Ionuț Stroe, PNL: Cum ne luăm normalitatea înapoi

0

De Ziua Europei, cel mai frumos cadou de anul acesta pentru noi, românii, este accesul rapid la vaccinuri, pe care le avem la dispoziție între primele țări din lume, ca membri ai Uniunii Europene. Suntem norocoși. Să nu dăm cu piciorul acestei ocazii istorice: pentru că, oricât am avea libertate de mișcare pe hârtie, vom putea reveni în totalitate la o viață normală doar dacă ne vaccinăm.
Guvernul a contractat dozele, sunt tot mai multe locații pentru a te vaccina și, la acest efort, participă tot mai mulți medici și personal medical. Totul este la liber începând de weekendul trecut, așa că faceți o vizită la cel mai apropiat centru împreună cu cei dragi.

Craiova, un exemplu
Și la noi, la Craiova, pe Oblemenco, a început „maratonul” vaccinării care va dura toată săptămâna și unde poate merge oricine dorește să pună umărul, la propriu, pentru a face un pas spre normalitate. Puterea exemplului este cea mai bună pentru cei mai sceptici sau temători de lângă noi.

Incidență scăzută
O altă veste bună este că, pentru prima oară după multe luni de zile, harta României s-a „înverzit”, numărul de cazuri de infectare a scăzut în toate județele sub 1,5 la mia de locuitori. Sunt mai multe orașe mari unde vaccinarea a avansat considerabil, iar asta se vede în cifre. Chiar și pe partea de testare sunt facilități noi: Ministerul Sănătății a aprobat recent ca faramaciile să poată folosi, pe loc, teste rapide pentru depistarea COVID.
Primele relaxări: școală, procesiuni religioase, sport și spectacole
Pentru că situația s-a îmbunătățit, Ministerul Educației a anunțat că mai mulți elevi s-au putut întoarce la școală, la clasă, de săptămâna aceasta. În plus, deși primele măsuri de relaxare mai consistente vor fi anunțate pentru 1 iunie, au fost anunțate câteva în avans și care se aplică imediat:

  • este permisă participarea la procesiuni religioase (păstrând măsurile de distanțare);
  • se pot organiza evenimente sportive cu public de test (pilot) – dacă persoanele s-au vaccinat, au un test, ori au trecut prin boală în ultimele 90 de zile;
  • se pot organiza evenimente, concerte sau proiecții de cinema tot ca evenimente-test (pilot).
    Mai multă libertate după 1 iunie
    Dacă ne apropiem considerabil de borna de 5 milioane propusă de Guvern, cu recorduri ca acum, de peste 100.000 de persoane vaccinate pe zi, vom putea vorbi, probabil, după 1 iunie, despre:
  • renunțarea la mască în anumite spații publice și în clădiri de birouri unde colegii sunt vaccinați;
  • organizarea unor evenimente private unde toți participanții sunt vaccinați; – revenirea la un program normal în restaurantele și hotelurile unde toți angajații sunt vaccinați.

Putem privi cu speranță și mai departe, spre luna august, când s-ar putea discuta și despre desfășurarea unor spectacole mai ample. Rezultatele campaniei de vaccinare se văd și, după mai bine de un an de pandemie, putem vedea mai clar viitorul.

Ionuț Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial și comentariu în ziarul nostru.

Facebook Comments