul Judeţean Dolj, cât şi operatorii economici privaţi din judeţ vor putea să depună proiecte pentru finanţarea de activităţi care se încadrează în coordonatele de mai sus.

Cosmin Vasile: „În luna iunie vom publica strategia la care lucrăm pentru a atrage banii din Fondul Tranziţiei Juste”

Cosmin Vasile

La începutul lunii mai, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, subiectul principal al discuţiilor fiind folosirea corectă a fondurilor pe care ar urma să le primească judeţul nostru din Fondul de Tranziţie Justă, care îşi propune, aşa cum am văzut, reorientarea către producerea şi consumul de energie nepoluantă. Pentru că în Dolj aşa numita energie verde lipseşte aproape cu desăvârşire, Consiliul Judeţean Dolj are drept obiectiv, ca unitate administrativă, să depună mai multe proiecte pentru activităţi care să încurajeze atât producerea, cât şi consumul de energie fără emisii de carbon, dar şi să determine agenţii economici să se reorienteze către acelaşi tip de activităţi. „Fondul Tranziţiei Juste, aşa cum am văzut, vizează tranziţia către economia verde, iar judeţul Dolj este printre cele şase teritorii care pot accesa aceşti bani. Deocamdată nu sunt stabilite foarte multe aspecte, însă, din câte cunoaştem, judeţul Dolj ar putea dispune de aproximativ 400 de milioane de euro din acest fond. În prezent, lucrăm la strategia judeţeană pentru a accesa aceste fonduri, pe care ne propunem să o finalizăm şi să o publicăm la începutul lunii iunie. Din discuţiile pe care le-am avut la nivelul Consiliului Judeţean, ne propunem să investim în parcuri fotovoltaice, în parcuri industriale, care să producă, dar să şi consume energie verde. Nu în ultimul rând, vom depune un proiect şi pentru reabilitarea liniilor de căi ferate, fiind vorba despre un mijloc de transport care foloseşte energie nepoluantă”, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, pentru publicaţia noastră.

Stelian Bărăgan, consilier judeţean PSD: „O bună parte din aceşti bani ar trebui redirecţionată către facilitarea oportunităţilor de ocupare o forţei de muncă şi reconversie profesională”

Stelian Bărăgan

O zonă importantă către care ar trebui direcţionaţi banii din Fondul de Tranziţie Justă care vor reveni judeţului Dolj, consideră Stelian Bărăgan, consilier judeţean PSD, este sectorul economic privat. Aici, în primul rând, ar trebui încurajată reconversia profesională. „Din punctul meu de vedere, o bună parte din aceşti bani ar trebui redirecţionată către facilitarea oportunităţilor de ocupare o forţei de muncă şi reconversie profesională, către IMM-uri şi sectorul privat. La nivel de UAT-uri şi Consiliu Judeţean, cred că trebuie investit în parcuri industriale şi fotovoltaice. În perioada următoare vor fi mai multe întâlniri la nivelul Consiliului Judeţean şi vom creiona un plan şi o serie de activităţi pe această temă. Cert este că trebuie făcute eforturi pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon”, a declarat Stelian Bărăgan, consilier judeţean PSD.

Patru priorităţi semnalate de Cosmin Bosoancă, consilier judeţean PMP

Cosmin Bosoancă

Dincolo de aspectele care ţin de partea economică, consilierul PMP Cosmin Bosoancă propune patru direcţii pentru banii pe care ar urma să îi primească judeţul Dolj din Fondul de Tranziţie Justă. Trei dintre acestea vizează direct protejarea mediului înconjurător, iar cea de-a patra dintre propunerile lui Cosmin Bosoancă este înfiinţarea unui centru de desfacere a mărfii producătorilor locali de legume din judeţul Dolj. „Aceste investiţii depind de priorităţile judeţului, dar eu, personal, cred că trebuie depus un proiect pentru reamenajarea gropii de gunoi şi pentru încurajarea reciclării selective a deşeurilor. Ar trebui investit în reţelele de canalizare din judeţ, aspect la care suntem mult sub media europeană în privinţa racordărilor, dar şi în sistemele de apă potabilă, deoarece sunt încă foarte multe localităţi care nu dispun de apă potabilă, ci doar de apă menajeră. Nu în ultimul rând, în judeţul nostru, pentru că suntem o zonă bogată din punct de vedere agricol, ar fi foarte necesar un centru de colectare a legumelor. Din păcate, producătorii din Dolj stau cu marfa prin diferite târguri din ţară pentru că la ei în judeţ nu dispun de un centru unde să îşi vândă marfa”, a precizat Cosmin Bosoancă, consilier judeţean PMP.

Reconversie profesională pentru angajaţii din domeniile care produc energie folosind combustibil fosil

Reconversia profesională, în special a personalului care lucrează acum în domeniile de producere a energiei cu emisii consistente de dioxid de carbon, ar trebui să fie prioritatea investiţiilor din Fondul de Tranziţie Justă, este de părere Anişoara Stănculescu, consilier judeţean PMP. Tranziţia către energia verde va trebui să evite disponibilizările de personal, prin încadrarea acestora în unităţile care vor urma să producă acest tip de energie, aşa cum sunt, de exemplu, parcurile fotovoltaice. În acelaşi timp, nu trebuie lăsată deoparte nici gestionarea eficientă a deşeurilor. Judeţele care vor beneficia de aceste fonduri, printre care este şi Doljul, emană aproximativ 35% din emisiile totale la nivel naţional de gaze cu efect de seră. În primul rând, ar trebui investit în reconversia profesională a personalului care lucrează acum în domeniile care produc energie folosind combustibil fosil, aşa cum sunt CET Craiova II şi Işalniţa. Dacă se vor construi parcuri fotovoltaice, acei angajaţi ar trebui să beneficieze de o reconversie profesională şi să poată lucra în parcurile fotovoltaice. De asemenea, ar trebui investit şi în gestionarea eficientă a colectării deşeurilor, în special în colectarea selectivă. Din câte cunosc, în Dolj abia acum se conturează lista de proiecte pentru finanţare din aceste fonduri, deşi în alte judeţe, aşa cum este Mureşul, lucrurile sunt mult mai avansate. Ar trebui discutat mai mult şi cu sectorul economic privat. Ştim că au avut loc mai multe întâlniri, dar noi, consilierii, nu am fost invitaţi, din păcate”, a declarat Anişoara Stănculescu, consilier judeţean PMP.

Octavian Stanciu, consilier judeţean PRO România: „Poate că montarea de astfel de centrale eoliene şi la noi ar fi o variantă”

Octavian Stanciu

Pentru a ne încadra în obiectivul Uniunii Europene de a înlocui energia poluantă cu energia verde, Octavian Stanciu, consilier judeţean PRO România, este de părere că ţara noastră şi, de ce nu, judeţul Dolj, trebuie să demareze un amplu proces de renunţare la folosirea combustibililor fosili. Cea mai indicată sursă de energie verde este, în acest context, energia eoliană. „În primul rând, trebuie să investim aceşti bani pentru a produce o energie verde. O fabrică de producere a hidrogenului regenerabil poate fi o soluţie. Am traversat Marea Nordului şi am rămas surprins să văd centrale eoliene amplasate chiar în mare. Poate că montarea de astfel de centrale eoliene şi la noi ar fi o variantă. Este cert că pe viitor va trebui să renunţăm la a mai produce energie prin ardere de combustibili fosili, să renunţăm la termocentrale şi să încercăm să găsim alternative de producere a energiei nepoluante”, a declarat Octavian Stanciu, consilier judeţean PRO România.

Cosmin Călin, consilier judeţean PNL: „Este un moment de maximă importanţă pentru Dolj”

Cosmin Călin

Din punct de vedere liberal, adică al consilierilor PNL din Consiliul Judeţean Dolj, Fondul pentru o Tranziţie Justă reprezintă o şansă de neratat. Pentru a ajunge la obiectivul propus de Uniunea Europeană, adică folosirea cu precădere a energiei verzi, Cosmin Călin, liderul consilierilor liberali din Consiliul Judeţean Dolj, recomandă ca fondurile să fie investite pe trei paliere, pe care le consideră primordiale în procesul de tranziţie către energia nepoluantă. „Oportunitatea oferită de Fondul pentru o Tranziţie Justă este unică, în ideea în care, prin intermediul acestui instrument, se accelerează semnificativ procesul de tranziţie către energia verde, unul dintre cele mai importante obiective de politică ale Uniunii Europene. Este important ca Doljul să beneficieze cât se poate de mult de aceşti bani europeni şi sunt de părere că trebuie ţintite trei obiective majore: compensarea pierderilor capacităţilor de producţie pe bază de cărbune prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei verzi; absorbţia forţei de muncă provenită din zona producţiei de energie pe bază de cărbune (vorbim aici de locuri de muncă ce trebuie create, o parte din oameni trebuie recalificaţi pentru că este evident faptul că vor lucra în domenii diferite de cele în care au lucrat anterior); şi dezvoltarea infrastructurii de utilităţi (reţele electrice, de gaze) care să susţină dezideratul unei economii neutre din punct de vedere climatic. Vreau să reamintesc faptul că unul dintre proiectele PNL Dolj depuse în cadrul Consiliului Judeţean vizează dezvoltarea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice sau hibride în judeţul nostru, un pas important pentru felul în care va arăta Doljul în viitor. Este un moment de maximă importanţă pentru Dolj, fiindcă în funcţie de nivelul de absorbţie, de modul in care sunt investiţi aceşti bani, vom putea vorbi despre un judeţ dezvoltat, un judeţ cu o economie competitivă şi bineînţeles despre un judeţ verde”, a declarat Cosmin Călin, consilier judeţean PNL.

Aceasta este, aşadar, perspectiva consilierilor judeţeni cu privire la modul în care ar trebui investiţi banii care vor reveni Doljului din Fondul de Tranziţie Justă. Până la a vedea ce proiecte conţine lista finală care va fi elaborată de Consiliul Judeţean, nu ne rămâne decât să sperăm că măcar o parte din ideile enunţate mai sus vor fi puse şi în practică.

Facebook Comments