Spitalele Covid din Mehedinţi, sufocate de datorii din cauza unei hotărâri bizare a Guvernului

Spitalele COVID-19 din judeţul Mehedinţi se află într-o situaţie din ce în ce mai dificilă. Sunt sufocate de datorii din ce în ce mai mari şi nu îşi mai pot plăti furnizorii de materiale, medicamente şi echipamente. De vină pentru această situaţie este o hotărâre bizară a Ministerului Sănătăţii.

0

Haosul lăsat în Ministerul Sănătăţii de Vlăduţ Voiculescu se întinde şi către unităţile spitaliceşti din Mehedinţi. Spitalele COVID-19 de la Severin şi Orşova rămân fără bani pentru achiziţia de echipamente şi medicamente. Situaţia este una destul de bizară deoarece cheltuielile suplimentare de pe trimestrele 1 şi 2 au fost plafonate, iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează sumele la un nivel mult mai mic. De vină este o hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Sănătăţii. La Spitalul de Urgenţă din Drobeta – Turnu Severin, suma pe care unitatea trebuie să o acopere din propria cheltuială este de 3 milioane de lei. „Această ordonanţă de urgenţă ne va afecta şi pe noi. Până acum eram plătiţi de la Casa de Asigurări, la nivel de cheltuială realizată, iar de acum înainte se va deconta la nivel de act adiţional, adică o sumă contractată, ceea ce nu este o sumă reală. Pe noi, Spitalul Judeţean, ne va afecta pentru că vom primi cu 3 milioane şi 500 de mii de lei mai puţin faţă de luna trecută, astfel vom înregistra, către furnizorii de medicamente şi echipamente, restanţe”, spune Elena Bololoi, director îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Şi la Spitalul Municipal din Orşova, declarat Spital COVID-19, lucrurile sunt grave. Aici, suma achitată de unitatea sanitară este de 190 de mii de lei, bani care nu i-au fost decontaţi. „Practic, s-au schimbat regulile jocului în timpul jocului, în sensul că, la un moment dat, spitalele puteau să îşi deconteze acele cheltuieli pe medicamente şi echipamante atât cât era necesar, după care s-a venit cu o formulă de calcul care sfida un pic realitatea, în sensul în care erau impuse nişte sume limită. Este vorba despre tot felul de artificii, care ne-au adus şi pe noi, ca spital, la o datorie de aproape 190 de mii de lei, bani care nu sunt acoperiţi şi care devin, automat, datorii către furnizori”, a precizat Adrian Cican, managerul Spitalului Municipal Orşova.

Soluţia, spun reprezentanţii spitalelor, este una simplă, însă ea s-ar afla la Guvern, care va trebui să modifice o hotărâre în aşa fel încât Casele de Asigurări de Sănătate să poată restitui spitalelor sumele pierdute până acum. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări declară că instituţia decontează banii conform legii în vigoare. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la alte spitale COVID din ţară.

Facebook Comments