PMP Dolj: Nu vă bateți joc de cercetare și inovare!

Anișoara Stănculescu, vicepreședinte național PMP: „Cerem guvernului să-și țină promisiunile electorale și angajamentul din programul de guvernare în privința creșterii finanțării publice a cercetării românești și să aloce 2 miliarde de euro din PNRR pentru reforma sectorului de cercetare-dezvoltare-inovare”.

0

„România continuă să fie de ani buni la coada clasamentului UE în privința investițiilor în cercetare-dezvoltare și inovare. Comisia Europeană a făcut nenumărate recomandări guvernelor de la București de a acorda o atenție sporită acestui sector, inclusiv prin creșterea alocațiilor bugetare.
În pofida promisiunilor făcute în campania electorală de către liderii PNL și USR, domeniul cercetării-dezvoltării și inovării rămâne orfanul bugetar de serviciu. Unitățile de cercetare dezvoltare trec printr-o criză succesivă masivă, sute de cercetători români continuă să emigreze sub privirile neputincioase  ale autorităților de la București.

PMP cere guvernului României să-și respecte angajamentele înscrise în Programul de Guvernare și să găsească soluții pentru atingerea țintei de 2% din PIB pentru cercetare-dezvoltare și inovare. Este inacceptabil ca procentul alocat acestui sector să fie în 2021(0,18%), mai mic decât în timpul guvernărilor PSD.
Cerem deasemenea guvernului să țină cont de recomandările ferme ale  Comisiei Europene și să aloce integral cele 2 miliarde de euro din PNRR pentru a realiza reformele esențiale care se impun cu celeritate în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării. Orice diminuare a acestei sume absolut necesare restartării unei activități competitive în domeniu înseamnă un atentat la viitor.

Oamenii care lucrează în acest domeniu cu adevărat strategic merită respect și suport acum. Viitorul nu mai are răbdare! PMP va face demersurile necesare la Comisia Europeană, prin europarlamentarii săi, pentru ca forul de la Bruxelles să pună în vedere guvernului României că este determinant pentru succesul PNRR în România, repartizarea a 6% din suma alocată către reforma domeniului Cercetare Dezvoltare Inovare“, se arată într-un comunicat de presă.

Facebook Comments